- advertentie -

Kamervragen over behoud Thermphos

Kamervragen over behoud Thermphos

DEN HAAG - Het Zeeuwse kamerlid Albert de Vries heeft samen met zijn collega PvdA-kamerlid Jan Vos Kamervragen gesteld over het behoud van Thermphos. Volgens de Kamerleden kan Zeeland na het faillissement van Zalco niet nog zo'n klap verdragen.


Met een eventueel faillissement van Thermphos zouden zo'n 450 arbeidsplaatsen verloren gaan. De PvdA-kamerleden hebben minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gevraagd wanneer de Europese Commissie een uitspraak doet over zogenoemde anti-dumpmaatregelen.

Oneerlijk
De directie van Thermphos en provinciebestuurder Ben de Reu hebben Brussel gevraagd maatregelen te nemen tegen grootschalige dump van goedkope fosfor uit Kazachstan. Dat zou oneerlijke concurrentie zijn. De Vries en Vos vragen Verhagen of de Europese uitspraak daarover kan worden versneld.

Investeren
Daarnaast heeft het tweetal ook vragen gesteld over hulp bij de financiën. Kan er een investeerder gevonden worden voor Thermphos? Is er Europees geld beschikbaar voor investeringen in milieuvriendelijke filtertechnieken en recycling?

Uitstel
Maandag werd bekend dat Thermphos uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. De fosforproducent uit Vlissingen-Oost wil zo meer tijd krijgen om financieel orde op zaken te krijgen.

Schuldeiser
Drie curatoren zijn aangesteld om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Delta is één van de grote schuldeisers van Thermphos met wie komende tijd gesprekken worden gevoerd over de financiële situatie.

Afgesloten
Delta heeft bekendgemaakt dat het nog ettelijke miljoenen tegoed heeft van Thermphos.

Bekijk ook het Omroep Zeeland-dossier Thermphos
laatste keer aangepast:
wo 26-09-2012, 12:25


delen:
luister fragment: 

PvdA-kamerlid Albert de Vries heeft kamervragen gesteld over behoud Thermphos

PvdA-kamerlid Albert de Vries heeft kamervragen gesteld over behoud Thermphos

Reacties

Waar het nu om gaat is dat we hier in Zeeland niet nog meer werkgelegenheid gaan verliezen!

Een goedlopend bedrijf wordt óf door de staat leeggeplukt, of opgekocht door één of ander (Amerikaans) bedrijf (waarna het alsnog leegeplukt wordt en ergens in Slowakije neergezet wordt). Ik hoop voor de Themphos medewerkers dat het goed afloopt. Straks is het aantal werkelozen zo hoog hier dat de ambtenaren voor ons inkomen moeten werken (en die leveren al niks op, die kosten alleen maar), omgedraaide wereld dus. Reken niet teveel op de bonden, die blazen hoog van de toren maar laten zich makkelijk in de luren leggen. We wachten weer af, ik ben benieuwd. Sterkte toegewenst aan de Thermphos medewerkers.

In plaats van geld naar andere landen en profiteurs in dit land die het hier een paradijs vinden, Thermhos steunen, het gaat een ramp worden als deze mensen op straat komen te staan en niet alleen van Thermphos ook andere bedrijven die er mee werken.

Je denk toch niet dat het daar zo goed gaat zeker? Uitstel van betaling voor zo'n groot bedrijf is echt niet van weelde. Hoop wel dat ze het gaan redden. Anders weer een hoop ellende voor mensen en gezinnen.

Het bedrijf Zalco is er verlopig uit zeker om dat het verhit is en je kan het niet meteen de hulp in halen maar om Zalco te slopen kost meer dus laat het gewoon staan tot het een oudere bedrijf wordt wat vervalt dan op ruimen dat kost minder, we wachten maar af.

Het moet goed voelen om te kunnen scoren op Zeeuwse punten. Dat pluche went gauw. Maar het bericht is toch wel erg komisch. De Vries die aan de hand van zijn collega kamervragen stelt? Op die manier wordt er een karikatuur gemaakt van deze rare vogel uit het rode nest.

Mopperen gaat al best goed, maar begrijpend lezen wil nog niet zo vlotten? De Vries heeft samen (= dan doe je iets niet alleen en niet alleen voor jezelf) met dat andere Kamerlid vragen gesteld en niet 'aan de hand van'.