- advertentie -

Brandweer mag met vier man op pad

Brandweer mag met vier man op pad

MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer mag uitrukken met kleinere brandweerwagens. Dat zegt de Inspectie Veiligheid en Justitie in reactie op kritiek van brandweervrijwilligers. Ook de sluiting van meerdere kazernes is volgens de inspectiedienst geoorloofd.


Innovatie
De inspectiedienst veegt in een rapport bezwaren van de Vakvereniging Brandweervrijwilligers van tafel. De Zeeuwse tankautospuit levert volgens de Inspectie een gelijkwaardig niveau op als de tankautospuit van zes mensen. In het verslag schrijft de inspectiedienst juist benieuwd te zijn naar de voordelen van de kleinere tankautospuiten.

Veiligheidseisen
Ook het sluiten en samenvoegen van brandweerposten voldoet volgens de inspectie aan alle veiligheidseisen en aan het opgestelde dekkingsplan. Wel houdt de inspectiedienst nog een slag om de arm. Sommige bezwaren kunnen volgens de inspectiedienst pas getoetst worden als het nieuwe systeem draait.

Toekomst
De kleinere brandweerwagens en de sluiting van kazernes staan in het plan 'Maatwerk in de brandweerzorg' van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Dat moet de Zeeuwse brandweer klaarstomen voor de toekomst. De kleinere tankautospuit kan worden bemand door vier in plaats van zes brandweerlieden.

Opkomsttijden
Volgens de Vakvereniging Brandweervrijwilligers overtreedt de VRZ met het plan de eigen richtlijnen. De Raad van Brandweer Commandanten heeft vorig jaar besloten dat bij een woningbrand minimaal zes brandweerlieden moeten uitrukken. Die mogen wel met verschillende wagens rijden, maar de hulpverleners moeten er allemaal binnen de wettelijke aanrijtijd zijn. Volgens de vrijwilligers is die richtlijn niet haalbaar met de nieuwe kleinere brandweerwagens.

Lees ook: 'Bezuiniging VRZ tart landelijke richtlijn'

laatste keer aangepast:
do 17-12-2015, 17:06


delen:
Inspectiedienst: plan VRZ voldoet wel aan regels
Javascript is required to view this map.

Reacties

En dit afbraak-kabinet gaat gestaag door met hun sloopwerk. De burger (ook al betaalt hij belasting) moet het zelf maar uitzoeken v.w.b. (mantel)zorg, bescherming (te weinig politie, dus extra betalen voor particuliere beveiligingsbedrijven, etc. etc.).

jammer dat die graaiende vrz top weer gelijk krijgt en niet luistert naar de mensen die HET ECHTE WERK moeten doen!!!

Ik had de hoop al bijna opgeven, maar gelukkig leven er toch nog verstandige mensen in dit kikkerlandje. Een pluim dus voor alle betrokkenen bij Maatwerk Zeeland en de mensen die hun steunden want de "professionele" beleidsmakers hebben hun werk dus wel goed gedaan. Hopelijk gaan de doemdenkers en meeleuners nu ook eens een keer professioneel meedenken en halen ze de ankers die ze onterecht hadden uitworpen snel op. VRZ voer uw Maatwerk dus snel in want dat verwacht de burger van u.

Makkelijk praten van achter een bureau. Dit soort besluiten krijg je als de centjes belangrijker zijn als veiligheid.

Slechte ontwikkeling. Dit gaat geld en mensenlevens kosten. Op het moment dat je bij een brand iemand moet redden kun je dat met 4 man nooit op een veilige en verantwoorde manier doen. wachten en toekijken tot dat er een tweede voertuig ter plaatse is doet niemand