- advertentie -

Zeeuwse biologen beginnen aan grote poolexpeditie

Zeeuwse biologen beginnen aan grote poolexpeditie

MIDDELBURG - Twee Zeeuwse biologen zijn woensdag begonnen aan de grote poolexpeditie bij Spitsbergen. Zestig wetenschappers verzamelen negen dagen lang gegevens over vogels, zoogdieren, planten en geologie om inzicht te krijgen in de gevolgen van vier decennia klimaatverandering in het gebied.

Zeeuwen

Een van de onderzoekers is zeebioloog Martine van den Heuvel-Greve uit Kapelle. En ook de in Meliskerke opgegroeide bioloog Ko de Korte is van de partij. Hij verbleef in 1968 ruim een jaar op het eiland Edgeoya, waar komende dagen veel onderzoek wordt gedaan.


Groot

De expeditie is echt groot te noemen, omdat er ook zo'n zestig betalende toeristen meereizen. Wetenschappers en toeristen verblijven allemaal op het expeditieschip Ortelius, dat onderdeel is van het Vlissingse Oceanwide Expeditions. Ook enkele bekende Nederlanders als Peter Kuipers Munneke en regisseur/dichter Ramsey Nasr reizen mee. De expeditie wordt afgesloten met een mini-symposium in de stad Longyearbyen.


Blog

Wie wil weten hoe het zeebioloog Martine van den Heuvel vergaat kan haar blog lezen.

Het schip Ortelius is te volgen via shiptracker (de lichtgroene lijn). Foto's en extra informatie zijn te vinden op de Facebook-pagina van het project.

laatste keer aangepast:
wo 19-08-2015, 11:41


delen:
Javascript is required to view this map.

Reacties

Hopelijk zal het resultaat van dit onderzoek zijn dat er wereldwijd grote veranderingen doorgevoerd zullen worden om de leefbaarheid op deze prachtige aarde te behouden. Heel triest is dat al lang bekend is dat de mens de klimaatverandering vooral zelf veroorzaakt, maar vooralsnog weigert om dat onder ogen te durven zien en zijn ingesleten verkeerde gedrag en gewoontes aan te passen. En nu gaat ook Shell nog grootschalig naar olie boren in het poolgebied om zo nog meer schadelijke vervuilende olie op te kunnen pompen zodat we lekker door kunnen gaan met de wereld te verzieken. Als daar bovendien iets mis gaat en er ontstaat een lek dan komt de olie onder het ijs terecht, is niet meer te verwijderen en zal enorme onherstelbare schade aan de flora en fauna in de oceanen veroorzaken. Wanneer wordt de mens eens wijzer?

Gelukkig warmt de aarde alweer 18 jaar niet meer op. Het klimaat verandert al zolang de aarde bestaat.

Honderden waren jullie al voor dus wat denk je daar nog te vinden?