- advertentie -

De Reu: uitstel voor Thermphos niet genoeg

De Reu: uitstel voor Thermphos niet genoeg

VLISSINGEN-OOST - De extra ruimte die de bewindvoerders bij fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost hebben gekregen van de banken is misschien niet genoeg. Dat zegt dagelijks provinciebestuurder Ben de Reu vrijdagavond in het Omroep Zeeland programma Zeeuwse Zaken.


Thermphos kreeg vorige week extra ruimte van de banken. Het gaat om een financiële dekking van anderhalve maand. De dekking door de banken betekent onder meer dat huidige rekeningen kunnen worden betaald en de salarissen van september aan het personeel zijn uitgekeerd.

Uitstel van betaling
Thermphos verkeert op dit moment in uitstel van betaling. Twee weken geleden zijn drie bewindvoerders aangesteld om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Bij het bedrijf in Vlissingen-Oost werken ruim vierhonderd mensen.

Moeilijk
Door de economische situatie en door de omschakeling naar een milieuvriendelijkere wijze van produceren heeft Thermphos het moeilijk. Ook is er volgens Thermphos sprake van lastige marktomstandigheden en oneerlijke concurrentie vanuit Kazachstan.

Investeerders
De extra ruimte wordt door de bewindvoerders gebruikt voor het praten met nieuwe investeerders voor Thermphos. Bij de bewindvoerders hebben zich al verschillende investeerders gemeld. De komende weken wordt gewerkt aan een plan op basis waarvan de geïnteresseerde investeerders hun beslissing kunnen nemen.
laatste keer aangepast:
za 13-10-2012, 15:40


regio:
Walcheren
delen:
Ben de Reu in Zeeuwse Zaken

Reacties

Nogmaals voor al die domme mensen: sluiting van Thermphos betekent einde van de voedselketen.

De oplossing zit niet in spuiten maar in het stoppen met spuiten van die giftige middelen. Wat een onzin om te beweren dat we afhankelijk zijn van de rotzooi die Thermphos produceert. Wereldwijd is er onder andere grootschalige bijensterfte door die troep. Aangezien de bijen grotendeels zorgen voor de bestuiving van de gewassen van voedsel heeft iedereen er groot belang bij dat er gestopt wordt met het spuiten van schadelijke middelen op ons voedsel. Het is slecht voor onze gezondheid, slecht voor de natuur en de dieren en het is totaal onnodig. Mensen en bedrijven zouden zich eens moeten richten op oplossingen in plaats van met hun kop in het zand hardnekkig door te gaan op de oude weg.

Als het niet zo triest zou zijn, zou je nog kunnen lachen om die reacties van onwetende, wereldvreeemde of slecht geinformeerde reageerders.

Om schonere industrie te krijgen in Vlissingen-Oost, moet dit bedrijf juist gered worden. Jullie volgen toch niet alleen dit bericht maar ook het bericht dat thermphos groen wil gaan produceren. Fosfor produceren uit afval stromen. Ja ook de afvalstromen uit Nieuwdorp. En raar maar waar een stofje waar een ieder afhankelijk van is. Ook die boeren die hun plantjes bemesten want daar zit ook het zoooo noodzakelijke goedje in. Als ze deze fabriek sluiten gaan zeker de prijzen in Kazachstan omhoog en zijn wij met z' n alle afhankelijk van de grillen in kazachstan.

Oneerlijke concurentie? wie is ook weer de geldschieter achter de schermen die Thermphos heeft opgekocht? Gingen er geen geruchten dat dat de Kazachstaanse maffia zelf was?

Aan het einde van de Zembla -itzending staat de fruitteler zielig tussen de sla te schoffelen en vraagt hij zich af of die sla nog wel zo gezond is "want dat groeit hier op die smurrie van thermphos". Vraagt hij zich ook af of zijn fruit nog wel zo gezond is, want dat groeit daar in dezelfde smurrie? Waarschijnlijk geldt voor hem ook het economisch belang en is al zijn smurrie-fruit gewoon naar afslag gegaan en al lang in de magen van onwetende consumenten terecht gekomen. Snoep gezond eet een appel.

Mensen houdt nu eens op met dat woord werkgelegenheid. Dat mag toch niet ten koste van mensen gaan! Niet van de bevolking en ook niet van de werknemers. Dat moet op een normale en gezonde manier! Niet met stinkbedrijven die voor vervuiling zorgen en de bevolking schade berokkenen. Dus vervuilende, schadelijke en gevaarlijke bedrijven sluiten en er normale gezonde organisaties voor terug. Daar kan juist een hoop werkgelegenheid mee geschept worden. Wat willen we nog meer?

De reacties gelezen en vergeten die mensen, dat ze met hun grote mond en vaak kortzichtige blik, meer dan 350 gezinnen op de tocht zetten. Al jaren let de provincie niet op en nu ineens, nadat ook Zalco dicht is gegaan, moet nu Thermphos de volgende zijn. De werkgelegenheid in Zeeland is al niet best. Zal het volgende bedrijf DOW worden, kunnen we beter alles maar dichtgooien en teruggaan naar de oertijd. Kom op wees eens een stuk realistischer, stel eisen die ook haalbaar zijn en niet de onzineisen zoals de provincie eerder stelde.

Doordat ze de milieu wetten minder makkelijk kunnen overtreden komen ze in de problemen. Zeeland mag blij zijn als deze vervuiler stopt, en er schone industrie voor terug komt. Gezien het verleden, wat deze onderneming al heeft durven uitstoten, en er altijd mee weg kon komen ten koste van de zeeuwse bevolking, is dit een hoopvolle ontwikkeling!

Thermphos en milieuvriendelijk? Laat me niet lachen. Al talloze malen hebben zij schijt gehad aan overtredingen met het lozen van schadelijke zwaar chemische stoffen. En als een bedrijf dan bovendien ook nog niet in staat is om zijn financiën op orde te houden dan is er maar één oplossing. Sluiten! Laten ze maar geld geven aan nieuwe onschadelijke en gezonde bedrijven en initiatieven, zodat Zeeland verlost wordt van schadelijke uitstoot en gevaarlijke bedrijven.

Wederom valt het op dat ongenuanceerde reacties op dit forum een beklemmende overeenkomst hebben. Namelijk dat het mee, cq inlevend vermogen en I.Q van deze reageerders recht evenredig is met hun schoenmaat. Wees oprecht in de eenvoud der dingen en denk eerst eens na.

Oneerlijk? Had Thermphos het daar ooit moeilijk mee? of de Provincie Zeeland, Of rijkswaterstaat? Zie: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1007496