- advertentie -

Mondragon Zierikzee mag niet gesloopt worden

Mondragon Zierikzee mag niet gesloopt worden

Er moet een nieuw plan komen voor het voormalig theatercomplex Mondragon in Zierikzee. Woningcorporatie Zeeuwland wil op die plek appartementen en woningen bouwen, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft geen toestemming voor sloop. De Rijksdienst vindt dat een aantal oude elementen van de panden behouden zou moeten blijven zoals wanden, balken en een torentje. Zeeuwland zegt dat het plan dan te duur wordt.


Zeeuwland, de gemeente Schouwen-Duiveland en de Rijksdienst gaan nu samen kijken of er een oplossing te vinden is.
laatste keer aangepast:
di 10-01-2012, 18:20


delen:
luister fragment: 

Nieuw plan voor Mondragon in Zierikzee

Mondragon Zierikzee mag niet gesloopt worden

Mondragon
Javascript is required to view this map.

Reacties

Een uitspraak van de Nederlandse rechtspraak dat het gebouw niet mag worden afgebroken is geen reden of vrijwaring om het gebouw maar te verwaarlozen. Zo'n uitspraak van de rechter heeft bij verwaarlozing geen enkele waarde. Dat is dacht ik niet de bedoeling om recht te spreken. maar is insubordinatie. De kosten van herstel van dit gebouw is volledig voor rekening van diegene die het aangaat. Daar kan nog aan toegevoegd worden, dat wanneer de weg van laten verwaarlozen de oplopende kosten.voor diegene is die die verwaarlozing heeft laten plaatsvinden en niets heeft gedaan om verwaarlozing te voorkomen, terwijl men wel belanghebbende is. En zo is het ook nog eens een keer.

Het lijkt wel op moedwllige verwaarlozing en moedwillige ongehoorzaamheid tegen de Nederlandse rechtspraak. Kan je zo de uitspraak van een rechtbank van een proces tegen de overheid aan je laars lappen. In Nederland? Noemen ze dat in Italie niet maffiapraktijken?

Mooi artikel en ook mooi reactie.

Weer dezelfde ouwe truc om een monument te kunnen slopen. een monument is niet voor niets een monument. Dit zijn gebouwen met een grote cultuurhistorische waarde en zijn onvervangbaar. Maar nu de truc: 1 men late het gebouw zo lang mogelijk aan zijn lot over. 2 pleeg vooral geen onderhoud. 3 zorg ervoor dat vandalen vrij toegang hebben. 4 laat, als het kan, de jeugd er op los.5 klaag steen en been over het vervallen pand en zorg dat de buurt meedoet. 6 verkoop het geheel aan een projectontwikkelaar of woningbouwvereniging. deze zal klagen over de onhaalbaarheid van het project en de hoge eisen die monumentenzorg stelt. ( dit zijn slapjanussen vergeleken bij die in bv. Engeland) geef een vergunning af voor de sloop.( In dit geval mag de gevel dan nog net blijven staan. dit is echter niet uit liefde voor oude gebouwen! maar omdat ze niet anders kunnen) Deze truc wordt al decennia toegepast door vele gemeentes in Nederland waarbij de fasen 1 t/m 5 belangrijk zijn om de prijs van herstel op te drijven. Enkele voorbeelden uit Zeeland zijn het van Dishoeckhuis in Vlissingen, het schuttershof in Goes, vele boerderijen door de hele provincie heen. een groot aantal panden had domweg de pech in de weg te staan bij de aanleg van wegen of appartementencomplexen en winkels in historische binnensteden die zgn. niet uit kunnen breiden als het historische pand niet mag worden gesloopt. Onze "historische"binnensteden vervallen op deze manier tot een decor waar Blokker, zeeman en c&A het voor het zeggen hebben. Jammer hoor, dat niet meer mensen het door onze voorouders geschonken erfgoed waarderen. Het zijn dit soort gebouwen die de ene plaats van de andere onderscheidt en niet de confectie die men tegenwoordig overal ziet.