BROUWERSHAVEN - Zo'n 140 mariniers in opleiding lopen in juni met wapens door Brouwershaven. Het Korps Mariniers houdt van 14 tot en met 18 juni een grote legeroefening op Schouwen Duiveland. Zo'n soort oefening zou vaker op Schouwen-Duiveland gehouden kunnen worden, als het dit keer alle partijen bevalt.

de stemming

wo 23-04-2014, 15:51

GOES - Op de informatiebijeenkomst over het spoorproject in Goes zijn woensdagavond ruim 70 mensen afgekomen. Het spoorproject omvat een maatregelenpakket dat overlast van geluid en trillingen langs het spoor beperkt en de verkeersveiligheid en de doorstroming moet verbeteren.

NOORDGOUWE - Het zoemen van bijen, het ruisen van de zee, het wuiven van het riet, het zwiepen van het riet. Allemaal geluiden die je in Zeeland tegenkomt. Maar zijn ze typerend voor Zeeland? Roger van der Veken is op zoek naar het geluid van Zeeland. Regelmatig trekt hij erop uit om op zoek te gaan naar geluiden die kenmerkend zijn voor Zeeland.

IJZENDIJKE - Meer dan de helft van de tickets voor festival Weitjerock is verkocht en het programma is inmiddels ook helemaal rond. Eerder werd bekend dat de hoofdact de rockband De Staat uit Nijmegen is. Als afsluiter treden de Compact Disk Dummies op. Het rockfeest in IJzendijke wordt gehouden op zaterdag 26 juli.

RENESSE - De Duitsers hebben momenteel voorjaarsvakantie en zijn daarom in groten getale aanwezig in Zeeland. Omdat hun vakantie dit jaar samenvalt met Koningsdag vieren onze Oosterburen dit feest uitbundig mee.

ZIERIKZEE - "Teddyberen hebben me gered." Dat zegt Dré Brekelmans uit Zierikzee. Jarenlang kampte hij met een alcoholverslaving waar hij maar niet van afkwam. Tot tien jaar geleden, toen hij een zoveelste poging ondernam.

NIEUWDORP - Het aluminiumberdrijf Zalco in Vlissingen-Oost breidt uit. Door de aantrekkende economie is een tweede productielijn geopend in de aluminiumgieterij. Daar maakt Zalco producten voor de auto- en vliegtuigindustrie en de machinebouw.

MIDDELBURG - DJ's Vindictiv (Chris Smith) en Says Who? (Sven de Lijser) uit Middelburg werken aan een nieuw album. De mannen hebben geen stress, want ze hebben geen deadline voor ogen. De dj's zijn doorlopend muziek aan het produceren, op de zolderkamer.

OOSTBURG - Zo'n tweehonderd jongeren hebben dinsdag 5300 euro bij elkaar gelopen voor het goede doel. Ze deden mee aan de Mini-Raporun over zestig kilometer door West Zeeuws-Vlaanderen. De opbrengst van de estafette is voor verpleeghuis De Stelle om bedden aan te schaffen voor de afdeling palliatieve zorg.

YERSEKE - Johan van Nieuwenhuijzen wordt volgende maand de eerste directeur van de mosselveiling in Yerseke, die is overgenomen door de Zeeuwse mosselkwekers. Per 1 mei wordt de mosselveiling een zelfstandig bedrijf, omdat het Productschap Vis volgend jaar ophoudt te bestaan. Het productschap exploiteerde de mosselveiling sinds 1968.

OOST-SOUBURG - Ruim de helft van de provinciale wegen in Zeeland is onveilig. Dat stelt verkeersorganisatie ANWB na onderzoek. De ANWB adviseert de provincie om de komende twintig jaar 99 miljoen euro te investeren in de Zeeuwse N-wegen.

MIDDELBURG - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte zijn volgende maand bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg. Ook prinses Beatrix en prinses Margriet zullen op 24 mei aanwezig zijn bij de plechtigheid in de Nieuwe Kerk. Dat staat op de website van de Four Freedoms.

MIDDELBURG - Busvervoerder Connexxion gaat de komende tien jaar het busvervoer in Zeeland verzorgen. Dat heeft de Provincie vanmorgen bekend gemaakt. Nu nog zijn in Zeeuws-Vlaanderen Veolia en in de rest van Zeeland Connexxion verantwoordelijk voor het busvervoer in de provincie.

SAS VAN GENT - De provincie Zeeland kan voorlopig niets doen voor de mensen die hun baan kwijtraken bij Sas Glas in Sas van Gent. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor Zeeland.

OOST-SOUBURG - De Landmacht viert zijn 200-jarig bestaan vandaag en ook op acht plaatsen in Zeeland worden activiteiten gehouden. Zo worden wapens en uniformen getoond en zijn er voertuigen te zien. Dat gebeurt in Breskens, Goes, Middelburg, Oostburg, Terneuzen, Vlissingen, Westkapelle, Yerseke en Zierikzee.