Blauwe bessen schieten uit de grond bij Zeeuws-Vlaamse teler

Zeeuwse blauwe bessen schieten uit de grond
Dikker begon in 2015 met de bessen te experimenteren nadat hij de vruchten bij een Duits landbouwbedrijf had gezien. Omdat de planten - net als asperges - alleen op zandgrond groeien, was het voor Dikker interessant. "In het voorjaar verbouwen we asperges. Als dat seizoen voorbij is, kunnen we nu doorgaan met de bessen, waardoor je het hele jaar productie hebt."
De familie Dikker besloot een extra stuk grond aan te kopen waarop de planten konden staan. In 2016 was de oogst nog niet groot genoeg. "De planten waren toen nog te klein. Toen we de bessen wilden plukken, kregen we het advies om ze nog een jaar te laten hangen en de planten te laten groeien", vertelt Dikker.
Dikker begon in 2015 te experimenteren met de bessen nadat hij de vruchten bij een Duits landbouwbedrijf had gezien.
Dikker begon in 2015 te experimenteren met de bessen nadat hij de vruchten bij een Duits landbouwbedrijf had gezien. © Congerdesign via www.pixaby.com

Bestuiven

Dit jaar begon hij met het bestuiven van de planten door bijen en hommels uit te zetten. Dat leverde uiteindelijk een grotere oogst op. "Doordat de bijen en hommels bezig waren, kwamen er meer knoppen en uiteindelijk ook meer bessen."
Dikker probeert de vruchten eerst lokaal in de supermarkten te krijgen om naamsbekendheid te verwerven. Met die bekendheid hoopt hij uiteindelijk te kunnen profiteren van de grote vraag naar blauwe bessen. Die vraag is de laatste tijd alleen maar gegroeid, omdat blauwe bessen onderdeel zijn van de zogenoemde 'slow-foodbeweging'.