- advertentie -

Delta: geen leidende rol bij bouw kerncentrale

Delta: geen leidende rol bij bouw kerncentrale

MIDDELBURG - Energiemaatschappij Delta zal geen leidende rol meer spelen rond de bouw van een tweede kerncentrale. Dat zei president-commissaris Daan van Doorn tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

Het komende half jaar trekt Delta 10 miljoen euro uit voor het project Borssele-2. Met dat geld zal onder andere gezocht worden naar een buitenlandse investeerder die in Borssele een kerncentrale wil bouwen.

Reacties
Het nieuws dat Delta een kleinere rol voor zichzelf weggelegd ziet zorgt voor flink wat reacties. Zo schrijft 'Jaap': "En de idioten blijven halsstarrig doorgaan." 'Ida' laat weten: "Hiep hoi, weer een stapje dichterbij de afwending van een project waarvan de gevolgen niet te overzien zijn." Iemand die zichzelf 'Fietser' noemt vindt dat er toch beter een nieuwe kerncentrale bijgezet kan worden. Alle reacties zijn onder dit bericht te lezen.

Delta verloor partner
Het Franse EDF, de beoogde partner, haakte onlangs af, zo meldde Van Doorn. Van Doorn zei ook dat Delta een bescheiden rol zal spelen, omdat het bedrijf te klein is om de miljardeninvestering voor Borssele-2 te doen. Het is voor Delta vooral zaak het draagvlak voor een tweede kerncentrale te behouden.

Onhaalbaar
Eerder wilde Delta 60 miljoen euro uitgeven om een start te kunnen maken met de aanvraag van een vergunning. Vorige week besloot de Raad van Commissarissen van Delta dat dat traject onhaalbaar was. Directeur Peter Boerma heeft zich daarop teruggetrokken. Hij treedt officieel per 1 januari af. De positie van Boerma zal door een interim-CEO worden ingevuld. De Raad van Commissarissen voert daar vrijdag al de eerste gesprekken over. Daarna zal Delta op zoek gaan naar een nieuwe topman.

Verwarring
Tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) hekelde gedeputeerde Kees van Beveren de communicatie rond het project. De afgelopen weken ontstond veel verwarring over de voortgang van Borssele-2. Dat kwam onder andere door het optreden van topman Boerma. Volgens de aandeelhouders heeft Delta daardoor veel imagoschade
opgelopen.

laatste keer aangepast:
vr 23-12-2011, 09:45


delen:
luister fragment: 

Maxime Verhagen over Delta

Kees Bierens over Delta

Leen Harpe over Delta

Reacties

Slechts 100.000 kerstkaarten. Dat wil dus zeggen dat 280.000 Zeeuwen het wel best vinden dat er een tweede kerncentrale komt. En dat is ook goed voor de Nederlandse economie, we kunnen dan elektriciteit exporteren en zo komt er weer geld in het laadje! De tegenstanders hebben zich gewoon te weinig verdiept in wat een kerncentrale is en hoe verschrikkelijk klein de kans is op een ongelukje. Nog een kanttekening is de sluiting van Zalco door het sluiten van de Duitse kerncentrales waardoor de elektriciteitsprijs was gestegen en zo Zalco, onder meer, in de problemen kwam. Windenergie is erg duur en werkt vaak niet, net als zonne-energie. Veel te duur, met name de opslag van de opgewekte elektriciteit. De schommelingopvang moet dan toch weer met vieze kolencentrales moeten gebeuren en dat moeten wij al helemaal niet willen. Stop de domme protesten en ga voor de meest milieuvriendelijke kerncentrales!

Gewoon stoppen! Om te voorkomen dat we straks weer met een financieel fiasco opgescheept zitten. En dan mag de burger zeker weer betalen om de boel te redden. Kernenergie is gevaarlijk. Japan had er ook geen rekening mee gehouden dat ze met een zeer ernstige kernramp te maken zouden krijgen. De problemen daar zijn nog altijd niet opgelost. Voor het duizenden jaren gevaarlijk blijvend afval is geen oplossing. Men stopt het onder de grond. Je moet er toch niet aan denken dat daar een aardbeving plaatsvindt.Technisch zeer vooraanstaande landen als Duitsland en Japan hebben juist besloten om geen nieuwe centrales te bouwen en de bestaande centrales geleidelijk aan te gaan sluiten. De extra energie heeft Nederland niet nodig.het is puur voor de export. Laten we voorkomen dat er straks weer een Parlementaire Enquetecommissie gevormd wordt over een tweede kerncentrale. Men kan dan niet meer zeggen: "Met de kennis van nu zouden we het anders doen. we wisten het toen niet." Laten we inzetten op duurzame en schone energie. Voor een mooiere wereld, op korte èn lange termijn.

Ik neem de fiets in plaats van de auto, heb zonnecellen (ooit van Delta) en ook nog zonnepanelen voor warm water. Toch vind ik dat we beter nu een nieuwe kerncentrale erbij zetten, voordat het water ons door opwarming tot de lippen zal zijn gestegen. De huidige centrale is veel schoner dan allerlei chemische fabrieken elders in Zeeland, die naast chemische ook zelfs massa's radioactieve stoffen uitstoten, veel meer dan die centrale. (zelf gemeten, ik ben specialist in instrumenten voor stralingsmeting).

Tien miljoen van ons Zeeuws geld (opgebracht door de consumenten, wie anders?) over de balk smijten! Alleen maar "om te zoeken naar investeerders en om een draagvlak te behouden". Terugfluiten deze waanzinnige verspilling.

Ik denk dat Delta gewoon geen geld heeft en failliet gaat als het de plannen doorzet. Hoeveel hebben ze het afgelopen jaar moeten afschrijven door verkeerde beslissingen? Er zouden veel meer directeuren en managers ontslagen moeten worden.

Hiep hoi, weer een stapje dichterbij de afwending van een project waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Onbegrijpelijk en zonde dat er toch nog 10 miljoen weggegooid wordt op deze heilloze weg. Nu maar hopen dat Zeeland niet gebruikt gaat worden door een of andere dwaas die in eigen land een dergelijke centrale niet meer voor elkaar krijgt. Zeeland wordt wakker en denk na over het zogenaamde krampachtig in stand gehouden draagvlak! Staat iemand van de voorstanders wel eens stil bij het feit dat voor veel toeristen uit landen waar duurzaamheid hot en modern gevonden wordt, (wij lopen in Nederland n.l. best achter op dit gebied) het vasthouden aan kernenergie een reden kan gaan worden om onze mooie provincie te mijden. Ik hoor dergelijke geluiden.

Tien miljoen voor een onderzoekje waarvan de uitslag al bekend is? Ze zijn helemaal doorgedraaid daar bij Delta. In Duitsland is een verbod op de levensgevaarlijke kernenergie en hier denken ze wijzer te zijn? Beter als alternatief kun je huishoudens voorzien van zonnepanelen. Uitgaande van 1.000 euro investering per installatie, kunnen 1.000 huishoudens worden voorzien van zonnepanelen!

Begint president-commissaris Daan van Doorn nu ook al? 10 miljoen voor iets dat we hier in Zeeland niet willen! Dat meent u toch niet? Als jullie bij Delta nu echt niets beter weten verzinnen geef die 10 miljoen direct aan je aandeelhouders terug dan heeft de Zeeuwse burger er tenminste nog iets aan!

Met dat geld zal onder andere gezocht worden naar een buitenlandse investeerder die in Borssele een kerncentrale wil bouwen. Dan maar Zeeland in de uitverkoop, welk draagvlak? Alle troep welkom al u maar betaald. Zeeuws imago acht als de burgers maar blijven betalen. Nederland wil geen kernenergie en zeker de ondergrondsberging niet. Ook de CDA bestuurders in Groningen en N Brabant tegen deze plannen. Boersma zorgt niet voor imagoschade maar de gedeputeerde en de aandeelhouders. Wanneer gaan die dat nu eens door krijgen. Wat bent u stil mevrouw Peijs.

Heren van delta probeer eens die hebzuchtige knop om te zetten .En ga 2012 nog eens harder werken aan schone energie en steek daar die poen in.

Nou het pad ligt klaar voor de volgende CDA-loopbaan bemiddeling (Verhagen). Zagen we ook echt niet aankomen, kan ie mooi de plaat poetsen in Den Haag en hier een de geboren onschuld spelen. Nog nooit een wormgat gezien? Voila hier is ie dan, ben benieuwd wat de reden is. Voor de tweede centrale is nu het andere publieke geheim falliet is verklaard.

En de idioten blijven halsstarrig doorgaan, de brief van de hoogleraren ten spijt!

Jammer, van de 10 miljoen, weg, hoe snel kan geld verdampen.