Zeeuwen strenger voor Oranjes

Zeeuwen strenger voor Oranjes
Zeeuwen strenger voor Oranjes © OZ
Voormalig vorstin Beatrix - archieffoto
Voormalig vorstin Beatrix - archieffoto © OZ

Sterker

OOST-SOUBURG - Landelijk blijkt 78 procent van de mensen tegenstander van de soepele belastingmaatregel voor de Oranjes. Het Zeeuwse deel van het onderzoekspanel is nog sterker tegen: 82 procent zegt dat deze constructie ongeoorloofd is. Het actualiteitenprogramma EenVandaag heeft de vraag aan 22.000 mensen voorgelegd, van wie 560 Zeeuwen. De deelnemers zijn gewogen naar onder meer leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. 

Prins Bernhard

Prins Bernhard speelde destijds een belangrijke rol in de totstandkoming van de Oranje-sympathieke maatregel die nu ter discussie staat. Dat gebeurde nadat in 1973 werd besloten dat ook het Koninklijk Huis vermogensbelasting moest gaan betalen. Toen is direct ook een compensatieregeling getroffen. Destijds was Juliana onze koningin. Volgens premier Rutte waren koning Willem-Alexander en prinses Beatrix tot twee weken geleden niet op de hoogte van de compensatieregeling.
Terugbetalen
Weliswaar is een grote meerderheid in ons land tegen de compensatieregeling, maar men is over het algemeen geen grote voorstander van het laten terugbetalen door Willem-Alexander en Beatrix van de ontvangen compensatie. Maar 31 procent van de Nederlanders vindt dat het wel terugbetaald moet worden. Ook hierin zijn de Zeeuwen een beetje strenger dan hun landgenoten: in onze provincie vindt 41 procent dat de familie Van Oranje alsnog alles moet terugstorten.

Prinses Amalia

Zeeuwen zijn ook wat zuiniger als het om prinses Amalia gaat. De oudste dochter van Willem-Alexander en Maximá krijgt als ze achttien wordt een uitkering uit de schatkist van 2,5 ton, plus een vergoeding van 1,2 miljoen voor (beveiligings-)personeelskosten. Dat is teveel, zegt 73 procent van de Nederlanders en dat zegt 76 procent van de Zeeuwen.