'Onderzoek kerncentrale Borssele na waarschuwing België'

OOST-SOUBURG - GroenLinks heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de kerncentrale in Borssele. Reden daarvoor is een advies van de Belgische nucleaire inspectiedienst. Die waarschuwde vrijdag voor mogelijke aanwezigheid van haarscheurtjes bij kerncentrales wereldwijd. GroenLinks wil dat de kernreactor een 100 procent-controle krijgt.


40 procent controle
De kerncentrale in Borssele werd in 2013 voor 40 procent gecontroleerd. Daarbij werden geen haarscheurtjes gevonden. Minister Kamp vond een volledig onderzoek van de oppervlakte van het reactorvat niet nodig. De minister legde vervolgens een nieuw verzoek van Provinciale Staten naast zich neer.

Duizenden haarscheurtjes
Volgens Leen Harpe, fractievoorzitter GroenLinks, is de waarschuwing van de Belgische inspectiedienst FANC een duidelijk alarmsignaal. Die dienst stuitte bij een nieuwe inspectie van kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 in België op duizenden nieuwe haarscheurtjes in de reactors. Daarnaast lijken bestaande haarscheurtjes groter geworden volgens experts.

'Andere leverancier'
Het reactorvat in Borssele is net als Doel 3 gemaakt door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. De eigenaar van de kerncentrale in Borssele, EPZ, zegt dat de metalen voor het vat wel van een andere leverancier komen. Daardoor is de situatie volgens de eigenaar onvergelijkbaar.

Contact met bouwer
Harpe zegt nu zelf contact te hebben gehad met één van de bouwers van het reactorvat. "Die gaf aan dat er altijd haarscheurtjes in zo'n kernreactorvat zitten. Volgens hem moet er daarom alleen al een 100 procent-controle plaatsvinden."

Vergunningverlener en toezichthouder

Gedeputeerde Staten moeten bij minister Kamp aandringen op een nieuw volledig onderzoek, vindt Harpe. Hij vindt het verder opvallend dat de Kernfysische Dienst, die de inspecties verzorgt, onder het Ministerie van Economische Zaken valt. "Kamp is vergunningverlener en toezichthouder tegelijkertijd. Daar zakt toch eigenlijk je broek van af."

Meerdere moties
GroenLinks pleit al langer voor een volledig onderzoek van de kerncentrale in Borssele. Sinds de ontdekking van haarscheurtjes bij Doel 3 in 2012 diende de partij meerdere moties in bij Gedeputeerde Staten. Tot nu toe met weinig resultaat.

Verscherpt toezicht
Kerncentrale Borssele kwam eind vorig jaar nog onder verscherpte toezicht van de Kernfysische Dienst te staan door een interne vertrouwenscrisis tussen medewerkers en directie. Ook is het verbeterprogramma voor de kerncentrale niet af voor eind 2017, zoals was afgesproken.


Lees ook ons dossier over kerncentrale Borssele

Deel dit artikel: