Slopen in Terneuzen, opbouwen in Kloetinge

© Omroep Zeeland
TERNEUZEN - Hergebruik materialen
Het is de bedoeling dat het gebouw van Rijkswaterstaat niet zomaar gesloopt wordt, maar zorgvuldig ontmanteld. Om zoveel mogelijk bruikbare materialen opnieuw te gebruiken bij de bouw van de kinder- en jeugdkliniek in Kloetinge. Architect Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten heeft de bruikbare onderdelen van het gebouw als uitgangspunt genomen voor zijn ontwerp.  Met daarin onder meer de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, houten vloerdelen en straatklinkers.  
Duurzaam bouwen
Het districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen kreeg al eens een prijs als duurzaam gebouw - de derde prijs bij de Energy Globe Award 2001 - en dient nu als de basis voor een nieuw gebouw. Daarmee wordt de wens van Emergis vervuld om duurzaam te bouwen, met zoveel mogelijk bestaande materialen. Emergis heeft samen met Impuls Zeeland meerdere partijen bij elkaar gebracht om kennis en expertise over dit project te delen. De provincie Zeeland ondersteunt dit met een financiële bijdrage.
© Rijkswaterstaat
foto: Rijkswaterstaat
Afvalmateriaal
In een circulaire economie bestaat afval niet meer. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. In het districtskantoor waren al veel hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Voor de bouw van het kantoor in Terneuzen is destijds ook afvalmateriaal van Rijkswaterstaat zelf gebruikt. Zoals oude meerpalen en afgedankte basaltblokken en klinkers.
Nieuwe bestemming
Overigens kunnen niet alle materialen gebruikt worden voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt er in ieder geval voor dat alle materialen en grondstoffen een 'traceerbare nieuwe bestemming' krijgen.