- advertentie -

Commissaris van de Koning bezorgd over Doel

Commissaris van de Koning bezorgd over Doel

MIDDELBURG - Commissaris van de Koning Han Polman maakt zich steeds meer zorgen over de kerncentrales van Doel, net over de grens met België. Dat zegt hij in een reactie op een incident waardoor een van de kerncentrales dit weekend werd stilgelegd. De afgelopen tijd zijn er veel meer incidenten geweest bij de centrales in Doel.


Kritiek
Na het weekend stak er een storm van kritiek op over de gang van zaken bij de Belgische kerncentrales. Maar in Zeeland leek het stil te blijven. Polman ontkent dat de provincie de zaak op zijn beloop laat.

Zorgen doorgeven
Polman: "In december hebben Provinciale Staten een motie aangenomen over de situatie in Doel. Daarop heeft het provinciebestuur een brief gestuurd naar minister Schultz van Infrastructuur en Milieu waarin we haar vragen onze zorgen door te geven aan haar Belgische collega."

Incidenten
In die brief staat dat Zeeland goede buren wil zijn met Vlaanderen, maar dat het groeiende aantal incidenten bij de kerncentrales van Doel tot bezorgdheid leidt in Zeeland. Volgens Polman zijn die zorgen daarna alleen maar toegenomen door wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd.

Bijeenkomst
Polman kondigt aan dat er in februari een informatiebijeenkomst wordt gehouden waarbij ook de beheerder van de Belgische kerncentrales Electrabel en het Federale Instituut voor de nucleaire energie in België bij aanwezig zullen zijn. Datum en plaats van die bijeenkomst zijn nog niet bekend.

Op de hoogte
De commissaris van de Koning wordt altijd direct per e-mail op de hoogte gebracht van incidenten in Doel. "Het is belangrijk om te weten hoe het zit en wat de feiten zijn. De Belgische kerncentrales staan onder internationaal toezicht en moet zich aan internationale afspraken houden. Tot nu toe blijkt steeds dat ze tot de veiligste centrales ter wereld behoren. De incidenten die er zijn, hebben niet in de nucleaire gedeeltes plaatsgevonden."

Lees ook: 'Nederland wil meepraten over kerncentrale Doel'

laatste keer aangepast:
di 05-01-2016, 22:31


regio:
Walcheren
delen:
Javascript is required to view this map.

Reacties

Han laat je niet gek maken door die kudde tegen alles protesterende mensheid, kernenergie is veiliger dan Poetin.

Ik ben meer bezorgd over Dhr. Polman......de minste commissaris ooit gehad in Zeeland. een man die zich laat voorliegen door zgn. gedeputeerden. Maak U daar eens druk om. En om alle naar huis gestuurde ambtenaren wat ons allen een enorme naheffing bezorgd. Nee, Comm. Polman...U past niet in Zeeland, ondanks dat West-Brabant zeer nabij ligt, maar voor U te ver....

Zorgen om Doel? Heeft iedereen al eens goed rond gekeken in het Antwerpse havengebied. Net over de grens ligt de grootste chemische industriezone van Europa, zelfs de tweede ter wereld (alleen het Amerikaanse Houston is groter). Het begint al een paar meter over de grens, de BASF, de grootste in zijn soort. Dan zijn er nog Monsanto en Bayer, die maken ook geen frisdrank. Ik heb jaren in Hulst gewerkt en reed dagelijks onder de Schelde door, ook op linkeroever de nodige zware jongens. Wat te denken van de Westerschelde scheepvaart, daar wordt echt geen melk of water over vervoerd. Wat ik zeggen wil: dat zijn grotere tijdbommen dan Doel, denk daar maar eens over na!

Aandeelhouder Commissaris van de Koning van de armste Provincie van Nederland. We hebben toch een kerncentrale?

Hij zou zich beter druk maken om wat anders.
Zat net te lezen meisje aangerand door donkere man

Het blijft maar weer te voorschijn komen, dat gebrek aan kennis van zaken, maar wel volop mee willen praten.
Getuige de scheurtjes in het vat, dat toch wel zo gevaarlijk zou zijn. En nu kan het blijkbaar wel gewoon draaien. Niets aan de hand. Alle de delen en delen van installaties zijn onderhevig aan veroudering en slijtage. Dat is dood en dood gewoon! Houd nu eindelijk eens op met dat gezeur, en houd op te doen alsof je er verstand van hebt. We hebben uiterst bekwame ingenieurs en andere vakmensen. Laat het maar mooi aan hen over en aan de overkoepelende atoomgezelschappen.

..en ook nog eens op MOX. Ik ga op groen.

Heel goed, de zaak niet op zijn beloop laten. Maar houdt oudere kerncentrale borssele 1970, 30 jaar langer open. 30 jaar geen dividend meer? Na het zoet de zuur............

Bron Gazet van Antwerpen.
Heel wat Nederlandse politici hebben de voorbije dagen hun bezorgdheid geuit over de heropstart van de kernreactors Doel 1 en 2 met elk een vermogen van 433 megawatt. Dit gebeurde na de incidentrijke opstart nadat de uitbatingsvergunning van de veertig jaar oude reactors met tien jaar werd verlengd.

Het crisiscentrum van de regering en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx wijzen erop dat Nederland systematisch van alle incidenten op de hoogte wordt gehouden via de geëigende kanalen. Dat gebeurt op regeringsvlak. Klachten van Nederlandse gemeenten en provincies moeten dus via Den Haag worden doorgegeven. Tegelijk is er regelmatig overleg, laatst nog in september, over de informatiedoorstroming.

De Nederlandse bezorgdheid heeft toch ook een keerzijde. Nederland zelf heeft immers in Borssele, bij Vlissingen, sinds 1973 een kerncentrale in werking die nog enkele jaren ouder is dan Doel 1. Borssele werd in 1997 nog uitgebreid tot 485 megawatt. Toen die centrale na 40 jaar dienst in theorie in 2003 zou sluiten, besliste Nederland de uitbating met dertig jaar te verlengen tot 2033. In de rampenplannen voor Borssele liggen ook enkele Oost-Vlaamse gemeenten (Assenede en Sint-Laureins ) binnen de 20 km-zone.

Gelukkig, dacht ik net nog, die man is vast niet bezorgd, Dat is nog eens Nieuws; hij is wel bezorgd,

Goede morgen meneer Polman. Heeft u de afgelopen jaren lekker geslapen met alle gedeputeerde? En ineens weet je het, je moet je zorgen maken om iets wat je nooit een zorg was. Oeps. nu worden we wakker. Probleem in Nederland zijn niet de Vluchtelingen, niet de verkeersongelukken, niet de de belastingen die maar blijven stijgen, niet de kerncentrale. Nee het grootste probleem zijn politici die alles altijd beter weten, nooit een besluit nemen, te laat een besluit nemen of een fout besluit nemen. Nee met zulke kennis gaan we het redden. En als ze dan een besluit nemen krijgen we zo veel problemen dat ze de eerste 20 jaar nodig hebben om de problemen op te lossen die de politici zelf veroorzaakt hebben. Pffff. En daar moet je dan vertrouwen in hebben. Beste meneer Polman, wees even zakelijk en bescherm uw burgers door te eisen dat Griekenland van Noord Europa dat ding voor altijd gaat sluiten. Die bijnaam Griekenland van Noord Europa hebben ze niet voor niets in Europa.