'Bacterie boosdoener in mosseldrama' (video)

'Bacterie boosdoener in mosseldrama' (video)
'Bacterie boosdoener in mosseldrama' (video) © OZ
Mosselen
Mosselen © OZ
Marnix Poelman

Snoerworm

YERSEKE - Voedselveiligheidsdeskundige Poelman noemt de situatie in de Oosterschelde 'complex'.  Volgens hem vergt het nog veel onderzoek om te achterhalen wat er precies aan de hand is in de gebieden waar tetrodotoxine is aangetroffen. Er zijn diverse verklaringen.

Hoofdverdachte

Een bacterie die van nature voorkomt in het water is wat Poelman betreft hoofdverdachte. Maar hoe die bacterie in de mosselen terecht is gekomen, via het water of via de bodem, is nog een raadsel. Poelman durft ook niet te zeggen sinds wanneer tetrodotoxine voorkomt in schelpdieren. Pas sinds oktober 2015 worden in Nederland metingen gedaan. Andere landen controleren niet op die stof.

Snoerworm

De vaker geopperde mogelijkheid dat de snoerworm (foto hieronder) die sinds 2012 wordt gesignaleerd in de Oosterschelde de boosdoener is, vindt Poelman niet waarschijnlijk. "Ik zie geen geen directe link." 
Snoerworm
Snoerworm © OZ

Uitslag

De mosselsector heeft vanochtend opnieuw mosselen meegenomen uit de Oosterschelde om te kijken of het giftige TTX er nog in zit. De uitslag wordt morgen verwacht en iedereen hoopt op gunstig resultaat zodat deze periode snel kan worden afgesloten.  De resultaten van het onderzoek van Marnix Poelman van Imares zijn er op zijn vroegst volgend jaar.

Consumenten

Op omroepzeeland.nl geeft bijna de helft van de stemmers aan aan voorzichtiger te zijn met het eten van mossels. Bij de restaurants in Philippine, waar traditioneel veel Belgen mossels komen eten, zijn ze ook geschrokken. Al lijken de Belgen zelf niet zo onder de indruk..
Gif in mosselen dag 3
Lees ook: