- advertentie -

MIDDELBURG - De rechtbank heeft een 51-jarige Middelburger veroordeeld tot negen jaar cel voor het doodsteken van een 19-jarige plaatsgenoot op de Turfkaai in Middelburg.

de stemming

ma 01-09-2014, 14:01

OOST- SOUBURG - De website deslagomdeschelde.nl is vandaag online gegaan. Op de website komt van dag tot dag een verslag over het verloop van de Slag om de Schelde, de bevrijding van Zeeland. Dit najaar is dat precies 70 jaar geleden.

GORREDIJK - Van twee Zeeuwse verhalen van Nijntje verschijnen herdrukken. De uitgever, Bornmeer, meldt dat er wegens groot succes een tweede druk van Opa en Oma Pluus en een derde druk van Nijntje an zeê komt.

OOST-SOUBURG - Omroep Zeeland gaat in december samen met de andere regionale omroepen zo veel mogelijk levensmiddelen inzamelen voor de Voedselbank. In de weken voor Kerst, van maandag 8 december tot en met vrijdag 19 december, staan de uitzendingen in het teken van de actie ‘Samen voor de Voedselbank’.

KUITAART - De molen van Kuitaart is genomineerd voor de Molenprijs van de Hollandsche Molen/BankGiroLoterij. Er zijn nog vier andere molens in Nederland genomineerd.

DOMBURG - Zeeuwse recreatieondernemers moeten meer doen met de Zeeuwse identiteit, dat vindt Patrick Polie, directeur van VVV Zeeland. Het standaard massatoerisme heeft wat hem betreft geen toekomst. Zeeland moet zich onderscheiden door Zeeuws te zijn.

ZIERIKZEE - Bij een verkeersongeluk op de Zeelandbrug is maandagmorgen een 16-jarige jongen uit Zierikzee ernstig gewond geraakt. Hij is naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

SAS VAN GENT - Zakken vol met verjaardagskaartjes kreeg Nicole van Dorst voor haar verjaardag, afgelopen weekend. Haar moeder had een actie op touw gezet, ondermeer via oproepje bij Omroep Zeeland, om haar zieke dochter te verrassen met minimaal 100 kaartjes. Ze kreeg er inmiddels zeshonderd.

OOSTERSCHELDE - De Oosterschelde is een nieuwe spinnensoort rijker. Volgens de stichting Anemoon, die het onderwaterleven onderzoekt, is vorige maand de Endeis Spinosa levend aangetroffen.

OOST-SOUBURG - Veel Zeeuwse plaatsen kunnen hun geschiedenis ver terugvoeren, soms tot diep in de middeleeuwen of nog verder terug in de tijd. Maar welk dorp is het jongste dorp van Zeeland?

BERGEN OP ZOOM - Vandaag is in Bergen op Zoom het mobiliteitscentrum van start gegaan dat is opgezet om de ex-werknemers van sigarettenfabrikant Philip Morris aan het werk te helpen. Het centrum gaat mensen die vorige week op straat kwamen te staan begeleiden naar een nieuwe baan. Het centrum blijft twee jaar open.

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele krijgt vanaf vandaag bezoek van 20 onderzoekers van het Internationaal Atoom- en Energieagentschap (IAEA). De komende drie weken gaan ze op zoek naar dingen die beter kunnen. De deskundigen komen op verzoek van de Nederlandse regering. Het gaat om een periodiek onderzoek.

MIDDELBURG - In de vesten van Middelburg zijn zondagmiddag vier kisten munitie gevonden door een karpervisser. De politie heeft de kisten onder haar hoede genomen en overgedragen aan de EOD. Die heeft de kisten naar een veilige plek gebracht.

OOST-SOUBURG - In het toernooi om de districtsbeker in het amateurvoetbal zijn negen Zeeuwse ploegen zeker van een plek in de tweede ronde. Hoofdklasser Vlissingen speelde met 3-3 gelijk tegen DOSKO, maar is nog niet zeker van de tweede ronde.

SLUISKIL - In de Sluiskiltunnel in aanbouw is zondag twee keer een opera opgevoerd. Het orkest Sinfonia Rotterdam speelde onder leiding van Conrad van Alphen werken van Vivaldi, Rossini en Puccini. Daarbij werden op een groot scherm filmbeelden getoond van de uitvoering door Opera Spanga.