Verhoogde TTX-norm geeft mosselsector weer lucht

Mosselzaad op de hand van een mosselkweker
Mosselzaad op de hand van een mosselkweker © Zilte Academie Zeeland
De norm in Nederland is nu gelijk aan de Europese norm. Vorige maand kwam het Europese milieu agentschap (EFSA) met het advies dat de norm verhoogd kan worden naar 44 microgram per kilo lichaamsgewicht.

Gebrek aan kennis

Toen het gif vorig jaar juni werd gevonden in de mossels wisten de instanties in eerste instantie niet wat ze ermee moesten doen. Vanwege het gebrek aan kennis, werd besloten de nul-grens aan te houden, de zogenoemde nul-tolerantie. Dat betekent dat er weinig tot geen TTX in de mossels mocht zitten om ze te mogen verkopen.
In twee gebieden werd destijds TTX in de mosselen gevonden: Oosterschelde Noord en Oosterschelde Oost. De hoogst gemeten TTX waarden in de monsters uit die gebieden waren toen 33 microgram per kilo en 253 microgram per kilo. 
De grenswaarde die toen gehanteerd werd, was twintig microgram per kilo, dus moesten de mosselpercelen in beide gebieden dicht. Als bij dezelfde metingen deze nieuwe norm van 44 microgram per kilo zou gelden, dan zouden alleen de mosselpercelen in het gebied Oosterschelde Oost dicht hoeven.
<p>De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwam vorig jaar juni met het verbod op de verkoop van mossels uit een groot deel van de Oosterschelde vanwege het gif tetrodotoxine (TTX). Het gevolg was dat zeker in het begin van het seizoen consumenten de mossel links lieten liggen. De prijs ging daardoor omlaag. De TTX-affaire kostte de sector 10 miljoen euro. </p>
Volgens voorzitter Wouter van Zandbrink van Vereniging De Mosselhandel geeft de norm de sector 'weer wat lucht'. Ook zijn er afspraken gemaakt om verder onderzoek te doen naar de oorzaken en gevolgen van TTX.