- advertentie -

Sportwarenhuis Decathlon moet ZEP redden

Sportwarenhuis Decathlon moet ZEP redden

MIDDELBURG - Het Franse sportwarenhuis Decathlon moet het Zeeuws Entertainment Park (ZEP) in Middelburg redden van de ondergang. ZEP, dat in 2009 is geopend en bestaat uit winkels, attracties en horeca, kampt met tegenvallende bezoekersaantallen.


Volgens directeur Arnoud van Raak van TCN, dat voor het grootste gedeelte eigenaar van het ZEP is, trekt het sportwarenhuis elders jaarlijks ruim 100.000 bezoekers en zijn mensen bereid om 1,5 tot 2 uur te rijden om een bezoek te brengen aan deze winkel. Het park mist volgens TCN niet alleen een goeie trekker op het gebied van retail, maar ook qua entertainment. Dat verklaart het tegenvallende aantal bezoekers. TCN doet er alles aan om de Decathlon eind 2013 open te krijgen.

Music Hall
Ook de Music Hall kan het gebied de impuls geven die het nodig heeft. Deze staat sinds de bouw leeg en is inmiddels overgenomen door theaterexploitant Frans Lievens. Deze heeft de hal omgedoopt tot Studio A58.

Publiekstrekker
Het ZEP omvat vier horecazaken, drie grote winkels, een fitnesscentrum, een schoonheidssalon en vijf attracties. Een familiepretpark met het voormalige Miniatuur Walcheren, een overdekte minigolfbaan, een klimpark, een music hall en als nationale publiekstrekker het Nationaal Voetbalmuseum.

Voetbalmuseum
Eerder bleek al dat het voetbalmuseum moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Daarom wil het museum nieuwe activiteiten ontwikkelen om meer bezoekers te trekken. Maandag maakt directeur Sven van Rijswijk bekend welke plannen het voetbalmuseum heeft.
laatste keer aangepast:
vr 02-11-2012, 13:25


regio:
Walcheren
delen:
luister fragment: 

Sportwarenhuis Decathlon moet ZEP redden

LPM: Stadsbestuur gefaald in zaak Decathlon
Javascript is required to view this map.

Reacties

Dat wordt bouwen voor leegstand in de binnenstad van Middelburg (en nog meer leegstand in Vlissingen). Projectontwikkelaar TCN stelt iedere keer de zaken bijzonder rooskleurig voor wat betreft de bezoekersaantallen (TCN, de projectontwikkelaar die zojuist uitstel van betaling heeft aangevraagd). Zoals er veel te veel (lelijke) kantoren zijn gebouwd die nu voor zo'n 16% leeg staan, willen ze ook nog meer winkels bouwen. Dat veroorzaakt dan weer elders leegstand zoals in de binnensteden van Middelburg en Vlissingen. Zitten we op deze noodsprongen te wachten om dat Zep te redden? Het voetbalmuseum is overigens voor toeristen die langs rijden totaal niet te zien! Zet een enorme blikvanger neer die aandacht trekt voor het museum. Het klimrek is ook een fiasco (en levensgevaarlijk). Ga nu eens advies vragen als gemeente en ondernemers bij mensen die verstand van zaken hebben (Efteling, Henny van der Most enz). Het Mini Mundi is mede een fiasco omdat het eruit ziet als een verouderde speeltuin. In het Zep worden geen keuzes gemaakt. Doe minder verschillende dingen en maak bijvoorbeeld mini mundi twee keer zo groot. Maak er geen speeltuin van, maar een Miniatuur Zeeland met educatieve of wetenschappelijke elementen. Maak ook buiten van het voetbalmuseum een attractie (in plaats van een klimwand) met een pannaveldje en een Cruyff Court.

Er is krimp in Zeeland, vooralsnog in Zeeuws Vlaanderen, waar o.a. veel overheidsdiensten zijn weg gegaan. De krimp zal echter ook de rest van Zeeland aantasten. Overheidsdiensten trekken ook weg uit Walcheren inmiddels. En Middelburg ligt ook nog eens in een uithoek van de provincie. Men zal in tijden van crisis daarom de tering naar de nering moeten zetten en de sterke kanten van de provincie moeten stimuleren en dat is vrijwel alleen recreatie. Verder is er niet zoveel. Als je dan teveel winkelruimte (in de nog goede tijd) creëert, bouw je uiteindelijk voor leegstand en verpaupering. Er zijn gewoonweg niet genoeg mensen in Zeeland voor zoveel winkelruimte en ze komen ook niet uit andere provincies hier naartoe. (dus vergeet maar heel snel een IKEA). Daarbij komt ook nog dat Zeeland nooit echt concurrerend is geweest qua prijzen (gewoon te duur) dus ook dat gaat niet bijdragen aan veel bezoek van buiten de provincie (zeker niet in tijden van crisis). Dan kort men ook nog (met name in z-vl) op het openbaar vervoer en dat is het recept voor verdere krimp. De boodschap aan de bestuurders in Middelburg zou moeten zijn dat ze nu eens beleid gaan maken op de realiteit en niet blijven hangen in de drang naar groei en grote projecten die er nooit komen. Ook niet in Middelburg. Tijd voor een nieuw elan in de politiek.

Helaas heeft de bedenker van het ZEP terrein niet in de gaten gehad dat die lelijke, grote, gele kazen misschien wel de oorzaak zijn van het probleem. Geen wonder dat men daar niet gezien wil worden. Het geheel is zo onaantrekkelijk! Maar nu het er toch staat: dat idee van IKEA is zo gek nog niet en het zou nog niet eens zo misstaan tussen die grote gele gebouwen! Dit is inderdaad weer een Middelburg ten top: een Middelburgse flop!

Middelburg is maar een provincie stadje. Probeer te houden wat je hebt en steun je plaatselijke middenstand, hou wat je hebt. Als de Decathlon komt, dan is dat alleen omdat ze geen huur hoeven te betalen. Maar als Decatlon kan rekenen, dan komen ze niet (te weinig inwoners). Beste bestuurders, maak eens plannen met visie in plaats van met oogkleppen. Dat hele zepp is een zeep bel dat nooit gebouwd had mogen worden.

Gelukkig dat BCC er zit, die houden de boel nog draaiend daar.

Een IKEA neer zetten, dat trekt pas publiek, zeker in de crisis.

Om te beginnen, doe wat aan dat achterlijke parkeerterrein. De plekken voldoen niet, alles is te krap, zeer onoverzichtelijk door al die struiken en planten. Als ik er kom is het voor de BCC en soms voor de speelgoedzaak. Eenmaal in het restaurant geweest, zelfbediening, waardeloos en ongezellige hal.

Het hele ZEP gebied heeft geen gezellige aanblik en is een trieste toestand. Het is dan ook niet aantrekkelijk om daar speciaal naar toe te rijden, de bezoekers van Mortiere zouden het leuk moeten vinden om ook even daar te kijken, maar als je het een keer gezien hebt, is het genoeg en kom je er nooit meer.

Maar de oplossing is zo gevonden, zet er een AHXL neer en het aantal bezoekers schiet onhoog. Hoef je niet meer naar de middelburgse binnenstad waar je een vemogen betaald aan parkeergeld. Ga zelf als bewoner uit Dauwendeale over de snelweg naar de AH Vlissingen, geen parkeergeld en drie keer zo snel als dat je naar Middelburg gaat. Dus doe je voordeel er mee gemeente Middelburg, durf is iets nieuws .

Ongelofelijk! Ja, hoe naief kun je zijn. Om het ZEP te "redden" stampen we maar een Decathlon uit de grond. Wat dat verder met de ondernemers in de binnenstad doet, dat doet er niet toe. Als ZEPP maar gered wordt. Dit wordt natuurlijk weer een volgende flop voor Middelburg. En dan nog meedingen naar de nominaties beste winkelstad van Nederland? Ga zo door Middelburg. Het wordt tijd dat de gemeente/Provincie eens opkomt voor zijn middenstanders die al hard genoeg moeten knokken om het hoofd boven water te houden!

Mooi initiatief, een mooie zaak voor de man met de smalle beurs.

Gewoon de prijs halveren en zorgen dat je in het museum ook fatsoenlijk wat kan gebruiken. Altijd het onderste uit de kan willen gaat niet in tijden van recessie. Reken uit, je gaat als ouders met 2 kinderen naar binnen, en na maximaal 2 uur sta je terug buiten ben je wel 4 x 17 euro = 68 euro kwijt. En als je binnen een bak koffie wil, heb je kantine koffie uit een slechte automaat in een plastic bekertje.

Is er niet teveel? Waarom moet er ten koste van grond, ruimte en lucht volgebouwd worden? Er is gewoon teveel. Dit idee heeft ook geen zin, er zijn al mooie sportzaken op de mortiere.

Doe er dan ook gelijk een Burger King bij! Ook dat trekt burgers!

En de Decathlon in Brugge dan? Die staat niet in je lijstje, Jeroen. En die is toch wel het dichtste bij voor velen uit Zeeland.

Hoe naïef gaan de hoge heren van ZEP nog worden? 'mensen willen 1,5 a 2 uur rijden voor een decathlonzaak', vanuit welke regio gaan we dan in hemelsnaam een doelgroep trekken? Er liggen Decathlons in Antwerpen, Best en Amsterdam. Niet te geloven deze sullige denkwijze. De tegenvallende bezoekerscijfers liggen misschien aan het fortuin wat je kwijt bent aan een bezoekje aan 1 van de ZEP-attracties en aan het onpersoonlijke en overgecommercialiseerde karakter ervan. Ook moeten gemeentes eens verantwoordelijkheidsgevoel krijgen en geen vrijbrief geven aan de gigaondernemingen, ze helpen de kleine en middelgrote ondernemers naar de knoppen. ow neeeeee. De gemeente heeft centen zitten in het ZEP circus natuurlijk, en ze moeten een beetje aan hun eigen politieke ego denken.

Jij hebt een punt gemaakt! Mee eens.

Ten koste van fietenwinkels en sportzaken in Middelburg. En ZEP moet er ook niet te veel van verwachten. Decathlon Antwerpen is dicht aan de grens bij de bioscoop. Internet is in opmars ook in sportartikelen. Juist in hun assortiment en kwaliteit. Al heeft Decathlon internet nog niet echt ondekt.

We kunnen er de spot mee drijven, maar de locatie en dit centrum zijn gewoon uniek. Jammer dat het, met wel meer dingen in zld, altijd wel weer uitdraait op een grote flop. Zet zo'n centrum neer in de Randstad en het loopt als een trein.

En nu nog een Ikea, en het is weer voor mekaar!