400.000 euro schade voor Goes, zes vragen over de fraudezaak (video)

400.000 euro schade voor Goes, zes vragen over de fraudezaak (video)
400.000 euro schade voor Goes, zes vragen over de fraudezaak (video) © Christoph Scholz | Flickr
interview René Verhulst
GOES - Wat voor functie had deze vrouw bij de gemeente Goes?
Deze vrouw werkte op de afdeling schuldsanering van de gemeente. Ze hielp onder meer mensen met schulden om hun financiële situatie weer onder controle te krijgen.

Hoe kon ze vijf jaar ongemerkt haar gang gaan?

De vrouw werkte sinds 2003 bij de gemeente Goes. Ze had in die periode een reputatie opgebouwd als een betrouwbare en ervaren medewerkster. Ze stond ook bij haar leidinggevende bekend als betrokken en hardwerkend.
De vrouw hielp onder meer mee bij de implementatie van een nieuw computerprogramma voor de financiële afwikkeling bij de gemeente. Doordat de vrouw gewiekst te werk ging, vielen alle kleine bedragen niet op. Tot dat de vrouw een paar duizend euro van haar eigen rekening overmaakte naar de bank. De bank wist dat ze schulden had, en daarop trok de bank aan de bel bij haar werkgever.

Hoe ging deze vrouw te werk?

Door haar functie had deze vrouw toegang tot de dossiers van mensen met schulden. In die dossiers zette zij zichzelf als schuldeiser op de lijst. De gemeente die een deel van de schulden afloste, maakte daardoor geld op haar privérekening over.
Ook maakte de vrouw deals met bijvoorbeeld een zorgverzekeraar. Ze kocht dan een schuld af voor bijvoorbeeld 1000 euro. Tegen de persoon met schulden zei ze dat er een deal was gesloten om de schulden af te kopen voor 1200 euro. De 200 euro verschil stak ze vervolgens in haar eigen zak.
Daarnaast maakte de medewerkster duizenden kleine bedragen naar zichzelf over. Van enkele centen tot bijvoorbeeld zo'n 12 euro per transactie. Door een wirwar een transacties en doorboekingen vielen deze bedragen niet op bij de accountant van de gemeente.

Welke partijen zijn door deze vrouw benadeeld?

De vrouw wist van zestien mensen die in de schuldsanering zaten 14.718 euro weg te sluizen. Daarnaast zijn er meer dan honderd bedrijven die voor 110.325 zijn benadeeld. De vrouw verduisterde het meeste geld van de gemeente Goes zelf: 123.403 euro.
Uiteindelijk zijn de mensen in de schuldsanering en de bedrijven gecompenseerd door de gemeente. De kostenpost voor de gemeente komt in totaal op bijna 400.000 euro.
De vrouw werd eind 2015 op non-actief gesteld. Waarom heeft het bijna anderhalf jaar geduurd voordat naar buiten is gebracht hoeveel geld er met deze zaak is gemoeid?
In september 2015 kwamen de eerste signalen van fraude aan het licht. De gemeente heeft daarop een bedrijf ingeschakeld om dit te onderzoeken. Naar aanleiding van het onderzoek werd de vrouw in december van 2015 ontslagen. Daarna is de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Omdat de gemeente de strafzaak niet wilden frustreren, is er gewacht totdat het OM klaar was met het onderzoek.

Welke straf hangt deze vrouw boven het hoofd?


Dat is moeilijk te zeggen, laat het OM ons weten. Dat hangt af van veel verschillende factoren. Op fraude staat een maximale celstraf van drie jaar. Maar de rechter houdt onder meer ook rekening met de persoonlijke situatie en achtergrond van de vrouw, en ook hoeveel geld er werd verduisterd. Zo kan de vrouw een taakstraf krijgen, een geldboete of een celstraf. Welke straf ze uiteindelijk krijgt, bepaalt de rechter.