GroenLinks wil onderzoek kerncentrale Borssele

MIDDELBURG - Het reactorvat van de kerncentrale van Borssele moet met spoed worden onderzocht op haarscheurtjes. Daarvoor pleit de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten. Aanleiding is de situatie bij de kerncentrale van Doel, nét over de grens van Zeeuws-Vlaanderen. Daar zijn haarscheurtjes ontdekt in een reactorvat.


De scheurtjes kwamen aan het licht tijdens een grote tienjaarlijkse onderhoudsbeurt. Daarvoor was de reactor al stil gelegd. Het vat in Doel is evenals dat in Borssele gefabriceerd door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. GroenLinks is bang dat er ook in het vat in de centrale in Borssele haarscheurtjes zijn.

Borssele
Eigenaar EPZ zegt dat voor het reactorvat in Borssele andere technieken en andere materialen zijn gebruikt dan voor het vat in Doel. Zij ziet geen aanleiding voor extra onderzoek of maatregelen.

Buiten gebruik
Exploitant Electrabel heeft de haarscheurtjes in Doel gemeld aan het federale agentschap voor nucleair toezicht in België. Dat heeft besloten dat de reactor minimaal tot eind september buiten gebruik blijft.

Deel dit artikel: