- advertentie -

Op zoek naar slakjes en kreeftjes op Spitsbergen

Op zoek naar slakjes en kreeftjes op Spitsbergen

HANSWEERT - Bij het maritieme onderzoeksinstituut Imares in Yerseke zijn de eerste kisten met onderzoeksmateriaal afgeleverd voor de grote poolexpeditie op Spitsbergen in augustus.

Hansweert
De spullen worden de komende dagen aan boord gebracht van het expeditieschip Ortelius, dat aan de kade in Hansweert ligt.

Onderzoek
Zo'n vijftig Nederlandse onderzoekers verzamelen tijdens de expeditie gegevens over geologie, planten, zoogdieren, vogels en andere dieren. Die gegevens worden vergeleken met oude data, om inzicht te krijgen in de gevolgen van de klimaatverandering in het gebied.

Wadslakjes
Onder de vijftig onderzoekers is ook Martine van den Heuvel-Greve uit Kapelle, ze is werkzaam als zeebioloog bij Imares. In Yerseke test zij de gevoeligheid van zeediertjes voor blootstelling aan olie. Het gaat daarbij om kreeftjes, slakjes en garnaaltjes. Dat gaat ze straks ook doen op Spitsbergen. Van den Heuvel houdt bij haar bezoek aan Spitsbergen een weblog bij.

Schip
Dit weekend vertrekt het expeditieschip Ortelius met het onderzoeksmateriaal richting Spitsbergen. De wetenschappers vliegen in augustus naar het poolgebied.

laatste keer aangepast:
vr 22-05-2015, 20:06


delen:
luister fragment: 

Zeeuwse gaat maritiem onderzoek doen op Spitsbergen

Expeditieschip Ortelius in Hansweert
Tientallen kisten met onderzoeksmateriaal bij Imares in Yerseke
Javascript is required to view this map.

Reacties

Waarom moet dit onderzocht worden? We weten toch al lang dat de hele wereld kapot gaat aan het gebruik van fossiel brandstoffen al;s olie, steen kool en gas? Shell probeert nu om ook in het Noordpoolgebied binnen te dringen om daar op grote schaal naar olie te boren. Als daar een keer iets mis gaan komt olie onder het ijs terecht en is het helemaal niet meer te verwijderen, met desastreuze gevolgen voor de gehele zee en al het leven daarin. Bovendien zorgen die vervuilende brandstoffen samen met de grootschalige veeteelt voor de versnelde opwarming van de aarde met alle extreme weersomstandigheden en stijgende zeespiegel tot gevolg. We weten al lang dat we niet op deze kortzichtige destructieve manier door moeten gaan maar doen het lekker toch! Zolang hebzucht, egoïsme en machtswellust de drijfveren onder de mensheid blijven zal er nooit een fijnere wereld komen. En AL HET LEVEN op aarde wordt daar de dupe van.