Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan

Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan
Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan © OZ
Gery De Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder
Gery De Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder © OZ

Onteigening

MIDDELBURG - Het Rijk wil de grond van de Hedwigepolder onteigenen om te kunnen beginnen met de ontpoldering van het gebied. Maar eigenaar Gery de Cloedt verzet zich tegen de onteigening. Hij heeft altijd aangegeven de polder niet te willen afstaan. En als de dijken van zijn polder er dan toch aan moeten geloven, dan wil hij de ontpoldering zelf uitvoeren. De Cloedt is eigenaar van een baggerbedrijf.
Lees ook: Rechtszaak onteigenen Hedwigepolder van start

Uitspraak rechter
De rechter heeft alleen een oordeel gegeven over de onteigening. De ontpoldering van de Hedwige is namelijk een al eerder genomen politieke beslissing. Volgens het vonnis van de rechtbank is de onteigening 'niet onrechtmatig'en is de procedure 'voldoende correct doorlopen'.

De raadsman van De Cloedt, Jan Frans de Groot, spreekt over een teleurstellende uitspraak: 
De Cloedt over terleurstelling en procedure
Zelf onteigenen
Verder stelt de rechter dat niet verlangd kan worden dat de grondeigenaar de ontpoldering zelf doet, maar wel op kosten van het Rijk. Onder meer omdat het gaat om een waterstaatswerk en er straks de natuur en de dijken beheerd moeten worden. Als De Cloedt eigenaar blijft van de grond, zou het Rijk bij elke stap afhankelijk zijn van zijn toestemming.
Afspraken
Volgens raadsman De Groot is het niet onredelijk dat De Cloedt de kosten voor ontpoldering van het Rijk wil krijgen. "Wie het ook doet, die kosten zijn er simpelweg. En door De Cloedt het te laten doen, zijn er in ieder geval geen kosten voor het verwerven van de grond, zoals nu bij onteigening wel het geval is."
Over het beheer van de polder en de manier van eigendom heeft Gery De Cloedt al eerder voorstellen gedaan: 
De Cloedt afspraken over beheer
Hoge Raad
Waarschijnlijk gaat De Cloedt nog in cassatie bij de Hoge Raad. "Het complete vonnis ligt nu net op het bureau, maar de kans is groot dat wij deze stap gaan zetten."