- advertentie -

Zoon van Duitse held in IJzendijke

Zoon van Duitse held in IJzendijke

IJZENDIJKE - De zoon van een Duitse soldaat die betrokken was bij de bezetting van Zeeuws-Vlaanderen, is deze week te gast in IJzendijke. De vader van de 49-jarige Erich von Ow heeft kort voor de bevrijding in 1944 verschillende mensen in en om IJzendijke het leven gered.


Erich von Ow senior was koerier tussen twee Duitse stellingen met afweergeschut. Daardoor wist hij wanneer er beschietingen zouden plaatsvinden. Hij waarschuwde de familie Geernaert die vlak bij een stelling woonde, zodat die op tijd kon vluchten naar een schuilkelder of een andere veilige plek. Ook hielp de Duitser mee met het in veiligheid brengen van mensen die slecht ter been waren. Eén van hen bracht hij met een kruiwagen in veiligheid. Anderen loodste hij veilig door een mijnenveld.

Zoektocht
De nu 89-jarige Regina Geernaert heeft haar zoons vaak verteld over de hulpvaardige soldaat. Zoon Rudy begon eerder dit jaar op internet een zoektocht naar hem. Von Ow senior is twee jaar geleden overleden, maar Rudy Geernaert kwam in contact met zijn zoon. Von Ow junior woont in Freiburg en is verzekeringsagent.

Hij is diep onder de indruk van de verhalen over de heldendaden van zijn vader. Het echtpaar Von Ow en de familie Geernaert zijn inmiddels bevriend. Deze week was Von Ow voor de tweede keer bij hen te gast.
laatste keer aangepast:
vr 19-10-2012, 20:15


delen:
luister fragment: 

Zoon reddende Duitse soldaat te gast in IJzendijke

Zoon levensreddende Duitse soldaat terug in IJzendijke

Reacties

Hier ist der Sohn , Erich von Ow junior, und ich will mich ganz herzlich bedanken für die vielen lieben Worter hier drin und die Unterstützung für meinen Vater und diesen Bericht. Mit freundlichen Grüssen, Erich von Ow.

Mooi Rudy! Ik spreek je wel weer eens op je werk.

Een heel mooi verhaal, gelukkig zijn er vele van deze verhalen, jammer dat ze niet altijd verteld konden worden. Mijn compliment voor de zoon van deze vrouw uit ijzendijke. Gezocht en gevonden! Piet

Veel mensen vergeten dat de gemiddelde wehrmacht soldaat ook maar verplicht in dienst moest. Deze soldaten, en zelfs de officieren, waren over het algemeen geen nazi's. Velen van hen waren gewoon goede mensen die onder een fout regime niks te vertellen hadden.

Boeiend verhaal. Mijn vader is in 1944 op soortgelijke wijze gered door een andere Duitse soldaat bij de beschieting in Arnemuiden vanaf de Sloedam. Interessant in het licht van de klassieke discussie over the good guys and the bad guys.

Onder de Duitse soldaten zaten ook goede mensen, ook mijn opa's en oma's hebben mij verhalen verteld over Duitse soldaten die de mensen op alle mogelijke manieren probeerden te helpen, met voedsel en helpen ontsnappen, dat mag inderdaad ok wel eens verteld worden.

Goeie man geweest, veel Joods georienteerde mensen in dit land willen ons nog steeds doen geloven dat alle Duitsers slecht zijn. Ik weet wel beter.