- advertentie -

Gat in Brouwersdam nodig om waterkwaliteit te verbeteren

Gat in Brouwersdam nodig om waterkwaliteit te verbeteren

BRUINISSE - Het openen van de Brouwersdam is noodzakelijk voor het herstel van de waterkwaliteit in de Grevelingen. Dat concludeert Rijkswaterstaat na onderzoek in opdracht van diverse overheden. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd tijdens de Grevelingenconferentie in Bruinisse.

Naast het openen van de Brouwersdam, waardoor het water weer zuurstof krijgt, moet er in de opening een getijdencentrale komen. Die profiteert van het stromen van water tussen de Grevelingen en de Noordzee.

160 miljoen
Het openen van de Brouwersdam gaat ongeveer 160 miljoen euro kosten. De ontwikkeling van een getijdencentrale kost nog eens 250 tot 450 miljoen. De meest voor de hand liggende partner hiervoor is het energiebedrijf Delta, dat al enige tijd plannen heeft in die richting.

Steun overheid
Maar bij plannen maken, blijft het wat Delta betreft. Getijdenenergie is voor het bedrijf niet rendabel, zo laat een woordvoerder weten in een reactie op de uitkomsten van het onderzoek. "Zonder dat de overheid bijspringt, gaan wij het ook niet doen. De kosten zijn hoger dan de baten.''

Huishoudens
Verwacht wordt dat de getijdencentrale 40 tot 60 megawatt kan leveren. Dat is genoeg energie om bijna alle huishoudens op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee van stroom te voorzien. Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu vergeleek onlangs het innovatieve belang van de getijdencentrale met de aanleg van de Oosterscheldekering. Hij zei dat de overheid wil mee financieren als andere overheden en het bedrijfsleven dat ook doen.

laatste keer aangepast:
do 20-10-2011, 10:05


delen:
luister fragment: 

Gat in Brouwersdam nodig om waterkwaliteit te verbeteren

Reacties

Waar Delta in investeerd is prima zo ook in Kernenergie. Zorg ervoor dat al de jachten die er rondvaren verplicht worden om een vuilwatertank in te bouwen zodat de ontlasting e.d. niet overboord geloosd word. De Grevelingen zelf mankeert namelijk niets maar de vervuiling die de mensen er aanbrengen dat is het probleem. Na elk seizoen is het water bedorven en de grevelingen hersteld zichzelf telkens weer zo gezond is dit meer. Of varen er te veel schepen rond, zijn er te veel jachthavens. p.s. Zorg maar dat het Zoommeer weer zout word dat is namelijk een vervuild meer dat zich niet meer hersteld.

Delta investeerd liever in achterhaalde techniek nl kernenergie. Is het dan ook niet beter om een energie leverancier met een toekomst gerichte lange termijn visie te benaderen. Zo'n goed plan moet zeker benut worden. Vreemd dat de Delta al op voorhand weet dat de kosten hoger zijn dan de baten.