- advertentie -

Historische overwinning De Ruyter wordt herdacht met vaartocht

Historische overwinning De Ruyter wordt herdacht met vaartocht

VLISSINGEN - Het is in juni 350 jaar geleden dat de Zeeuwse zeeheld Michiel de Ruyter de oorlog tussen Nederland en Engeland beëindigde bij Chatham. De Vereniging van Kustzeilers wil dat op 13 juni herdenken door met zo'n negentig jachten van Vlissingen naar Chatham te varen.

Schilderij van de slag bij Chatham door Pieter Cornelisz van Soest

Ketting
In 1667 voer de vloot van de Zeeuwse zeeheld midden in de nacht door een ketting die de Theems afsloot. Bij Chatham liet hij meerdere Britse oorlogsschepen zinken. Ook enterden de Nederlanders de HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, en namen die mee naar Nederland. Met die slag bij Chatham werd de oorlog tussen Nederland en Engeland beëindigd.

Spiegelversiering
De spiegelversiering van de achtersteven van het zeventiende-eeuwse oorlogsschip is nog altijd eigendom van Nederland. Het is onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum. Wel werd het in 2012 tijdelijk uitgeleend aan het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich, Engeland.

Lees ook: Oorlogsbuit De Ruyter terug naar Engeland

Meer aandacht
De Engelse nederlaag wordt dit jaar in Chatham groots 'gevierd' en het leek de Nederlandse zeilers leuk om daaraan mee te doen, vertelt Bart de Bakker van Vereniging van Kustzeilers. "We houden van zeilen, dus leek ons dit leuk om te doen. En we hopen dat er hierdoor ook meer aandacht komt voor het zeezeilen."Jubileumfeest
De vaartocht naar Chatham en het daarop volgende jubileumfeest in die Engelse plaats staan gepland voor 13 juni. De negentig zeiljachten verzamelen zich een dag eerder al, op 12 juni, in de eerste binnenhaven in Vlissingen. De volgende ochtend zal de vloot uitvaren richting Chatham.

Javascript is required to view this map.
- advertentie -
laatste keer aangepast:
wo 22-02-2017, 12:51
Delen: