- advertentie -

'Verhuizing hoofdkantoor ROC is politiek spel`

'Verhuizing hoofdkantoor ROC is politiek spel`

OOST-SOUBURG - De verhuizing van het hoofdkantoor van het ROC van Middelburg naar Terneuzen is de uitkomst van een politiek spel. Dat schrijft de Partij voor Zeeland (PvZ) in vragen aan onderwijs-gedeputeerde George van Heukelom.


Volgens de PvZ is de verhuizing een goedmakertje voor Zeeuws-Vlaanderen. Sinds de komst van de Westerscheldetunnel is veel werkgelegenheid vanuit Zeeuws-Vlaanderen verhuisd naar Midden-Zeeland.

Robesin
Fractievoorzitter Johan Robesin is bang dat op langere termijn de kwaliteit van het onderwijs gaat lijden onder de verhuizing, als blijkt dat er nu een verkeerde keuze is gemaakt. Ook wil hij dat er nog eens 'buitengewoon' kritisch wordt gekeken naar de provinciale bijdrage voor de verhuizing van 500.000 euro.

Verspilling

De ondernemingsraad van het ROC Zeeland liet maandag weten dat de verhuizing van Middelburg naar Terneuzen een verspilling van overheidsgeld is.

laatste keer aangepast:
wo 11-01-2012, 09:13


delen:
Hoofdkantoor ROC Zeeland naar Terneuzen

Reacties

Zeeland is meer dan alleen Walcheren. Dat hebben ze daar blijkbaar niet door. Zoals door meerdere gezegd heeft Zeeuws-Vlaanderen veel verloren, straks als laatste ook nog het Belastingskantoor. Terneuzen is de grootste gemeente in Zeeland. ROC Zeeland moest een partner zoeken om de misstappen uit het verleden goed te kunnen maken en dan nog de grootste mond opzetten ook. Uit financieel oogpunt kunnen die 80 personeelsleden die naar Zeeuws-Vlaanderen komen werken ook samen rijden, carpoolen heet dat. Er moeten dan maximum 20 auto's door de Westerscheldetunnel rijden, wat voor de tunnel weer meer opbrengt, de economie moet je zo draaiende houden. Je moet de auto's eens tellen die elke dag naar de Bevelanden en Walcheren moeten rijden uit Zeeuws-Vlaanderen omdat hun organisatie verhuisd is. Dat zullen meer dan 80 werknemers zijn. ROC Zeeland wees blij dat Zeeuws-Vlaanderen met jullie wilde samengaan anders mocht je de deuren sluiten door wanbeleid en dat is ook verspilling van overheidsgeld! Fractievoorzitter Robesin heeft de laatste jaren ook verkeerde beslissingen genomen zoals zijn bezoek aan het torentje dat hij eerst nadenkt voordat hij onzinnige dingen roept. Maar blaffende honden bijten niet.

Wat een smerig politiek spel wordt hier gespeeld door de leden van de raad van toezicht van ROC Westerschelde. Het chanteren van het college van bestuur van ROC Zeeland door te eisen dat hoe dan ook het hoofdkantoor in Terneuzen wordt gevestigd ook wanneer dit ten koste gaat van geld dat ook voor onderwijs bestemd had kunnen zijn. Tegen alle eerder gemaakte afspraken in! Fijn begin voor de nieuwe organisatie wat zullen de medewerkers vertrouwen hebben in hun raad van toezicht en met name de heren Rademacher en Barbe. Chanteurs die op deze wijze duidelijk laten blijken niet het belang van ‘hun’ organisatie voorop te stellen. (Voor de leek: bij niet fuseren ontvangt de nieuwe organisatie geen 8 miljoen transitiebudget vanuit het Rijk en zijn de gevolgen voor beide ROC’s niet te overzien…) We hebben het nog niet over de 3,6 miljoen die het zou kosten om een hoofdkantoor in Terneuzen te vestigen wat op miraculeuze wijze ineens ruim 900.000 euro lager bleek te kunnen zijn zonder dat iemand deze berekening ooit heeft kunnen toetsen. Er wordt overduidelijk toegerekend naar een bepaald scenario onder druk van… juist! Daar bovenop nog een 660.000 euro uit een potje dat ook aangewend had kunnen worden voor het aanpassen van het gebouw in de Vlietstraat ten behoeve van de leerlingen! De fusie is een feit daar doen we niets meer aan. Maar ik doe een dringend beroep op het ‘nieuwe’ CvB van het ROC. Neem je bestuurlijke verantwoordelijkheid, zorg ervoor dat geld terecht komt waar het het hardst nodig is, kies voor de voordeligste optie en betaal het Zeeuws-Vlaamse smeergeld (voor zover ontvangen) terug. Win het vertrouwen van de medewerkers terug door te laten zien dat jullie niet buigen voor dit politieke spelletje. Hou je rug recht en ga voor goed onderwijs voor heel Zeeland!

Als er niets veranderd in de stad Terneuzen en de regio zullen ook de mensen van het ROC er niet gaan wonen en blijft iedereen vrolijk door de tunnel rijden. Zeeuws-Vlaanderen moet eens van onder zijn calimero hoed komen, de illusie dat al die administratieve functies er nu wel zouden zijn als de boot nog voer, laat weinig begrip voor de huidige wereld zien. De plaats van werken wordt steeds minder belangrijk. Wel eens gehoord van het nieuwe werken? Zeeuws-Vlaanderen profiteert vele malen meer van de havenontwikkelingen, Euro-subsidies op biobased economie, en duurzaamheid in een biobased trainingscentrum (waar feitelijk geen invulling voor is). Welke voordelen hebben wij daar van hier in Midden-Zeeland van (ja wij zijn er ook nog) ROC zit namelijk ook met twee stevige schoolpanden in GOES, en het CIOS is toch echt een Zeeuwse opleiding met een dependance in Breda, en niet andersom! Geloof toch eens in eigen kracht en werk opbouwend samen. Besteed het geld van Terneuzen aan een impuls aan de leefbaarheid van de stad, en zorg dat leerlingen vlot en betaalbaar naar een Zeeuwse opleiding komen in Terneuzen, Goes, Middelburg of Vlissingen, afhankelijk van de logische plaats voor die richting! Stop deze verspilling!

De tunnel heeft gezorgd voor het verdwijnen van bijna alle administratieve banen in alle sectoren naar Walcheren, niet 1 keer heeft iemand het toen gehad over de tunnelkosten die zws-vlamingen daarvoor moeten maken. Niet eenmaal is er toen protest,laat staan onderzoek gedaan naar de gevolgen van die verhuizingen, niet eenmaal heeft Robisen toen vraagtekens gezet bij een verhuizing. Nu gebeurt het andersom en staat iedereen en alles op zijn achterste benen, zelfs onze zeeuwse clown moet zich er weer mee bemoeien. Waar was je Robesin toen alles naar Walcheren verhuisde? bij Geert en Mark in het torentje misschien? Zouden er overigens geen extra kosten zijn als het ROC op walcheren zou blijven? Dacht het wel hoor, ook daar moet men verbouwen of uitbreiden. Het is een goede zaak dat het hoofdkantoor van het ROC naar Terneuzen komt.

Ohh please! Zeeuws-Vlaanderen is een achtergesteld gebied.

Waarom is er niet gekeken naar een fusie met ROC West Brabant? ROC Westerschelde had de fusie niet nodig. ROC Zeeland heeft een fusie nodig omdat er veel te veel duur betaalde managers zijn waar geen managementfunctie voor is. Maar dan had ROC Zeeland de kleinere jongen geweest en dat is tegen de ego's van het College van Bestuur ROC Zeeland. ROC West Brabant had ook logischer geweest, Cios zit er al half bij, jammer dat men bij ROC Zeeland nu pas wakker begint te worden.

Wijze woorden van de heer Robesin. Klaarblijkelijk is niemand geïnteresseerd in de kwaliteit van het onderwijs in Terneuzen en het in stand houden van een volledig onderwijsaanbod in Zeeuws-Vlaanderen. De enige partij die daar wel over spreekt is de OR van (nota bene!) ROC Zeeland. Politiek gewin (en dansen naar de pijpen van Dow Chemical) is veel belangrijker dan het goed opleiden van jonge professionals in de eigen regio. Die 500.000 euro van de provincie kan veel beter besteed worden dan aan het betalen van reiskosten. Maar ja, de provincie zal wel denken: 'we geven ze die 5 ton, dan wordt er heel veel door de tunnel gereisd en krijgen we op die manier onze centen gewoon weer terug'. De rekensom is simpel. Als de gemiddelde werknemer 200 keer per jaar heen en weer door de tunnel moet zijn dit 400 passages. Vermenigvuldig dit met 80 personen die meer moeten reizen dan zit je op 32.000 passages per jaar. Dat weer maal 10 jaar dan kom je op 320.000 gemiddeld 3,35 per passage met de t-tag = €1.072.000,-. Als de helft daarvan weer naar de provincie terugvloeit, geven ze mooi een sigaar uit eigen doos. Duurzaam Zeeland, ja natuurlijk...

Nee, alle eerdere verhuizingen van andere bedrijven waren politiek spel dat verloren werd door Zeeuws-Vlaanderen. Nu is het spel verloren door Walcheren en dan moet natuurlijk gelijk onderzoek gedaan worden naar de nadelige gevolgen hiervan. Walgelijke manier van werken. Nou, personeel ROC Westerschelde, veel plezier met jullie nieuwe collega's of moet ik zeggen concurrenten?