- advertentie -

Proef met ophogen zandplaat bij Oesterdam

Proef met ophogen zandplaat bij Oesterdam

OOSTERSCHELDE - Rijkswaterstaat gaat bij de Oesterdam in de Oosterschelde een zandplaat ophogen. Het ophogen van de zandplaat is een proef om de zogenoemde zandhonger tegen te gaan.


De zandplaat wordt extra versterkt met een rif van oesterschelpen. Daardoor blijft de zandplaat langer droog bij eb, zodat vogels in het Natura 2000-gebied er langer kunnen rusten en eten zoeken.

Zandhonger
Door de zandhonger verdwijnt jaarlijks zo’n vijftig hectare aan zandplaten, slikken en schorren in de Oosterschelde. De zandhonger is ontstaan doordat de stroming sinds de aanleg van de Deltawerken is veranderd.

Dijkjes
Rijkswaterstaat doet vaker proeven in de Oosterschelde om zandhonger tegen te gaan. Bij de Schelphoek is er onlangs een proef uitgevoerd met kleine dijkjes die het zand langer vast moeten houden. De eerste resultaten van die proef waren bemoedigend volgens Rijkswaterstaat.
laatste keer aangepast:
wo 17-10-2012, 15:10


delen:

Reacties

Lulkoek, proeven zijn bemoedigend, de Oosterschelde is zo goed als dood, sinds 1973 zet ik me in voor de Oosterschelde, bioloog boddeke including, dijkverzwaring had de oplossing geweest, de afsluiting heeft voor altijd een eind gemaakt aan de voedselrijke Oosterschelde, elk jaar ging het bergafwaarts, in de jaren 70 lag er een laag vis op de bodem, het Volkerak was vergeven van jonge platvis tot aan Willemstad toe, duizenden kleine tongetjes botjes scholletjes zeenaaldjes noem maar op, nu vind je dus niets meer , het stuk van zijpe naar Philipsland vroeger in de kreken vergeven van de platvisjes , nu dood! Er leeft niets meer , de kokkels sterven massaal, nog niet 1 platvisje zie je, het water is zo voedselarm dat er niets meer leeft, al jaren schrijf ik en waarschuw iedereen maar niets helpt, ook met een doelgroep van rijkswaterstaat gesproken bij Philipsland, ze waren de zelfde mening toegedaan, maar konden niets doen, elk jaar ging het achteruit, er helpt maar een ding, verbind de oude stromen zoals Volkerak Hollands Diep, de Grevelingen de prachtige eendracht is weg. Maar open het Zoommeer, en misschien heel misschien is er nog iets te redden van de Schelde, het Rammegors zout maken, leuk hoor, maar je krijgt er totaal geen leven meer mee terug, het is dood, ga zelf maar kijken er zwemt niets meer, ik heb alles meegemaakt alle afsluitingen, stom. we hadden rijk kunnen zijn van de mossel en oesterteelt, het prachtige Volkerak de duintjes de eendracht, alles weg, wat hebben we terug, blauwalg, geen leven meer en zogenaamde stiltegebieden, waar je onder begeleiding mag komen, de oudere garde kon zeekraal of lamsoor, of kreukels rapen, je werd door niemand gemoeid, nu staan er boa,s uit Rotterdam of zo jou te bekeuren, in een gebied waar jij je heel je leven voor hebt ingezet, waardeloos net als de schelde nu is waardeloos!