- advertentie -

Poolexpeditie succesvol verlopen

Poolexpeditie succesvol verlopen

OOST-SOUBURG - De grote poolexpeditie op Spitsbergen is afgelopen. Zo'n zestig wetenschappers verzamelden in negen dagen gegevens over onder meer vogels, zoogdieren en planten om inzicht te krijgen in klimaatverandering in het gebied.

Ortelius
Op de expeditie waren ook passagiers mee. Zij kregen uitleg over de onderzoeken en mochten mee op excursies. Ze verbleven op expeditieschip de Ortelius, dat in Hansweert was klaargemaakt voor de reis.

Poolonderzoek
Zaterdag maakte minister Bert Koenders bekend dat er meer geld komt voor poolonderzoek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verhoogt het budget tot 600.000 euro.

Zeeuwse wetenschappers
Uit Zeeland waren onder meer de wetenschappers Ko de Korte uit Meliskerke en zeebioloog Martine van den Heuvel-Greve uit Kapelle bij de expeditie betrokken.

1968
Op de plek waar voorheen poolstation Kapp Lee op het eiland Edgeoya stond blijkt dat er veel dieren zijn bijgekomen sinds de eerste keer dat zeevogelbioloog De Korte in het gebied aanwezig was. "Sinds 1968 is er veel veranderd. Je ziet nu veel meer ijsberen, walrussen, walvissen en ganzen."

Vlokreeftjes
Van den Heuvel-Greve deed onderzoek naar de invloed van olie op diertjes zoals wadslakjes en vlokreeftjes. "We testen wat er met de diertjes gebeurt als ze in aanraking komen met olie in koud water. Dat is nog onbekend. Olie wordt in koud water stroperiger en lost minder goed op. We willen weten of dat ook de giftigheid van de olie beïnvloedt,"

Resultaten
Het zal nog maanden duren voordat de resultaten van alle onderzoeken bekend zijn.

laatste keer aangepast:
zo 30-08-2015, 16:16


delen:
Poolexpeditie succesvol verlopen
Poolexpeditie succesvol verlopen
Javascript is required to view this map.

Reacties

Alle corporaat (staat) gefinancierde "wetenschap" is quasi wetenschap. Nonsens. Er moet namelijk al jarenlang een geloof worden verkocht aan de massa die iets totaal onzinnigs te melden heeft over klimaat. Een excuus voor nog meer het belasten van de ander door een parasitair geweldsapparaat. Er bestaat geen mensgerelateerde "global warming" klimaatverandering. Corporate CO2 hoax. De zon is altijd bepalend voor klimaat op aarde en dat zal altijd zo blijven. Het leven van de zon brengt verandering. en dat zal ook altijd zo blijven. We leven in de "Age of Fakery".

allemaal flauwekul. Net als 30/40 jaar geleden het gewauwel over de zure regen.We hebben ijstijden, tropisch klimaat gehad en alles wat er tussenin zit. In Groot Britannië zelfs wijnbouw. De aarde regelt het allemaaal zelf. Maar bed-weters willen ons anders doen geloven...en daar gloven velen allang niet meer in....ik ga weer terug naar mijn hout-gestookte barbecue !

Allemaal mooi, maar er gebeurt helaas nog zo weinig mee. We weten al tientallen jaren dat de mens voor een groot deel de versnelde opwarming van de aarde veroorzaakt. Dit gebeurt vooral door het massaal gebruik van fossiele brandstoffen als aardolie, steenkool en aardgas en de enorm grootschalige bio-industrie voor vlees, melk en eieren. Voor al dat vee worden ook nog dagelijks gigantische oppervlaktes regenwoud vernietigt om daar veevoer te verbouwen. Bossen zorgen voor productie van zuurstof én voor opname van CO2. Door deze steeds verder kapot te maken creëren we dus nog een groter probleem! De klimaatverandering zorgt voor steeds extremer weer met overstromingen, enorme hitte en droogte en storm en harde regen. Desondanks heeft men in Nederland kort geleden weer nieuwe kolencentrales gebouwd die de kolen gebruikt die men in Amerika niet meer wil gebruiken. Shell is tegen beter weten in "dapper" op de Noordpool naar nieuwe olie aan het boren met alle risico's van dien. Nieuwe olie zal zorgen voor nog meer uitstoot en een nog snellere klimaatverandering en versnelde stijging van de zeespiegel. En de veeteelt neemt wereldwijd nog steeds maar toe omdat mensen zich wijs laten maken dat vlees en melk gezond en nodig zijn. Ondernemingen, regeringsleiders en consumenten zouden eens hun verantwoording moeten nemen en zorgen dat het ingesleten gedrag drastisch omgegooid wordt. Maar zolang het nog mee lijkt te vallen trekt bijna niemand zich er iets van aan en maken we ons druk om een paar Euro meer of minder in ons maandinkomen. Een klein deel van de bevolking verdient er miljoenen aan en trekt zich ook verder nergens iets van aan.