Houtkorrels als ondergrond in de paardenstal

ELLEMEET - Bij manege en paardenpension De Schelphoeve in Ellemeet loopt een proef met een nieuw soort bodembedekker in de stal. In plaats van het traditionele stro worden samengeperste houtkorrels gebruikt.


Eigenaar Johan Bos is zo enthousiast dat hij al het stro in zijn paardenstallen al met de korrels vervangen heeft. Volgens Bos is hij de eerste paardenstalhouder in Nederland die volledig op de nieuwe soort bodembedekker is overgestapt.

Goedkoper
Hij ziet heel veel voordelen. Zo zijn de korrels compact, wat handig is bij het vervoer. Ze zijn goedkoper en ruiken minder naar ammoniak. De houtkorrels nemen veel vocht op, maar gaan niet rotten. Daardoor blijven de stallen beter schoon en de hoeven van de paarden blijven droger, meldt de manege-eigenaar.

Milieuvriendelijk
Volgens de producent zijn de korrels milieuvriendelijk omdat ze uit restmateriaal van zagerijen gemaakt worden. De korrels worden na zo'n honderd dagen weer uit de stallen gehaald en gerecycled tot biobrandstof.

Proef
De korrels in de stallen van De Schelphoeve zijn een proef. Als het een succes blijkt te zijn, gaat het bedrijf over een maand de korrels in de rest van Nederland aanbieden.

Deel dit artikel: