- advertentie -

Peijs: Open verbinding nodig tussen Scheldes

Peijs: Open verbinding nodig tussen Scheldes

MIDDELBURG - In plaats van een volgende verdieping van de Westerschelde moet er een open verbinding komen tussen de Oosterschelde en de Westerschelde. Dat heeft commissaris van de Koningin Karla Peijs vandaag gezegd tijdens het Scheldesymposium in Middelburg.

Een open verbinding tussen de Ooster- en Westerschelde zou beter zijn voor de natuurlijkheid en de veiligheid van onder meer de haven van Antwerpen, volgens Peijs.

Wetenschappers
De Westerschelde wordt vandaag uitgebreid besproken door wetenschappers. De organisatoren stellen nadrukkelijk dat kwesties als ontpoldering of natuurherstel niet aan de orde zijn. Het gaat juist over overstromingsrisico's, slibhuishouding en over flora en fauna.


VNSC
De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) heeft het symposium georganiseerd.


laatste keer aangepast:
vr 12-10-2012, 18:20


delen:
luister fragment: 

Peijs: Open verbinding nodig tussen Scheldes

Wetenschappers bespreken Westerschelde
Javascript is required to view this map.

Reacties

Ik heb onze Commissaris der Koningin niet horen zeggen dat de Ooster- met de Westerschelde verbonden zou moeten worden; ze toonde een kaart van toen en " toen " was de Ooster- met de Westerschelde verbonden. Bovendien was zij één van de weinigen die het woord ONTPOLDEREN in de mond heeft genomen. Nog een positief punt : Onze Commissaris van de Koningen had het over maatschappelijke acceptatie, ze merkte op dat er meer naar de betrokkenen geluisterd moet worden. " We zijn een democratie , geen dictatuur " , waren haar woorden. Nog een pracht uitspraak van haar : " We kunnen Zeeland niet blijven afgraven voor de toegankelijkheid van Antwerpen ." Nu nog dat woorden blijven weg... Het symposium ging eigenlijk alleen over wat er in de WesterSchelde aan de hand is / gebeurt om de verloren gegane natuur - door de verdiepingen / verruimingen - te herstellen, met de nadruk op " slim-storten ". Vragen m.b.t. ONTPOLDEREN waren NIET WELKOM!

Is er al eens een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het uitdiepen van Westerschelde ten op zichte van de veiligheid van Beveland. Beveland ligt boven op het veen, in 1530 heeft de Sint Felixvloed plaats gevonden de gevolgen daarvan zijn bekend. Hoe dieper de Westerschelde wordt hoe hoger de waterdruk op het onderliggende veen dat onder Beveland ligt. Advies aan de Belgen maak van Zeebrugge een doorvoerhaven voor Antwerpen via de Westerschelde of graaf een kanaal Zeebrugge/Antwerpen kunnen ze het zo diep maken als ze zelf willen en hebben ze ook geen loodsen meer nodig en het wordt een stuk veiliger en beter voor de natuur op de Westerschelde Meer informatie vindt U in het boek: Oosterschelde, het leven in en om het water, van Wim Wolff en Jankees Post van 1979. Mtvr grt Jos Machielsen

Is er al eens een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het uitdiepen van Westerschelde ten op zichte van de veiligheid van Beveland. Beveland ligt boven op het veen, in 1530 heeft de Sint Felixvloed plaats gevonden de gevolgen daarvan zijn bekend. Hoe dieper de Westerschelde wordt hoe hoger de waterdruk op het onderliggende veen dat onder Beveland ligt . Advies aan de Belgen maak van Zeebrugge een doorvoerhaven voor Antwerpen via de Westerschelde of graaf een kanaal Zeebrugge/Antwerpen kunnen ze het zo diep maken als ze zelf willen en hebben ze ook geen loodsen meer nodig en het wordt een stuk veiliger en beter voor de natuur op de Westerschelde. Meer informatie vindt u in het boek: Oosterschelde, het leven in en om het water, van Wim Wolff en Jankees Post van 1979. Mtvr grt Jos Machielsen

Dat krijg je na al dat glazen heffen, dan worden de hersenen wat week

Uh? Waar moet die open verbinding dan komen? Kanaal door Walcheren en Veerse Meer; sluizen Vlissingen, Veere en Kats opheffen en eb en vloed in dit gebied? Of Kanaal door Zuid-Beveland en sluizen Hansweert opheffen? (Krijgt men op dat kanaal uit de zuid en uit de noord nagenoeg gelijktijdig 2 vloedstromen die tegen elkaar opbotsen) Of Zuid-Beveland op een andere plaats doorgraven? Wat dit met natuurlijkheid en veiligheid voor de haven van Antwerpen van doen heeft, zie ik ook niet helemaal.

Er zijn mensen die praten naar het verstand dat ze hebben. Dus kan deze Karla beter helemaal haar mond houden en de geraniums gaan verzorgen waarachter ze zich kan gaan verstoppen.

Waarschijnlijk een opvlieger van die aardige dame Peijs... Maar goed, gooi de sluisdeuren bij Vlissingen/Veere/Hansweert maar open en zie wat er gaat gebeuren...

Het moet toch niet gekker worden. hou nu toch eens op met die Belgen hun plezier te doen. Laat ze de haven van Zeebrugge uitbreiden in plaats van ons steeds lastig te vallen, want voor Zeeland is dit alleen maar een last (lees ziekte).

Ja, daar zitten we op te wachten. Vroeger was de huidige Oosterschelde de natuurlijke toegang tot Antwerpen en de Bovenschelde. De Westerschelde was een ondiep en onbevaarbaar, en heette Den Dullaert. Door verzanding van waar nu de Schelde-Rijnverbing is, en natuurlijke meandering, heeft de stroom zich verlegd naar de huidige Westerschelde. De doorgang naar de Oosterschelde is helemaal dichtbeslibd, en ingepolderd. Het weer openmaken van die oude geul zou de Westerschelde alleen maar verder doen verzanden. Kortom, een totaal onrealiseerbaar en contraproductief idee, waar alleen iemand die er niet het minste verstand van heeft kan opkomen. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Gelukkig duurt het niet lang meer voor Carla Peijs is verdwenen. Ze doet steeds gekkere en gevaarlijkere uitspraken. Waarom zou ze dit pas aan het einde van haar carriere zeggen??? Ik kan het alleen maar vermoeden.