Meer mantelzorg in aanbouw of huisje in de tuin (video)

Meer mantelzorg in aanbouw of huisje in de tuin (video)
Meer mantelzorg in aanbouw of huisje in de tuin (video) © OZ
Het echtpaar De Wilde in hun mantelzorgwoning
Het echtpaar De Wilde in hun mantelzorgwoning © OZ
KRUININGEN - Geen vergunning nodig 
Om het burgers makkelijker te maken voor hun dierbaren te zorgen, mogen mantelzorgwoningen sinds enkele jaren onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij gebouwd worden. Sindsdien stijgt het aantal snel, zo blijkt uit een belrondje langs de Zeeuwse gemeenten. Een aantal wordt gebouwd met een WMO-bijdrage via de gemeente, maar een groot aantal wordt door particulieren zelf betaald. Een voorwaarde is wel dat mensen voor de bouw van een mantelzorgwoning start een medische verklaring moeten hebben van een arts. 

Geen exact aantal

De gemeente Borsele telt nu vijf mantelzorgwoningen. Een woordvoerder van de gemeente Tholen zegt: "We hebben er zeker zeven, maar het zijn er ongetwijfeld meer." De gemeente Middelburg schat dat er tien staan. En Terneuzen kan helemaal geen exact aantal noemen. De gemeente is wel regelmatig benaderd voor informatie over het vergunningsvrij bouwen.  
Mantelzorg stimuleren
Wethouder Hans de Kunder van Reimerwaal vindt het niet erg dat hij niet precies weet hoeveel mantelzorgwoningen er her en der in tuinen staan in zijn gemeente. "We willen juist graag dat burgers goed voor elkaar zorgen. En als wij een batterij barrières op gaan werpen schrikt dat af", zegt hij. Naar schatting staan in Reimerswaal de meeste mantelzorgwoningen in Zeeland, ongeveer twintig. 
Mantelzorg-woningen-2-ZNO160928BF
Airbnb's
De woning moet worden verwijderd als de zorg afgelopen is omdat iemand bijvoorbeeld is overleden, maar het gebouw mag wel blijven staan als berging. Dan moeten de keuken en badkamer worden verwijderd. Gemeenten weten niet voor honderd procent of dit gebeurt. De Kunder gaat uit van goed vertrouwen. En als eenmaal blijkt dat er straks overal kleine Airbnb's in achtertuintjes staan, dan is er altijd nog de sociale controle. Of is het tijd om de regels aan te passen, volgens De Kunder. 
Nieuwe markt
Een mantelzorgwoning of een zorgaanbouw is een nieuwe markt, zegt Adrie Vlaander van bouwbedrijf Risseeuw uit Axel dat zulke woningen bouwt. "We krijgen steeds meer aanvragen. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en in het verpleeghuis kom je niet snel meer. Dus zoeken ze naar een oplossing." 
Mantelzorg-woningen-ZNO161006GG