- advertentie -

'Krimp is een zegen voor de kerk'

'Krimp is een zegen voor de kerk'

HEINKENSZAND - De ontkerkelijking en de krimp kunnen ook positieve gevolgen voor de kerken hebben. Dat zei predikant Aarnoud van der Deijl dinsdagavond tijdens een mini-symposium van de gezamenlijke kerkgenootschappen. Tijdens het symposium werd gesproken over de krimp als kans voor de kerk.

Volgens Van der Deijl zal de kerk in de toekomst minder energie kwijt zijn aan het onderhouden van gebouwen en het in dienst nemen van personeel. Daardoor kan de kerk weer de beweging worden zoals die het in de beginjaren was.


Sluiten

Zeeland telt circa 325 kerkelijke gemeenschappen die op allerlei manieren met krimp te maken krijgen. Er komen steeds minder kerkbezoekers en de financiële problemen worden groter. Hierdoor zullen op termijn steeds meer kerkgebouwen moeten sluiten.

laatste keer aangepast:
zo 13-11-2011, 16:55


delen:
luister fragment: 

'Krimp kan ook een zegen voor de kerk zijn'

kerk

Reacties

Inderdaad al het geld en energie dat/die in gebouwen en bezit gestopt wordt kan beter besteed worden aan de nood in de wereld.

Helaas kon ik er niet bij zijn. Maar ik kan mij wel vinden in de idee van Van der Deijl dat krimp kansen geeft.
In veel kerken zien we echter dat de grijze hoofden de meerderheid vormen en steeds meer jongeren - ook 'oudere jongeren - afhaken. Die kansen moeten dus wel benut worden voordat 'de laatste het licht uit doet'.De meeste kerken houden nog kerkdiensten die jongeren - zelfs 'oudere jongeren' - volstrekt niet aanspreken, terwijl in de vaak nog wel groeiende evangelische gemeenten de vormen eigentijds zijn, maar daar weer de ruimte ontbreekt voor diepgravend debat. Toch geloof ik dat de kerk veel te bieden heeft, niet als instituut of gebouw (daarin is de kerk meestal zeer inefficiënt) maar als gemeenschap van mensen die oog voor elkaar hebben en de mensen in hun omgeving, in een steeds killere samenleving. Daarin zie ik de uitdaging voor de toekomst.