- advertentie -

'Samen eten verdrijft de eenzaamheid'

'Samen eten verdrijft de eenzaamheid'

MIDDELBURG - Ter gelegenheid van de Week Tegen Eenzaamheid was er maandagavond bij Bij Resto van Harte in Middelburg gelegenheid om gezamenlijk te dineren. In wijkcentrum Het Palet kwamen ongeveer twintig gasten af op het driegangendiner.


Alle Resto Van Harte's in Nederland waren tegelijk geopend. Alle tafels werden via de website www.komdedeuruit.nl online aan elkaar verbonden en vormden zo de Langste Eettafel van Nederland. Het doel was een tafel met 20.000 gasten.

Buurtrestaurant
Resto van Harte is een landelijk concept dat sinds begin 2011 ook in Zeeland draait. Het buurtrestaurant is bedoeld voor eenzame mensen die het gezellig vinden met anderen te eten voor weinig geld.

Maaltijden
In Middelburg kan elke maandag in wijkcentrum Het Palet worden gegeten en op dinsdag in 't Gasthuis. Op de gezamenlijke maaltijden met buurtbewoners komen gemiddeld tussen de tien en twintig mensen af. Het gaat veelal om ouderen.

Eenzaamheid
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één op de tien Nederlanders zich eenzaam voelt. Dat zijn zo’n anderhalf miljoen mensen.
laatste keer aangepast:
di 02-10-2012, 12:58


regio:
Walcheren
delen:
luister fragment: 

'Samen eten verdrijft de eenzaamheid'

Restovanharte

Reacties

Wat de bezuinigingen te maken hebben met ontbreken van ontspanning is mij een raadsel. Uitwaaien op het strand: gratis, boswandeling: gratis, enz.

Mooi dat dit gebeurt. Er zijn inderdaad veel mensen eenzaam. Maar je kunt je vaak ook heel eenzaam voelen met heel veel mensen om je heen. En niet eenzaam terwijl je alleen bent. Althans, dat ervaar ik zelf. Er moeten beslist mogelijkheden zijn voor mensen om gemakkelijker op een prettige manier contacten te hebben. Dat heeft niet persé met geld te maken. Ook zonder geld kun je leuke dingen doen. Bijvoorbeeld een mooie wandeling maken door de natuur. Je neemt gewoon zelf wat te eten en te drinken mee en gezellig op een mooi plekje samen ergens gaan zitten eten. Of bijvoorbeeld met meer mensen af en toe bij elkaar gaan eten. Dat kost ook niets extra. Het is dan denk ik wel goed dat iedereen probeert om een beetje te genieten. Iedereen heeft wel zijn verhaal, maar bij een samenzijn liever niet te veel over ziektes en problemen praten. Er mag natuurlijk best ruimte voor zijn, maar door je aandacht af te leiden naar leuke en mooie dingen heeft het een veel positievere invloed op jezelf en zal het ook voor iedereen leuker zijn. En dan zal het ook eerder iets zijn om vaker te gaan doen. Ik begrijp dat hiermee niet alles opgelost is. Maar hopelijk kan het weer wat mensen helpen om uit de eenzaamheid te komen en weer plezier in het leven te ervaren.

Eenzaamheid komt niet alleen voor onder ouderen... Het probleem eenzaamheid onder jonge mensen wordt door onze maatschappij sterk onderschat en dan met name wat het doet met je gezondheid. Door de stapeling aan bezuinigingen wordt eenzaamheid en sociaal geisoleerd zijn ook nog is versterkt omdat je met een uitkering nauwelijks of geen geld meer over houdt voor ontspanning,terwijl dat vaak hard nodig is om het leven leefbaar te houden. Er rust veelal een vooroordeel op mensen die niet kunnen werken en bijv. een wajong of een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben... je moet niet zeuren zeggen mensen dan, je hebt altijd vakantie en je krijgt gewoon geld om van te leven. Zo werkt het niet, en ik zou wensen dat er is meer oog zou zijn voor onze (jonge) medemens die eenzaam is,want eenzaam en sociaal geisoleerd zijn is verschrikkelijk en wens ik niemand toe... nee helemaal niemand!

Mooi dat zoiets mogelijk is. Voor mensen met een sociale fobie en angststoornissenis is dit toch een stap te ver, helaas.