- advertentie -

Wachten tot iemand sterft om zelf verder te kunnen leven

Wachten tot iemand sterft om zelf verder te kunnen leven

OUWERKERK - Deze week is het donorweek. Op alle mogelijke manieren wordt er aandacht gevestigd op het belang van orgaandonoren. Vorig jaar stond de teller op dertienhonderd mensen die wachten op een donororgaan. Daarom wordt er altijd gezocht naar nieuwe donoren


Wachttijden
De wachttijden zijn vaak te lang, en niet iedereen heeft tijd genoeg om te wachten. Zo moet een nierpatiënt ongeveer vier jaar wachten op een donornier.

Sander van de Bijl uit Ouwerkerk heeft slecht functionerende nieren. Sinds twee jaar moet hij elke dag acht uur thuis aan de dialysemachine liggen. Hij hoopt op een donornier, maar realiseert zich dat daar eerst iemand voor moet sterven. Toch staat hij daar niet teveel bij stil. Wie wil overleven moet een beetje het hoofd in het zand steken en een beetje realistisch zijn.
laatste keer aangepast:
di 23-10-2012, 22:30


delen:
luister fragment: 

Wachten tot iemand sterft om zelf verder te kunnen leven

Wachten tot iemand sterft om zelf verder te kunnen leven

Reacties

Het is geen ruilhandel. Het is iemand helpen met iets wat jij niet meer nodig hebt. En over gezond eten... wat als je met een bijvoorbeeld leverziekte geboren word? Of met een falend hart? Dat heeft niet met gezond eten te maken. Wel vind ik dat iemand die zijn/haar leven lang heeft gerookt onderaan een lijst moet staan voor nieuwe longen. Hij heeft zijn /haar eigen longen moedwillig verpest en een ander die met een longziekte geboren is en het altijd erg benauwd heeft gaat altijd voor als ik arts zou zijn. Als jij een kind met taaislijmziekte zou krijgen, zou je dan gewoon toe blijven kijken dat je kind soms bijna stikt van benauwdheid? Heeft zo'n kind dan geen recht op een beetje "normaal" leven? Zo'n kind gun je toch alles.... en zeker een paar longen. Ook als er iemand in de familie een nier nodig zou hebben... en die van mij is goed genoeg... mogen ze die zo hebben hoor. We moeten blij zijn dat de mogelijkheid er is. Wel ben ik fel tegen verkoop van organen maar dat is hier niet aan de orde.

Voor de mensen die het nodig hebben kunnen ze wel gebruikt eten krijgen, hoor! Of gebruikte kaas. Persoonlijk vind ik de mogelijkheid creëren dat de ruilhandel kan al esthetisch al helemaal verkeerd. Voor mij geen andere spullen in mijn lijf. Hierdoor aanvaard ik ook dat als er iets mis is mijn lot. De vraag van als je nou eens een familielid zou kunnen helpen vind ik al veel te ver gaan. Het zou gewoon niet mogelijk moeten zijn en dus zou de vraag al helemaal niet gesteld moeten worden. Autosloperijen OK (nieuw en merkgebonden is beter!), maar mensensloperijen?

Ik vind het wel goed dat hier aandacht aan besteed wordt en het klinkt ook erg sympathiek. Maar het zou veel beter zijn wanneer er veel meer aandacht aan gezonde voeding en gezond leven besteed zou worden. Veel ziektes zijn een gevolg van ongezond eten en leven. Als gevolg van de commercie zijn de voedingsgewoontes van veel mensen nu niet bepaald rooskleurig. De regering zou hier veel aan moeten doen, zodat mensen veel langer gezond blijven. Ik vind dat het doneren van organen volledig aan de persoon zelf moet worden over gelaten. Verplichting bij zo iets persoonlijks vind ik beslist niet wenselijk.

Je leeft maar 1 keer NN. Stel je bent nu 40 en je hebt een nieuwe lever nodig of je gaat na een jaar dood. Kies jij dan om dood te gaan? Terwijl bijv mijn zwager, nu al 12 jaar met een donor lever loopt en alles weer kan? Zoiets kan ik niet bevatten. Zal dan wel om godsdienstige redenen zijn. Maar als er een god zou zijn... waarom heeft hij dan de mogelijkheden gegeven om mensen beter tre maken?

Ik ben ook donor! Ik heb de afweging gemaakt van: wat als ik zelf een donororgaan nodig zou hebben? Toen hoefde ik niet lang meer na te denken en heb me meteen laten registreren. Mijn partner is overigens ook donor!

Een orgaandonatie is een vrijwillige gift. Er sterft meestal iemand voor je een donororgaan kan krijgen. Het is mooi dat er mensen zijn die zoiets willen geven, maar niemand heeft recht op een donororgaan. Hoe meer er gezegd wordt dat iemand sterft als die geen donororgaan krijgt omdat er te weinig donoren zijn, hoe minder ik bereid ben om iets te geven. Mensen moeten zich niet gedwongen voelen bijv. uit een soort schuldgevoel om toch maar donor te zijn. Je lichaam is van jezelf en of je dat compleet wil begraven of cremeren is je eigen zaak. Zelf ben ik geen donor meer en wil ook niets van een ander in mijn lijf.

Wij hebben in 1995 onze zoon Bas verloren door een ongeluk. Hij was 13 jaar en heeft naar aanleiding van een TV programma zelf beslist donor te willen zijn. Dat was 3 weken voor zijn dood. Hij heeft met zijn organen 7 mensen kunnen helpen. Dat is toch geweldig? We zijn ook erg trots op hem. En dat maakt het ook een beetje minder erg...

Helemaal mee ééns!

Jammer dat er gewoon te weinig donoren zijn. Ik ben zelf ook een nierpatient, met maar 1 nier en een nierfunctie van 7% en ik moet ook zelf iedere dag dialyseren, 8 uur per dag. Ik vind het dat het gewoon verplicht moet worden, donor zijn.

Ik ben donor!!! Het zou eigenlijk zo moeten zijn net als in Belgie. Als je niet reageerd ben je gewoon donor. Als je geen donor bent en je zou wel een orgaan nodig hebben zou je onderaan de wachtlijst moeten komen omdat anderen als het mis gaat wel willen doneren. Je kunt iemand helpen met iets wat anders toch verbrand word of onder de grond verdwijnt!! Ik werk in de uitvaart en een lichaam dat gedoneerd heeft ziet er heel goed uit!!! We zijn op de wereld om elkaar te helpen nietwaar??? Niet willen geven... dan ook niet willen ontvangen!!! Zal wel veel boze reactie's krijgen maar dit is mijn mening.

Helemaal mee eens.