- advertentie -

'Thermphos is van wezenlijk belang voor Europa'

'Thermphos is van wezenlijk belang voor Europa'

MOERDIJK - Het voortbestaan van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is niet alleen voor Zeeland van wezenlijk belang, maar voor heel Europa. Dat zegt directeur Marcel Lefferts van Slibverwerking Noord-Brabant. Zijn bedrijf levert sinds 2009 fosfaatrijk rioolafval aan Thermphos, de enige fosforfabriek in Europa.


Volgens Lefferts wordt het belang van fosfor erg onderschat, maar is het minstens zo belangrijk als olie of aardgas. Zonder fosfor kunnen mensen, dieren en planten niet leven. Fosfaten zijn ook de belangrijkste grondstof voor kunstmest en daardoor voor de voedselproductie. De groeiende wereldbevolking kan alleen worden gevoed als er voldoende fosfor is.


Uitgeput
De fosformijnen, die allemaal buiten Europa liggen, zijn over 100 tot 150 jaar uitgeput. Daarom wordt het steeds belangrijker om fosfaten te recyclen. Thermphos is sinds enkele jaren bezig om fosfor uit rioolafval te winnen. Dat is milieuvriendelijk en zo voorziet Europa zelf in haar eigen fosforbehoefte.


Slibafval
Op dit moment is zo'n 15% van de fosfor die bij Thermphos gemaakt wordt afkomstig uit slibafval en andere restproducten. In 2020 moet dat 100 % zijn. De komende jaren zijn veel investeringen nodig, maar volgens de deskundigen is er zeker toekomst voor Thermphos.

laatste keer aangepast:
vr 28-09-2012, 14:02


delen:
luister fragment: 

'Thermphos is van wezenlijk belang voor Europa'

Thermphos

Reacties

Die man heeft helemaal gelijk. Net zoals alle delstoffen is ook de hoeveelheid fosfaat eindig, dus de oplossing is recyclen. Bewoners van omliggende dorpen wat denken jullie hoe fosfor in landen als Kazachstan geproduceerd wordt? Maar dat is natuurlijk not in my backyard. Het zou veel beter zijn om Thermphos de tijd en ruimte te gunnen om op verantwoorde wijze Fosfor te produceren uit afval, voor de toekomst. Wie daar op tegen is, heeft een bekrompen en zelfzuchtige visie.

Er zijn altijd wel meelopers te vinden die willen hebben dat onze industrie volledig verloren gaat. In het buitenland vinden ze dat ook geweldig want hoe meer er hier naar de kloten gaat des te beter voor hun. In het buitenland staan fabrieken die veel meer troep uitspuwen dan in Nederland maar daar kunnen ze helaas niet bij dus vestigt men de aandacht op de Nederlandse industrie. Hoe vlugger alles kapot is des te beter en wees gerust daar zitten ze in het buitenland op te wachten dan kunnen ze voor hun producten vragen wat ze willen. Reken erop als deze laatste fabriek voor fosfaten in Nederland sluit dat je binnenkort 25% meer voor je waspoeder en dergelijke gaat betalen.

En is iedereen in Zeeland nu echt zo naief ? Overal om ons heen, Gent, Antwerpen, Rijnmond, overal zware chemische industrie en dan denken jullie echt dat het met het sluiten van EEN fabriek over is met de slechte luchtkwaliteit? Denk toch na!

Deze directeur is niet objectief. Zo komt hij op een goedkope manier van zijn slib af. Sinds 2009? Ja, dat klopt, want sinds die tijd is het niet te harden in 's-Heerenhoek. Ik stel voor dat deze directeur z'n rioolslib in z'n eigen provincie verbrandt. Wat is er mis met fosfor uit Kazachstan? Thermphos moet dicht.

vertel dat tegen die zeikers die Thermphos weg willen hebben, ze weten echt niet hoe belangrijk het is dat dat bedrijf blijft bestaan. Al dat gezeik over giftige stoffen, er is in al die jaren ( meer dan 40 jaar) nog nooit iemand dood er aan gegaan. Wat dacht je van al die giftige stoffen die je elke keer in adem van auto`s, vrachtwagens, etc etc? Is ietsje erger want dat kom je overal tegen!

Aardgas kopen wij toch ook uit Rusland? Waarom zouden we dan geen fosfor kopen uit Kazachstan? Deze meneer staat duidelijk voor zijn eigen boterham te praten, en wij Zeeuwen weten ondertussen allemaal wel hoever Thermphos daar voor gaat. alsof de verbale emissies wel aan de norm voldoen zeker?

Fijn voor thermphos. nu nog even zonder die tonnen kankerverwekkende troep in de Zeeuwse luchten, zijn we echt allemaal blij!