- advertentie -

Middelburg wil slavenhandel met Amsterdam herdenken

Middelburg wil slavenhandel met Amsterdam herdenken

MIDDELBURG - Middelburg wil gaan samenwerken met Amsterdam om de afschaffing van de slavenhandel te herdenken, 200 jaar geleden. De gemeente wil in 2014 profiteren van de ervaringen en activiteiten uit de grote de landelijke slavernijherdenking die volgend jaar gehouden wordt in Amsterdam.


Middelburg wil onder meer een programma voor smartphones ontwikkelen met een route langs het slavernijverleden van de stad. En samen met Amsterdam en Rotterdam bestaat het idee om bezoekers te laten rondkijken op een replica van het slavenschip Zong/Zorg. Daarmee moeten mensen te weten komen over het transport van slaven.

Project
Voor het project ‘Herdenking 200 jaar afschaffing slavenhandel’ wordt financiële steun aangevraagd bij onder meer het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Unesco.

Middelburgsche Commercie Compagnie
Begin achttiende eeuw werd in Middelburg de MCC, Middelburgsche Commercie Compagnie, opgericht. De Compagnie groeide uit tot de grootste Nederlandse slavenhandelaar. De Zeeuwse compagnie heeft naar schatting 20.000 tot 30.000 Afrikanen verhandeld.

Monument
Als blijvende herinnering is het Zeeuwse slavernijmonument op de Balans in Middelburg geplaatst. Jaarlijks wordt op 1 juli het Zeeuws slavernijverleden herdacht, omdat op die datum in 1863 de slavernij door Nederland werd afgeschaft.
laatste keer aangepast:
wo 24-10-2012, 11:05


delen:
Javascript is required to view this map.

Reacties

is die app al beschikbaar?

Heel goed om de afschaffing van de slavernij te herdenken, maar laten we niet vergeten dat er op dit moment ongeveer 1 miljoen mensen per jaar worden verhandeld! De bloeitijd van de slavernij is helaas niet in de verledentijd, maar nu. Ik wil wel een vraagteken plaatsen bij het aantal jaren dat in bovenstaand stuk genoemd wordt. Volgens mij leven we in 2013 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Nederland (ook in bovenstaand stuk wordt hiervoor de datum van 1 juli 1863 vermeld) en geen 200 jaar.

Sorry! Ik heb zelf al ontdekt dat ik niet nauwkeurig heb gelezen. In 1863 was de afschaffing van de slaverNIJ (in 2013 150 jaar geleden) In 1815 was de afschaffing van de slavenHANDEL (in 2014 200 jaar geleden)

Prima ! dat we nu , 150 jaar later deze "zwarte bladzijde" de aandacht geven . Een land waar het Vredespaleis staat waar schenders van mensenrechten ge- en veroordeeld worden, mag het eigen verleden niet ontkennen ! Ook wij zijn welvarend kunnen worden door allerlei handel die geen fair-trade was .

Nu zijn wij de slaven , de hoge heren vullen hun zakken door ons uit te spelen onder elkaar. Al werk je een leven lang 12 uur per dag , rijk worden zul je nooit . De hoge heren strijken alles op en de restjes zijn voor de werkman.

Wat mij altijd meer interesseert is wie zijn voorvaderen er stinkend rijk mee zijn geworden en wie daar nog steeds op teert vandaag de dag.

Wat een gezeur weer zeg! We hebben weer niets te doen? Nou dan gaan we zoeken.