- advertentie -

Aluminiumfabriek Zalco failliet

Aluminiumfabriek Zalco failliet

VLISSINGEN-OOST - Aluminiumfabriek Zalco in Vlissingen-Oost is failliet. Het faillissement is uitgesproken door de rechtbank in Middelburg. Bij het bedrijf werken 620 mensen, waarvan 480 in vaste dienst. Het aluminiumbedrijf verkeerde al langer in financiële problemen.

Begin juli vroeg de directie van Zalco het personeel om twintig procent loon in te leveren om het bedrijf te steunen. Dat loonoffer werd massaal afgewezen. Het bedrijf moest eind 2008 al 140 banen schrappen en maakte in 2009 gebruik van de werktijdverkorting. Hier is de officiële reactie van de directie van Zalco te lezen.

Nettoverlies
Enige tijd geleden werd duidelijk dat Zalco voor het vierde achtereenvolgende jaar uitkomt op een nettoverlies. De sterk stijgende energieprijzen en dalende aluminiumprijzen zorgen voor het verlies.

Zwarte dag
Provinciebestuurder Ben de Reu noemt het faillissement van aluminiumfabriek Zalco een zwarte dag voor de werknemers en voor heel Zeeland. De provincie wist al langer van de nijpende situatie bij het bedrijf maar kon en mocht zelf niet de helpende hand bieden.

Overleg
Wel heeft de provincie met partners, leveranciers en schuldeisers van Zalco overlegd of er mogelijkheden waren om iets voor Zalco te doen of uitstel van betaling te verlenen. Met minister Verhagen van Economische Zaken was al afgesproken dat hij de oneerlijke concurrentie zou gaan aanpakken. De provincie heeft nog een kleine hoop dat Zalco een doorstart kan maken.
 

laatste keer aangepast:
do 05-01-2012, 15:51


delen:
luister fragment: 

Burgemeester René Roep over faillissement Zalco

Dagelijks provinciebestuurder De Reu over failissement Zalco

BZW over gevolgen voor Zeeuwse economie

Jasperse werkte jarenlang bij aluminiumsmelter Zalco
lege_zalco
Javascript is required to view this map.

Reacties

Ik vind dit erg jammer voor zo'n mooi bedrijf. Heb er 23 jaar met veel plezier gewerkt. Sterkte aan m'n oud collega's.

Voor de negentiger jaren waren er geen beschermmiddelen zoals kappen. En heel veel mannen weten niet wat asbest inhoud, laat staan het werken ermee, of er mee hebben gewerkt. Niemand heeft mijn man erop gewezen dat hij werkte met asbest! En als we dat eerder hadden geweten dan had mijn man een ander beroep gekozen zodat hij niet besmet zou zijn met asbest. En had hij geen chemokuren en operaties hoeven ondergaan en om de twee maanden een nieuwe doodvonnis gekregen. Daar kiest niemand voor. Alleen de regering die de burgers met dit soort gif heeft laten werken om de economie draaiend te houden.

Dan kunnen de milieufreaken uit Nieuwdorp nu beginnen om Thermphos proberen verder om zeep te helpen, dan is er weer een gesneuveld.

Ja jammer, maar als we niet willen concureren met het buitenland dan gaan die bedrijven zelf naar het buitenland, simpel toch. Zou ik ook doen als daar meer te verdienen valt. De directeur z'n kinderen moeten ook eten. Gewoon loon inleveren en extra uren maken meer zit er niet in. Mijn vriendin heeft ook net contract onder het minimum gekregen, maar werkt nu wel. Dus kom op, mouwen omhoog en er tegenaan.

Ik wens de mensen die hier de dupe van zijn heel veel sterkte....erg :-(

Ik heb 6 jaar bij Zalco gewerkt en heb 3 jaar geleden het "zinkende schip" verlaten. Veel sterkte aan al mijn ex-collega's!

Ik wens Zalco medewerkers sterkte bij het verwerken van dit nare nieuws. Ik voel met hen mee, wat ik ondertussen al twee jaar voelt!

Zo is het een zwarte dag voor de zeeuwse werknemers, onderaannemers en uitzendkrachten. En de toeleveranciers die hun rekeningen niet meer betaald krijgen? Who's next vraag ik me af, krijgen we een kettingreactie van faillissementen?

Groot feest bij de milieubewegingen. Eindelijk, na de kolencentrale nu Zalco, en op naar de volgende sluiting, wat zal het worden? Thermphos, de kerncentrale, eurogas, total, dow, enz.en daarna wij met zijn allen fijn in de ww. De mileujongens met hun mooie baantjes en subsidies hebben hun zin en er geen last van, want ze zijn fijn ambtenaar, leraar enz. Laat de gewone werknemer die op een eerlijke manier zijn brood tracht te verdienen maar stikken, als wij maar ons zin hebben. Straks kunnen we weer gaan pendelen naar de Botlek als daar al werk is, en de jonge mensen noodgedwongen verhuizen naar de Randstad.

Wat hebben milieubewegingen hier nou weer mee te maken? Volgens mij ligt het meer aan de lage aluminiumprijs en de steeds hoger wordende kosten. Zalco betaalde al een hele lage prijs voor de stroom, 5 cent per Kwh. Wij betalen toch een stuk meer. Het is echt heel triest allemaal, maar ik geloof niet dat iemand hier schuld aan heeft.

@dolf, Ze gingen niet akkoord met 20% minder omdat de kans van slagen minimaal was. De directie wist al heel lang dat ze het niet gingen redden. Machines ed die kapot waren werden niet meer gerepareerd. Zegt genoeg! En iedereen weet dat als je 20% minder loon krijgt ook 20% minder ww. Mijn pa heeft 34 jaar vol continu gewerkt en moest nog 2 jaar. Zijn pensioen is weg vanwege de crisis, nu al ww en moet z'n huis huis verkopen omdat m'n ma ziek werd! Nee hij is heel blij met de ww!!!! Als je niet weet wat er om gaat, zwijg dan!!! Andere gedupeerden heel veel sterkte!!!!!

Ik voel mij zwaar klote, ik zit er al 15 jaar.

Echt heel erg. Ik heb er met veel plezier gewerkt en heb er mijn opleiding mogen doen. Dit bedrijf is naar de haaien geholpen door de euro en de machtpositie van stroomleveranciers. Een ex-garagemedewerker.

Triest, triest, triest.... En of het nou aan de bond ligt, de hoge stroom prijs, oneerlijke concurrentie, doet voor de medewerkers niet ter zake. Die zijn hun baan kwijt en gaan een zeer onzekere toekomst tegemoet.

Zullen moeten hopen dat de economie weer aan gaat trekken want in Zeeland zal het een hard gelag worden snel weer aan de slag te kunnen. Ik wil hier niet zwartgallig doen, maar het is helaas de harde realiteit vandaag de dag, en dat maakt dit bericht juist angstaanjagender. Hebben de bonden met vuur gespeeld? Wie zal het zeggen, maar ik neem aan dat de bonden zich er toch van bewust zijn hoe erg het vandaag de dag is om in de ww te komen? Of hebben ze gegokt en verloren? Dan is het wel een hele dure gok geweest... Het kwaad is echter nu geschied en alleen een doorstart zou nog enig soelaas bieden, 

Ik leef mee met al die mensen en gezinnen die nu getroffen zijn en wens ze veel sterkte, want dit is wederom een (git) zwarte dag voor de Zeeuwse werkgelegenheid. En dat net voor de feestdagen...

O, dat is het vroegere Pechiney, was al jaren een fabriek die dankzij atoomenergie kon blijven draaien. Veel te veel stroom gebruikte voor maken aluminium. Verder staat er nog zo'n bedrijf daar volop in de fosfor actief, ook deze zal binnen elke jaren wel sluiten !!!!

Bezoeker WEETJE, wordt niet gehinderd door enige kennis van zaken. Dat moge duidelijk zijn. Wij hebben liever dat je alleen meeleest, als je alleen zo kunt reageren. Rene

he weetje, of eerder onweetje, nuance wel eens van gehoord of moet je dat woord opzoeken....... hoop voor je dat jezelf ooit nog eens in een vergelijkbare situatie komt, benieuwd wat dan je reactie is.... niet zo he over mij en mijn collega's..... echt sociaal ben je niet dus hoop dat jij ook nooit zo meer behandeld (sociaal dus) zal worden klojo!

Alles voor werk zeker? Ik ben beter op de hoogte dan jullie wat deze fabriek voor de omgeving doet. Maar ja, liever werk dan dood gaan aan bekende ziektes. Dertig jaar geleden was deze fabriek al in opspraak en is nooit beter geworden. Aluminium maken uit veel stroom is gewoon niet effectief. Vroeger was de stroom bijna gratis maar toen al een struikelblok elke keer. Ik voorzie ook dat de fosforfabriek het niet lang maakt, behalve wat werknemers zal ieder in de omgeving gezonder verder kunnen leven. Verdiep je eens in de ellende die bijvoorbeeld de schelde heeft gemaakt met hun asbest! Sociaal is ook om je medemens geven, die onwetend maar in de troep woont of alles doet met kappen op. Gelukkig ben ik in een vergelijkbare situatie geweest en leef gelukkig nog, maar van je collega's moet je het dan niet hebben hoor. Alles voor dat zielige baantje, gezondheid van een ander niet belangrijk ;)

Het nieuws slaat hier in als een bom! Met een klein kindje thuis en een 2e op komst konden we geen slechter nieuws krijgen! Gelukkig is er een vangnet zoals een ww, maar zie maar eens 600 man IN zeeland weer aan het werk te krijgen! Het wordt een zwaar jaar 2012. Daar gaan de "fijne" feestdagen!

Heel erg voor al die mensen maar inplaats van naar bonden en bedrijven te wijzen zou ik maar eens nadenken wat onze regering hier aan kan doen wij in nederland betalen ons blauw aan energie lasten zo ook dit bedrijf als een van de grootste stroom verbruiker van nederland waarom zou je hier in dit land verder gaan als je in china voor veel minder aan stroom kan komen nee lekker niks doen hier en maar betalen reken er maar op dat er nog veel bedrijven gaan stoppen in nederland mensen de buurman blijft zo ook niet doorgaan met al de milieu claims die er aan komen niet roepen nadenken.

Corina, laat je niet boos maken door z'n reactie als die van Dolf. Dat zijn mensen die totaal niet weten over wat ze spreken, enkel zaagsel in de bovenkamer (helaas). Veel sterkte gewenst want het zijn geen leuke tijden die je doormaakt..

Die 20% loonoffer had de toestand echt niet verbeterd, misschien een paar maanden langer open ? Een directie had dit al LANG moeten zien aankomen en moeten ingrijpen bij zichzelf. Met die lui zit ik niet in want die redden zich wel maar de gewone arbeider is weer de dupe. Groot gelijk dat ze niet zijn ingesteld met dat loonoffer want dat was alleen maar ten nadele van hun zelf. Heeft de directie ooit zelf al eens een offer gedaan? De grote bankdirecteuren leveren ook nooit zelf wat in en anders een goudenhanddruk... maar dit is niet voor de gewone werknemer ! Erg dat het bedrijf failliet is maar een bedrijf runnen in een moeilijk tijd kunnen er maar weinig, het komt aan op kennis en kunde in moeilijk tijden van de hoge heren èn dat hunnen er veel niet. Als er voldoende geld is kan je al eens misgokken maar nu moesten ze met kennis handelen èn luisteren naar de mensen op de werkvloer moet je dan zeker niet doen ! (die zijn dom volgens hun). Versta me niet verkeerd: als ze daadwerkelijk iets voor het bedrijf doen wat iedereen tengoede komt en er volgt dat een bescheiden beloning is dat prima... maar geen mensen onstaan en zelf een bonus opstrijken. Dat laatste kan iedereen, maar de boel terug op touw zetten....dàn zijn ze ook niet thuis !! Weer een fijne kerst voor alle werkennemers daar... tijdstip is ook weer geweldig. Ik leef enorm met die mensen mee..

Triest dat de hardwerkende medewerkers uitgerekend in deze maand dit moeten vernemen en dat de werknemers de dupe zijn van het wanbeleid v de directie. sterkte voor het personeel, uitgezonderd de directie en raad v bestuur.

@ Dolf als je nou niets zinnigs te melden hebt, reageer dan niet! Mensen zijn blij dat ze in de WW komen? Laat me toch niet lachen man! Ik heb zelf 2 jaar in de WW gezeten en me rot gesolliciteerd, en geloof me... Het was echt geen pretje, zeker financieel niet! Ik leef mee met al die mensen die op straat komen te staan door wanbeleid van een directie. Heel veel sterkte en ik hoop dat jullie snel toch weer aan het werk kunnen in een andere betere baan.

Erg sneu dit te lezen, vele gezinnen gaan een slechte eindejaars in, en uitzicht op vervangend werk zal er in Zeeland niet voorradig zijn ooit werd er een KCB centrale neer gezet om de grootste stroom afnemer te kunnen voorzien van de goedkope stroom . Gaan wij als burger nu meer euro's voor stroom betalen nu er een grote afnemer van stroom weg valt in Zeeland. ik wens als oud bakoven hersteller al het personeel, toelevering, onderaannemers, heel veel sterkte RSK

Wij hadden ook liever werk als een ww voor de laatste 3 jaar die m'n man nog zou moeten werken, en het zijn niet alleen de werknemers van Zalco maar ook de onderaannemers en toeleveringsbedrijven waar klappen vallen, wij moesten het horen van een collega dat het bedrijf failliet is. M'n man had de laatste nachtdienst gehad , we hadden in ons achterhoofd dat dit niet zou gebeuren maar zoals je ziet zijn we toch blij dat we die 20% niet ingeleverd hebben, ze hadden ons nog van alles beloofd, zelfs het bedrijfskrantje kwam weer, dus we hebben valse hoop gekregen. Jammer. M'n man heeft met plezier z'n werk altijd gedaan, hopend dat we een doorstart kunnen maken. Wie weet, we houden de duimen gekruist, en dat met de feestdagen voor de deur echt balen.

Tragisch, de concurrentie uit de goedkopere Europese landen heeft ze kapot gemaakt.
Dat zijn 610 gezinnen zonder normaal inkomen.

@Dolf...wat snappen we niet? Begrijp ik het goed dat je nu suggereert dat o.a. mijn man liever thuis zit met een ww uitkering en de zorgen die erbij zitten, dan met hart en nieren zijn werk doen?! Ik hoop dat ik jou verkeerd begrijp!

Het vreemde is wel dat er een spoorweg gerenoveerd wordt. Is dit niet een economische stap van Zalco directie??

Volgens ingewijden 620 eigen personeel, 250 uitzendkrachten en 300 toelevering en onderaannemers. Zeeland wordt in 1 klap een WW'ers provincie. Dit is heel slecht nieuws.

Dit is een zware slag voor de zeeuwse economie. Ben zelf werkzaam bij een onderaannemer van Zalco, dus zelf ook de pineut. Hoop zelf op een doorstart, maar vrees het ergste. Sterkte voor alle collegas daar.

Fijn dat het FNV weer een fabriek en werkgelegenheid naar de vaantjes geholpen hebben. Ga zo door FNV, er zijn nog bedrijven die je kapot kan maken!

Gelukkig weet de vakbond weer precies waar het aan ligt :-( Ze leren het nooit!

Het is maar goed dat het personeel toen niet akkoord ging met het loonoffer van 20 procent dan hadden ze nu allemaal met 20 procent minder de ww ingegaan. Sterkte voor het personeel van Zalco.

Snap je nu echt niet? Liever met 20% meer in de ww dan een baan, wat zullen ze blij zijn.

Ik geloof dat onze Dolf uit ervaring spreekt,ga liever zelf eens werken.

Ja want die 20% zal ook het bdrijf niet overeind houden he. Reken maar uit 20% loonkosten is niet de reden dat de zaak dicht gaat.
Dan kan je beter met 20% meer in de ww zitten ja, nog beter de baan houden. Maar daar zijn ander factoren de oorzaak van..