Water Oosterschelde vrij van dinoflagellaat

OUWERKERK - Het water in de Oosterschelde is niet besmet met de giftige alg dinoflagellaat. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen.


Besmet water uit het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek had in de Oosterschelde terecht kunnen komen. Woensdag en donderdag plaatste het Waterschap een dam en drie pompen, om te proberen de alg binnen de Ouwerkerkse Kreek te houden. Uit de laatste metingen blijkt dat dat gelukt is.


Scenario's
Momenteel worden door experts verschillende scenario’s uitgewerkt om de besmetting in de Ouwerkerkse Kreek op te lossen. Aangezien het om een niet-inheemse alg gaat, is bestrijding ingewikkelder dan eerder werd gedacht.

Advies
De Veiligheidsregio blijft adviseren om niet te zwemmen in de Oosterschelde in de buurt van het gemaal Duiveland en de Ouwerkerkse Kreek. Dit heeft niet te maken met de waterkwaliteit, maar met de pompactiviteiten die ter plaatse worden verricht. Er wordt overtollig water uit de schone westelijke Ouwerkerkse Kreek naar de Oosterschelde afgevoerd. Vanwege deze pompactiviteiten wordt geadviseerd niet te zwemmen.

Deel dit artikel: