- advertentie -

Ambachtelijke friet op Zeeuwse kaart

Ambachtelijke friet op Zeeuwse kaart

OOST-SOUBURG - Na de Oranje-route, een Slag om de Schelde-route en tientallen fietsroutes heeft Zeeland nu ook een culinaire frietroute. Hij staat in de derde editie van de glossy Zeeland die vrijdag uitkomt.

In dit nummer aandacht voor de Zeeuwse aardappel met recepten, maar dus ook over de friet die ervan gemaakt kan worden.In heel Zeeland zijn cafetaria's geselecteerd die nog ambachtelijke friet maken.


Geen route
Volgens hoofdredacteur van de glossy Nelleke Launspach, is de frietroute niet echt als route bedoeld. "Ik raad mensen ook aan er een uit te kiezen en ze niet allemaal te doen. Dan moet je jezelf wel heel goed in kunnen houden."

laatste keer aangepast:
vr 19-10-2012, 20:00


delen:
luister fragment: 

Ambachtelijke friet op Zeeuwse kaart

Ambachtelijke friet op Zeeuwse kaart

Reacties

Bij cafetaria de Krab in Arnemuiden wordt ook nog steeds zelf de friet gesneden, aanrader!

De betere friet van Zeeland HEet Paalhoofd in Domburg centrum, wel gebakken in vast vet. Snapt u.

Ik was natuurlijk die zaak in de Reigerstraat in Middelburg vergeten. Die is ook super! Je kunt er ook leuk zitten en 's zomers buiten. Misschien kunnen zij bij Broeder Ludovicus in de Korte Delft biologische mayonaise kopen. Dan wordt het helemaal geweldig.

De lekkerste hebben ze in Meliskerke. Daarna volgt Westkapelle en dan Oostkapelle. Tot in de jaren '70 was de friet- en ijskraam Dolf bij het vissershaventje aan de Nieuwendijk in Vlissingen "wereldberoemd" in de omgeving. Hij was toen een van de weinigen die zelf zijn friet sneed en dat was echt niet te vergeleken met die diepvriespatat van andere snackbars. Op zondagavond kwam men zelfs speciaal vanuit Oost-Souburg naar de kraam in de rij staan.

Kostprijs? In Belgie is het verschil tussen een kleine en grote friet nog geen 50 cent. En dan heb je nog eens verse friet. Ik ga niet graag in Nederland friet kopen, een gierig afgestreken bakje voor 4 euro. Belachelijk. Ik rij er voor om!

Langs de fietsroute en heerlijke ambachtelijke frietjes van het Zeeuwse platteland. Cafetaria de Ambacht, aan de Vlissingsestraat in Oost-souburg. Echt een aanrader!

De beste ambachtelijke friet in Zeeland kun je eten in Westkapelle onder aan de dijk bij Maljaars. In de zomer elke week een heerlijk frietje en lekker opeten op de dijk met mooi uitzicht op zee. Groeten, campinggasten uit Biggekerke.

Melis is de naam, niet Maljaars!

Als je eens lekkere friet wilt eten moet je naar Middelburg gaan. Frietboetiek b'tje anders in de Reigerstraat. Friet wordt gesneden waar je bijstaat en gebakken in heerlijke olie. Tip: ze hebben ook heerlijk stoofvlees.

Dik gesneden Vlaamse frieten met Belgische (citroen)mayonaise: ook héél lekker!

Onze slogan is: eet veel friet, dan zie je de dokter niet. :)

En ook, John's frituurshop, heerlijke vette cholesterol en transvetten die zich lekker vastzetten in je kransslagaderen, zodat je op je 40ste een hartinfarct krijgt dat je hopelijk overleeft. Anders kom je niet eens toe aan een depressie en botontkalking!! Je moet niet zo tegen beter weten in zwammen omdat het toevallig je boterham is (die overigens beter voor je zou zijn)!

Er is meer dan alleen friet te koop in Vlissingen, wat dacht je van die lekkere stokbroden met allerlei lekkers er op en niet alleen sla of tomaat, bij het smoske heb je genoeg uitzoek en is ook nog uniek, want niemand anders verkoopt dat, ook délifrance niet! en dan heb je nog de viskraam en die kraam op de boulevard die van die sticks verkoopt bij de koffie, ben ffe vergeten hoe ze heten, etc etc, dus het is niet alleen maar friet!

Klopt ik hoef het niet te eten, maar weet u als ik weg of uit ben dan is het juist zo leuk om iets te eten wat er niet in mijn koelkast ligt. Dan is het zo zalig andere dingen te eten. In de grote steden heb je 100 soorten restaurantjes met hapjes en drankjes van over de hele wereld. En om dan ook nog 3 tot 5 euro te betalen voor iets wat ik thuis heb liggen wat op mn bord nog geen 50 cent kost? Nee hoor dan neem ik een zalige omelet met verschillende groentes en een bakje fris fruit en flesje water zelf wel mee. Smaakt veel beter, is veel gezonder en scheelt ook nog heel veel geld, want zo breed heb ik het ook niet. Maar mij verleiden met een bakje friet met voor de helft harde stukjes .....om wat uit te geven, nee dat lukt echt niet.

Na de friet voor de kinderen, een ambachtelijk, biologische Aardappelchips of Groentechips, misschien ook nog eens een idee.

Wij komen al jaren op vakantie en ook tussendoor nogal eens in Zeeland. DE patat van Zeeland is volgens ons te vinden bij het Vuurtorenpad van Haamstede!

In bijna de hele wereld worden aardappels als groenten beschouwd. Dat gaan wij vanaf NU ook doen: FRIET IS GROENTEN. Is het bij jullie bekend dat er in 100 gram friet 2x zoveel vitamine C zit als in 100 gram appel!? Ook zit er magnesium in, voor een sterk zenuwstelsel en om depressies te bestrijden, en calcium voor sterke botten, en niet te vergeten Vitamine B6, dat helpt tegen menstruatiepijm en bloedarmoede. Dus neem met een gerust hart nog maar zo'n overheerlijk frietje! Eet smakelijk alvast. John's frituurshop Koudekerke

En ook John heeft natuurlijk verse, net als wij

Die Roos (bezoeker) slaat de spijker op zijn kop, in Vlissingen bijv. kun je ook overal friet kopen. Verder niet zo veel, maar friet, ja hoor. Die plak kaas en tomaat en die eeuwige appeltaart, ik vind dat ook...

Je hoeft het niet te eten hoor!

Tja, laat ik nou deze zomer van verschillende toeristen gehoord hebben dat ze al dat bruine eten meer dan beu zijn . Ze klaagden over al dat gebakken spul, ook in de restaurants! Het lijkt wel of ze hier geen groente, fruit of gezonde hapjes kennen. Deze toeristen vermijden dan ook de restaurants op gegeven moment. Ik heb er zelfs ook zelf al naar de VVV over gemaild. Langs de fietsroutes staan ook alleen maar friettenten. En dan nog het verdere aanbod, op tv en op het internet zie je wel 1000 soorten broodjes en hapjes. Hier komen ze niet verder dan die eeuwige plak kaas en tomaat. Bah! En nog eens Bah! Kan geen tomaat of slablaadje meer zien. En dan die eeuwige appeltaart, die is er ook al jaren. Over fantasie gesproken !

Wat een geweldig goed nieuws! Dat er frietfabrieken in Zeeland staan wil nog niet zeggen dat Zeeuwen en de toeristen hier die fabrieksfrieten moeten eten. Lang leve de verse friet! Nu nog een inventarisatie van huisgemaakte saté en gehaktballen.