- advertentie -

Politie: radicalisering speelt overal, ook in Zeeland

Politie: radicalisering speelt overal, ook in Zeeland

MIDDELBURG - Radicalisering komt in alle lagen van de bevolking voor. Van extreemrechts tot extreemlinks en in verschillende geloofsgemeenschappen. Er zijn mensen die beweren dat het onderwerp in een provincie als Zeeland niet speelt. Maar dat is wel het geval, zegt agent Henk Wijkstra die zich gespecialiseerd heeft in radicalisering.


Specialisatie
Wijkstra heeft zich, na ruim vijftien jaar jeugdagent geweest te zijn, gespecialiseerd in radicalisering. In zijn functie heeft hij veel contact met bijvoorbeeld scholen en moskeeën. Ook begeleidt hij zijn collega's als het dit onderwerp betreft. "Mijn passie ligt bij de problemen die spelen onder verschillende culturen. Je ziet ook veel jongeren rondlopen met de vraag 'Wie ben ik?'. Dat interesseert me enorm."

Identiteit
Laatst kreeg Wijkstra de melding van een jongen die van gedrag veranderde. Hij wilde geen handen meer schudden en hij wilde ook geen vrouwen meer in zijn buurt. "In een gesprek met de jongen ga je op zoek naar zijn identiteit, waar het gedrag vandaan komt. Nu zat deze jongen in een soort identiteitscrisis, maar er kunnen ook heel andere dingen spelen."

Verschillende vormen
Radicalisering wordt door velen gerelateerd aan moslimextremisme, maar Wijkstra kijkt naar alle soorten van radicalisering. Extreemrechts en extreemlinks zijn ook vormen van radicalisering. Het kan ook zo zijn dat er radicalisering optreedt tegen moslims. "Net na de aanslagen in Parijs werd er een meisje met een hoofddoek aangevallen. Zij werd als 'schuldige' gezien van de aanslagen."

Lokale aanpak
Gemeentes in Zeeland krijgen een steeds belangrijkere taak bij de aanpak van radicalisering en terrorisme. Waar vroeger nog de regierol bij de politie lag, ligt deze nu bij de gemeentes. Elke gemeente in Zeeland heeft ingestemd met een notitie die een leidraad is voor de lokale aanpak van radicalisering en jihadisme.

Lees ook: Radicalisering: overdreven of werkelijkheid?

laatste keer aangepast:
za 07-11-2015, 14:25


regio:
Walcheren
delen:
Politie: radicalisering speelt overal, ook in Zeeland
Javascript is required to view this map.

Reacties

Een prima initiatief van agent Henk Wijkstra. Het tijdig opsporen van radicalisering is van groot belang, los van het politieke beleid ten aanzien van het terrorisme. Radicalisering begint hier, misschien wel in je eigen straat of buurt en daar zit agent Henk Wijkstra bovenop. Ga zo door, Henk!

Goed bezig deze agent maar het zou helemaal niet verkeerd wezen als er eens wat meer psychologie bij komt kijken. Er lopen inderdaad veel jongeren rond die problemen hebben met identiteit ja maar dit heeft nagenoeg geen betrekking op radicalisering maar juist meer op bepaalde geesteziektes. Neem bijvoorbeeld iemand met borderline. Een verschrikkelijke ziekte om te hebben en deze mensen weten vaak niet wie ze zijn en voelen bovendien een chronische leegte. Ze voelen mensen niet goed aan en doen zichzelf hierdoor vaak voor als iemand die ze in werkelijkheid niet zijn. Dit levert vaak sociale conflicten op. En zo kun je ook kijken naar NPS of ASPS.Gewoon eens een kijkje nemen in het DSM over Cluster B persoonlijkheidsstoornissen en er gaat een wereld open hoe de wereld echt in elkaar steekt. Er is ook veel over te vinden op Het Internet.

Als ik zie hoe ze buitenlanders voor trekken en binnen halen , en de bejaarden hier laten stikken en de rijken hun zakken lopen te vullen... tja dan wordt je vanzelf anders.

Jammer voor de wellicht onnozele diender, maar radicalisering is juist een van de pijlers waar de corporate staat op drijft. Geheime diensten doen alle mogelijke moeite om tweedracht aan te wakkeren en onnozele veelal jonge lieden die er instinken te gebruiken (misbruiken) voor hun machtsspelletjes en eigen "legitimiteit". Zo werkt dat ook met zogenaamd radicale groepen elders ter wereld. Het bedrijf NL is bondgenoot in dit misleidend machtsspel. Alles wat door massamedia wordt verkondigt over dat door de staat zelf georganiseerde zogenaamde Islam extremisme is de bijbehorende misleidende propaganda. Oorlogen is per slot big bizz voor dat handjevol krankzinnigen die hier op aarde rondlopen in de waan wereldheerschappij te hebben.

Kijk, dit vind ik nu eens een zeer lofwaardig initiatief van deze agent. Daaraan kunnen vele autoriteiten een voorbeeld aan nemen! Maar het is al sinds jaar en dag zo dat de goede ideeën/initiatieven van de werkvloer komen, van de laagstbetaalden. (Hoop dat de hogerbetaalden dit ook lezen). En nu maar hopen dat gemeente-ambtenaren evenzo een "open mind" hebben t.a.v. radicalisering/terrorisme als deze agent Wijkstra. Dan komen we een stuk verder. Goed artikel OZ!