'Boek over bevrijding van Oostburg is eindelijk af'

'Boek over bevrijding van Oostburg is eindelijk af'
'Boek over bevrijding van Oostburg is eindelijk af' © OZ
Deze zwart-witfoto van Oostburg in de Tweede Wereldoorlog siert de kaft van het boek
Deze zwart-witfoto van Oostburg in de Tweede Wereldoorlog siert de kaft van het boek © OZ

Vijf dagen

OOSTBURG - Op 25 oktober waren er zo'n 400 Duitsers in en rond Oostburg gestationeerd tegen zo'n 5000 Canadezen. Het duurde toch nog vijf dagen voordat de Duitsers zich gewonnen gaven. Het boek is voor een deel samengesteld aan de hand van radioberichten tussen de bataljons en de brigade. 

Liefde

Zijn interesse in geschiedenis is in Oostburg ontstaan. In zijn boek beschrijft hij hoe hij op de fiets onderweg naar zijn eerste baantje langs de vroegere slagvelden reed en zo in zijn fantasie de gevechten opnieuw beleefde. "De verhalen die mensen vroeger vertelden, gingen vaak over de oorlog. Ik ben er enorm gefascineerd door geraakt."

Verheugd

Eén van de Canadese soldaten die bij de slag aanwezig was, de gepensioneerde majoor Bruce Stock, reageert in een reactie verheugd op het nieuws dat het boek af is. "If ever there was a significant WW II battle that has been seriously under recognized, this is it. You have taken a major step forward in increasing public awareness of its true stature." 
(Vertaling: "Als er ooit een belangrijke veldslag was in de Tweede Wereldoorlog waarvoor veel te weinig erkenning is, dan is het deze wel. Je hebt een grote stap in de goede richting gezet wat betreft de bewustwording bij het grote publiek over het belang ervan.")

Steenbergen

Catsburg schreef eerder drie boeken over de bevrijding van Steenbergen waar hij tegenwoordig woont. Zijn nieuwe boek is te verkrijgen via boekenbestellen.nl