- advertentie -

'Gemeenten onjuist voorgelicht over reorganisatie brandweer'

'Gemeenten onjuist voorgelicht over reorganisatie brandweer'

OOST-SOUBURG - Zeeuwse gemeenteraden worden verkeerd ingelicht door het bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) over de komende reorganisatie. Dat stelt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) in een dinsdag verstuurde brandbrief.


Onvolledig
De vakvereniging vindt dat de veiligheidsregio de gemeenteraden onvolledig en onjuist informeert over de bezuinigingsmaatregelen. "Zo zou er geen verschil zijn tussen de nieuwe brandweerwagen TS4 en de huidige TS6, terwijl die wel erg groot is", zegt Ruud van Vliet, vice-voorzitter bij de VBV.

Bluscapaciteit
Van Vliet: "De nieuwe en kleinere brandweerwagen TS4 heeft onvoldoende bluscapaciteit aan boord in vergelijking met de oude. Er is maar een tank van 900 liter. Veel minder dan de ongeveer 2500 liter aan boord van de huidige wagens. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de inwoners, maar ook voor de brandweermannen zelf."

Opkomsttijden
Verder zou het bestuur de opkomsttijden oprekken voor Zeeland. "En dat is wettelijk niet toegestaan. We willen gewoon dat de gemeenteraden een beslissing nemen op basis van juiste informatie en dat gebeurt nu niet."

'Snijden in overhead'
Van Vliet vindt dat er teveel bezuinigd wordt op brandweermannen. "Terwijl ze ook moeten snijden in de overhead. In elke provincie is dat gebeurd, behalve in Zeeland. Dat kan gewoon niet." De VBV laat het er niet bij zitten. "We hebben de minister geïnformeerd dat de de VRZ de wet overtreedt. We willen de minister nu eerst de ruimte geven, maar we overwegen juridische stappen."

Reactie Veiligheidsregio
"We herkennen ons niet in brandbrief van Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers". Op 9 juli neemt het VRZ-bestuur een beslissing over de plannen.


Brandweerposten
Door de grootscheepse reorganisatie bij de Veiligheidsregio Zeeland sluiten er onder meer brandweerposten in Zuiddorpe, Dreischor en Wissenkerke, en het gaspakkenteam in

Terneuzen.laatste keer aangepast:
wo 08-07-2015, 17:21


delen:
luister fragment: 

Ruud van Vliet, vice-voorzitter bij de VBV

Javascript is required to view this map.

Reacties

Gemeenten onjuist voorgelicht over reorganisatie brandweer.

Hier is de uitspraak'' Een kat in het nauw maakt rare, maar vooral gemene sprongen", absoluut op zijn plaats.
VBV weg er mee zou ik zeggen, de kennis en kunde is in deze vakvereniging namelijk heel ver te zoeken.
Ze nemen de hersenspinsels van een kleine groep doemdenkende vrijwilligers voor waar aan en werken zo mee aan een beeldvorming naar bestuurders en burgers die de schijnveiligheid in stand wil houden.
Een vakvereniging die in deze simpel gebouwde valkuil trapt en dit dan ook nog naar buiten brengt verdient deze naam niet en geeft bovendien aan dat de competenties van deze belangen behartigaars van een niveau is waar een ezel nog van op kijkt.
Ik heb het altijd al geweten en het is dan ook te hopen dat deze minne en onterechte uitspraak hopelijk hun laatste stuiptrekking is geweest en ze de kop gaat kosten.

Ik wil daarom de bestuurders nog een laatste tip meegeven die recht uit mijn hart komt, kies morgen voor het voorgestelde plan van Maatwerk want dan kies je namelijk voor een echt veilige toekomst.
Nogmaals het is niet de VRZ die een verkeerd en onjuist beeld naar buiten brengt, maar lieden die het al vele jaren voor elkaar krijgen bestuurders maar vooral de burger door leugens en achterklap op een verkeerd been te zetten.

Over een kat in het nauw gesproken...

Na twee jaar inspraakavonden over "maatwerk brandweerzorg" bijwonen als vrijwillig brandweerman ben ik er een beetje klaar mee. We hebben vanaf dag één signalen afgegeven aan de projectleider en sprekers/spreeksters, maar het is niet blijkbaar niet aangekomen.
De overhead van de VRZ steekt de kop in het zand!
Wie van hen gaat het uitleggen als er (brandweer)mensenlevens in gevaar komen en de situatie escaleert?

Burgers, boeren en buitenlui!
Neem het ons (brandweerman/brandweervrouw) alstublieft niet kwalijk als wij het niet kunnen uitleggen waarom uw woning is uitgebrand omdat de watertank van de Zeeuwse TS sneller leeg was dan we jaren gewend waren. "Vroeger" kwamen we met z'n zessen en konden we de TS6 nog aansluiten op de ondergrondse brandkraan in uw straat. Straks moeten we met z'n vieren naar binnen...!
Echter door wanbeleid zitten er nog maar vier brandweermensen op de Zeeuwse TS.
Een chauffeur, bevelvoerder en twee manschappen. Deze doen in uw woning hun stinkende best om met z'n vieren uw have en goed te redden. Echter: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst...
CONCREET: WIE HELPT DE BRANDWEERMAN/BRANDWEERVROUW UIT DE BRAND?

Gellukkig draait shell nog wel goed van ons geld....
@jan tis niet anders.......is dat nou echt het enige wat een zelfstandig krachtig geinformeerd mens kan voortbrengen??
Waar komen die bezuinigingen vandaan?
Waarom?

als iedereen nu eens zo slim is overal brandalarm op te hangen en een tuinslang te hebben? er zijn verschrikkelijk veel mensen die dat gewoon niet doen.
en bezuinigen? tja het is niet anders

De vraag lijkt inderdaad meer wie verkeerd is. Kijk maar eens op de website van die vak vereniging, ze zijn overal tegen maar oplossingen voor tekorten hebben ze zelf ook niet.
De raadsleden en burgemeesters weten toch al lang dat er soms weinig vrijwiligers zijn, ze rukken al jaren met meerdere auto's uit bij de brandweer. En nu mag dat niet meer van de vereniging die juist de belangen behartiggen zou? Straks heeft Zeeland geen brandweer meer als het aan die vereniging ligt!
Raar verhaal!

Heel leuk verhaal klopt alleen helemaal niets van. Er wordt gesproken over een zeeuwse TS en niet over een TS4. Deze auto is wel kleiner maar kan 6 man meenemen maar mag met 4 weg wat nu niet mag. Deze auto heeft een andere blustechniek waardoor hij met 900 liter een hoop kan doen. De huidige voertuigen hebben geen 2500 liter aan boord maar ongeveer 1500 liter. Bij een binnenbrand komen er minimaal 2 zeeuwse TS`en die hebben samen 1800 liter en voldoende bluskracht. Verder hebben we op dit moment op veel plaatsen schijnveiligheid, er staat een TS-6 maar er zijn onvoldoende mensen om hem te bemannen. Als je dit in kaart brengt zal je er iets mee moeten. Het gaspakkenteam Terneuzen en Goes zijn zelf gestopt, waardoor de VRZ met een probleem zat en versneld de visie IBGS heeft moeten invoeren om de veiligheid te kunnen waarborgen. Het liefst hebben wij op elke post een redvoertuig met gouden randjes en beroepsdienst. Maar in de tijd van bezuinigingen zal ook de brandweer er niet aan ontkomen! Jammer maar waar.

Mooi zo'n feiten relaas van "Een brandweerman " waarschijnlijk klopt er nog veel van ook . Wat ik echter vreemd vind is dat we met z'n allen deze discussie incognito aan het voeren zijn ...... bang voor maatregelen ??