Financiering van grootste particuliere windpark is rond

© OZ

Flinke investering

SINT PHILIPSLAND - De leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind, samen zijn dat er 4000, hebben tot nu toe 7,5 miljoen euro in het project gestoken. Verder wil Tijmen Keesmaat, directeur van Windpark Krammer, liever niet uitweiden over de details van de financiering. Wel is duidelijk dat de Duitse windturbinebouwer Enercon een flinke investering heeft gedaan in het park. Enercon is ook het bedrijf dat de turbines op de dammen gaat neerzetten.

Laatste handtekeningen gezet

De rest van het benodigde geld heeft het windpark geleend bij vier banken: Rabobank, ING, ASN en het Japanse SNBC. Om hoeveel geld het gaat wil Keesmaat niet zeggen. Wel wil hij melden dat woensdag de laatste handtekeningen zijn gezet en dat daarmee de rente voor de komende 17 jaar is vastgelegd.

Vermogen

Het windpark bij de Krammersluizen telt straks 34 turbines, die ieder drie megawatt moeten gaan leveren. Bij elkaar leveren ze een vermogen van honderd megawatt, dat is voldoende groene stroom voor ruim 100.000 huishoudens. Tot maximaal 5 procent van de opgewekte energie gaat naar de 4000 leden van Zeeuwind en Deltawind. De overige 95 procent is toegezegd aan bedrijven: de afnemers zijn Google, Philips, Akzo en DSM. 
Windmolens Krammer
Windmolens Krammer © OZ

Handvol turbines

Doorgaans hebben lokale windcoöperaties hooguit een handvol turbines. Volgens Keesmaat is dit windpark dan ook een uniek project. "Op dit moment is dit veruit het grootste windpark dat door coöperaties is opgezet."

35ste windmolen

Oorspronkelijk zou er nog een 35ste windmolen neergezet worden, maar in overleg met het Zeeuws Landschap en de natuur- en vogelwacht Schouwen-Duiveland is besloten die turbine niet te plaatsen. De reden is de impact op vogels. Precies op de plek waar die windmolen gepland stond, vliegen vogels heen en weer tussen de Grevelingen en het Krammer-Volkerak.

Bezwaren

De plannen voor het windpark riepen in eerste instantie nogal wat bezwaren op. Zo maakte het Zeeuwse Landschap bezwaar vanwege de gevolgen voor vogels en vleermuizen. Maar na de aankondiging van extra maatregelen om natuurschade door de windmolens te beperken, trok de organisatie de bezwaren weer in. Zo krijgen de windmolens een detectiesysteem voor vogels en vleermuizen.

Ongegrond

Een mosselhandelaar uit Bruinisse zette de bezwaren wel door, tot aan het hoogste rechtsorgaan in Nederland: de Raad van State. In maart besliste de Raad van State dat het bezwaar ongegrond was en dat het park dus gebouwd mocht gaan worden.