Japanse interesse voor kweeksla uit Burgh (video)

Japanse interesse voor kweeksla uit Burgh (video)
Japanse interesse voor kweeksla uit Burgh (video) © OZ
Pioniersprijs flup

Japanners aan tafel

BURGH-HAAMSTEDE - Na het winnen van de prijs kwam er heel wat aandacht voor de uitvinding van het bedrijf. Landelijke media, vakbladen en ondernemers uit heel de wereld zochten contact. Ook minister van Economische Zaken, Henk Kamp bezoekt komende maandag de slakweker met een delegatie van rond de tien personen. "En afgelopen maandag zaten er hier nog Japanners aan tafel die eens wilden praten over de mogelijkheden", vertelt één van de directeuren, John Bijl. 

Iedereen kan het

De krop sla die het bedrijf met dochteronderneming ViVi ontwikkeld heeft, groeit in de verpakking. Daarbij is in plaats van vier liter 800 milliliter water nodig en er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Teeltkennis is ook niet nodig, iedereen kan het. 

Noordpool

Om de kweeksla in de verpakking te laten groeien is op locatie een kweekkast nodig met paars/roze licht, of zoals ze het bij het bedrijf noemen 'een mini-fabriekje'. "Je kan die fabriek in de supermarkt zetten, op de Noordpool, in de Sahara, of hier in Burgh-Haamstede", vertelt Bijl. 

Gekloonde varens

De basis van het bedrijf zit niet in de groente, maar in varens. VitroPlus ontwikkelde eerder een gekloonde varenplant waarmee ze wereldmarktleider werden. Het bedrijf produceert jaarlijks 25 miljoen varens, tachtig procent van de wereldmarkt. 

Pionieren

De techniek die gebruikt is om de varenplantjes te creëren is vervolgens ook op sla toegepast. Daarna ging het pionieren verder en werd de techniek ontwikkeld waarbij groente vanzelf in de verpakking groeit.