- advertentie -

D66: Europa moet Thermphos beschermen

D66: Europa moet Thermphos beschermen

BRUSSEL - Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van de D66 vraagt de Europese Commissie om Thermphos te beschermen. Thermphos is de enige fosforproducent van Europa. Het bedrijf in Vlissingen-Oost heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd en gekregen.


Volgens Gebrandy is er sprake van oneerlijke concurrentie doordat fosfor uit bijvoorbeeld Kazachstan tegen lage prijzen op de markt komt. Thermphos heeft daardoor moeite om de omslag naar een milieuvriendelijke manier van produceren te maken, stelt de europarlementariër.

Strategisch
Gebrandy: "Thermphos is een koploper op de weg naar een groene economie en vervult een strategische rol in de Europese voedselproductie. Die mogen we niet failliet laten gaan doordat bedrijven in andere landen zich niet aan de regels houden."

Klacht
D66 wil van de Europese Commissie weten wat is gedaan met de klacht die Thermphos november 2011 heeft ingediend om in aanmerking te komen voor bescherming tegen de komst van fosfor van buiten de EU.

Kamervragen
Dinsdagavond hebben PvdA-kamerleden Albert de Vries en Jan Vos Kamervragen gesteld over hulp aan Thermphos. Zij willen dat Maxime Verhagen van Economische Zaken de Europese Commissie onder druk zet om snel maatregelen te nemen tegen de grootschalige dump van goedkope fosfor uit Kazachstan.

Bekijk ook het Omroep Zeeland-dossier Thermphos
laatste keer aangepast:
wo 26-09-2012, 17:06


delen:
D66: Europa moet Thermphos beschermen

Reacties

Is dit geen vreemde gang van zaken? Thermphos, Nahum Galmor, Arkady Gaydamak, Kazphosphate, Kazachstan, gelieerdheid tussen beide fosforondernemingen, eigenaarsbelangen van bovenstaande personen in beide ondernemingen. Waarom dumpprijzen toepassen uit concurrentieoverwegingen, als beide ondernemingen binnen de eigendomsverhoudingen vallen en dan opeens in Nederland uitstel van betalingen aanvragen. Ik heb iets gemist of is hier iets heel vreemds aan de hand.

Wel eens gehoord van kinderarbeid, Martin? Of misschien van het uitbuiten van personeel bij de Foxconn fabriek waar o.a. Apple (en vele anderen) zijn producten laat vervaardigen? Wil jij dat sponsoren?

Bijna alle producten komen tegenwoordig toch uit lage-lonen-landen. De I-phones en I-Pads komen gewoon uit China. Net als bijvoorbeeld. de goedkope kleding bij bepaalde supermarkten of de tv van een grote fabrikant uit Eindhoven. Gewoon sluiten die smerige chemische bedrijven en zeker niet financieel gaan steunen met subsidies. Laten ze dan dat geld gebruiken voor schone en duurzame bedrijven waar veel werkgelegenheid geschept kan worden op een gezonde manier voor de werknemers èn voor de bewoners in de omgeving.

Aan dhr Gebrandy en D66 een dringend appèl om niet alleen het voortbestaan van deze fabriek en natuurlijk de werkgelegenheid , maar daarbij ook de belasting ervan voor het millieu ter harte te nemen! Als óók deze kwestie in jullie plan genoemd wordt, dan zijn we daar allemáál blij mee.

Eindelijk een wijs voorstel. Dan kunnen jullie ook gelijk uitzoeken wat er allemaal voor troep uit Kazachstan komt. Wie weet val je achterover van wat daarin zit.

En, Gerben-Jan Gerbrandy; wie beschermt ons tegen Thermphos?

Niet in een industriegebied gaan wonen naast een fabriek die al meer dan 40 jaar draait!