- advertentie -

Open dag met geigerteller bij Covra

Open dag met geigerteller bij Covra

NIEUWDORP - Enkele tientallen mensen hebben vandaag de open dag bij Covra (Centrum opslag van radioactief afval) bezocht. Tijdens de oktober kennismaand kunnen bezoekers een kijkje nemen op het terrein en met eigen ogen zien wat er met het radioactief afval gebeurt.


Rondleiding
Een rondleiding over het terrein, zelf metingen doen en lopen tussen radioactief afval. Dat kan tijdens de open dag. Aanstaande woensdag is het opnieuw mogelijk om de Covra te bezoeken.

Opslag
Bij Covra zijn vier loodsen met ieder een capaciteit van 15.000 vaten. Het meeste afval blijft minimaal honderd jaar bij het opslagbedrijf. Volgens de Covra is de opslag niet gevaarlijk omdat het radioactieve afval verpakt is in beton, waardoor de straling minimaal is.
laatste keer aangepast:
vr 26-10-2012, 17:55


regio:
Bevelanden
delen:
luister fragment: 

Open dag met geigerteller bij Covra

Open dag met geigerteller bij Covra

Reacties

De meeste mensen hebben helemaal nooit gevraagd om kernenergie en ook niet opslag van het afval. Welke idioot gaat daar nu een bezoek brengen. Je wordt daar voor de gek gehouden, begrijpt men dat niet?

Niet te geloven dat ze nog steeds doorgaan met het schaamteloos promoten van kernenergie na Fukushima. Sommige mensen zullen nooit hun enorme fouten erkennen en stug door blijven gaan tot het te laat is.

We hebben het alleen maar over kerncentrales, maar over de geneeskunde niet, of willen de mensen die afval liever in hun achtertuin begraven, wees blij dat besmette kleding en naalden daar opgeborgen worden. Of nooit van bestraling van zieken gehoord? Denk aan mensen met schildklierproblemen die opgelost wordt door RA jodium. Even nadenken mensen.

Radioactief afval op te slaan diep onder de grond. Het onderzoek wordt gecoördineerd door de Covra. Het onderzoek is een vervolg op een eerdere studie naar de eindberging van radioactief afval in Europa. Het onderzoek duurt tot 2008. Nu 2012 problemen maar wat naar voren schuiven dus. Wat was dat ook alweer met niet door schuiven naar toekomstige generaties? Ik denk dat ze dan liever de schulden dan het hoogradioactiefafval willen.

Hoeveel zwaarradioactief afval van Borssele belandt niet in Covra maar via opwerkingsfabriek La Hague in Rusland of een andere dumpplek? Even met de geiger teller naar België (Tihange) of Frankrijk (Flamanville) of Fukushima. Hoe gaan die met hun afval om? Stopt straling bij de grens? Zwemmen vissen rondjes als ze besmet zijn? Hoeveel radioactief afval zit er in schroot, komt dit ook in Covra? Na hoeveel jaar is Covra vol en wat dan? Het college van Gedeputeerde Staten in het nieuwe omgevingsplan met nieuwe gevallen van ernstige bodemverontreinigingen. Het kernafval moet na de COVRA in de Zeeuwse bodem en het college gaat volop voor het winnen van schaliegas. Tot onder de kerncentrale aan toe. Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco kan niet uitsluiten dat de kerncentrale in Fukushima nog steeds radioactief materiaal lekt. "Zoiets kunnen we niet zeggen", zei een woordvoerder vanmiddag. "Wel hebben we bevestigd gekregen dat de straling afneemt in zowel het omliggende zeewater als de zeebodem." Een Amerikaans onderzoek gepubliceerd door Science spreekt de bewering van Tepco tegen. Onderzoekers namen monsters uit bodemvissen die in het getroffen gebied voorkomen. Onderzoeker Ken Buesseler van het Woods Hole Oceanographic Instituut schrijft: "Het feit dat veel vissen nog altijd evenveel cesium in hun lichaam hebben als een jaar geleden duidt erop dat er nog steeds nieuw cesium in de voedselketen terecht komt." In december 2011 meldde Tepco 'alles onder controle' te hebben. Op 26 maart en 21 april in 2012 werden echter opnieuw lekkages gevonden waarbij 12.000 liter radioactief materiaal de zee in stroomde.

Covra hoogradioactief afval is het probleem. Verlengde opening borssele nog eens 20 produktie van hoogradioactief afval. Betaald EPZ Covra? Maakt Covra winst ? Covra en Dodewaard? Foldermateriaal perberichten en opzetjes van lobby genoeg bij PZC en Omroep Zeeland, maar antwoorden en journalistisch onderzoek? Elk jaar dat de Nederlandse kerncentrale Borssele langer open is, komt er meer afval bij. Ministerie vraagt zich nu al af of het door Borssele apart gelegde geld voor toekomstig afvalbeheer wel genoeg zal zijn. Overigens is wettelijk geregeld dat de eventuele tekorten voor rekening van de staat komen; de sector heeft de reserveringen voor de eindberging van hoogradioactief afval overgedragen aan de COVRA, waarvan de aandelen sinds 15 april 2002 voor 100 procent in handen van de staat zijn. Dus u betaald de rekening, niet EPZ of Delta.

Wat een verhaal en de resterende 239900 jaar dan? Hou toch op met die goedpraterij. Zwaar radioactief afval uit kerncentrale's wordt een steeds groter probleem zelfs voor de Covra. Het grootste probleem van het langer openblijven van de kerncentrale is het radioactieve afval. Dat moet voor 240.000 jaar veilig opgeborgen worden. En we hebben nog geen idee hoe. Ook na jarenlange studie en onderzoek weet nog steeds niemand wat er met het afval moet gebeuren. Juist omdat we niets van toekomstige samenlevingen weten, willen beleidsmakers het afval graag diep in de grond begraven - zo diep, en in zulke aardlagen, dat het afval er veilig ingezet kan worden en vervolgens voor altijd begraven kan worden. De grond moet dusdanig zijn samengesteld, dat ook als de containers (vaten) met afval lek raken en hun inhoud verliezen, de bodem alle radioactieve straling kan tegenhouden. De radioactieve stoffen komen dan nooit aan de oppervlakte terecht en komen ook nooit in het grondwater. Tot dusverre is het niemand ooit gelukt om een dergelijke plaats te vinden. Radioactieve vaten zijn geplaatst in oude zoutmijnen in Duitsland. Dit had een fantastische oplossing moeten worden: maar na enkele jaren onder de grond te hebben gestaan gingen de vaten lekken en bleken de zoutmijnen niet goed geïsoleerd te zijn.