- advertentie -

Poolse bevrijding Hulst geëerd met herdenking

Poolse bevrijding Hulst geëerd met herdenking

HULST - De Poolse bevrijding van Hulst werd dinsdagavond voor het eerst in de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst herdacht. Het was precies 67 jaar geleden dat Hulst bevrijd werd door de 1e Poolse Pantserdivisie.

In de video is de gehavende stad Hulst te zien vlak na de bevrijding door de Polen.

Slag om de Scheldemonding
De 1ste Poolse Pantserdivisie stond onder commando van Generaal Stanislaw Maczek en bestond op het hoogtepunt uit zo'n 16.000 soldaten. In oktober 1944 namen de Polen deel aan de Strijd om de Scheldemonding waarbij de divisie de oostelijke helft van Zeeuws-Vlaanderen van Duitsers zuiverde en ondertussen Axel en Terneuzen bevrijdde.

laatste keer aangepast:
wo 21-09-2011, 12:17


delen:
luister fragment: 

Poolse bevrijding Hulst geëerd met herdenking

herdenkingpolen
Javascript is required to view this map.

Reacties

Helemaal eens met de vorige reageerster.

Het is ongetwijfeld met de beste bedoelingen gestart, maar naar mijn mening ging het meer om zelfverheerlijking en niet te vergeten de spits van de basiliek. Wel chapeau voor de toespraak van de dochter van een oudstrijder die ook nog even duidelijk maakte dat het niet vrijheid en vrede was voor de bevrijders, maar dat deze knokkers niet eens welkom was in eigen land en gewoon in de bak werd gemikt. Deze herdenking was helaas weer een schoolvoorbeeld van waarom veel oudstrijders niet meer naar dit soort herdenkingen wilden gaan. Misschien een tip voor een volgende keer. Laat het over de Polen gaan of op zijn minst over de oorlog. En laat de sprekers dan voorbereid zijn en niet komen met lulverhalen a la ik had weinig tijd om me voor te bereiden. 67 jaar is toch lang genoeg?