GOES - Het aantal werklozen in Zeeland is in een jaar tijd met 21 procent gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van het UWV over maart 2013. Zeeland telde aan het einde van de maand 8.334 mensen met een ww-uitkering, dat zijn er 1.472 meer dan een jaar daarvoor. De sterkste toename werd geregistreerd in de gemeenten Kapelle en Schouwen-Duiveland.

de stemming

do 17-04-2014, 15:41

OOSTERLAND - Een vervallen transformatortoren in Oosterland krijgt een nieuwe functie als natuurtoren. Dat houdt in dat de toren aan de Hoge Maireweg op Schouwen-Duiveland wordt ingericht voor dieren als zwaluwen, uilen en egels.

GOES - Een 40-jarige man uit Goes is woensdag door de politie in zijn woning aangehouden. Hij had bankpersoneel bedreigd. De man is voor verder verhoor ingesloten.

TERNEUZEN - Vrijwilligers in Zeeuws-Vlaanderen maken alles gereed voor de marathon van aanstaande zaterdag. 650 deelnemers lopen dan de zesde editie van de marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Ferdie de Klerk (foto) is daar een van.

VROUWENPOLDER - De nieuwe uitkijktoren op het duin bij de overgang Duinoord in Vrouwenpolder is donderdagmiddag in gebruik genomen. De zes meter hoge toeristische attractie heeft 44.000 euro gekost. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen de Ondernemingsvereniging Vrouwenpolder, de Rabobank, de provincie en de gemeente Veere.

ZIERIKZEE - Van het digitaal aangifte doen via de nieuwe 3D-loketten wordt in Zeeland erg weinig gebruik gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Sinds een kleine maand kan er op de politiebureaus in Terneuzen en Zierikzee digitaal aangifte worden gedaan.

VLISSINGEN - Een overtocht met het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens duurt vanaf maandag drie minuten langer dan nu. Vervoersmaatschappij Veolia meldt dat voor die verlenging wordt gekozen om minder CO2 uit te stoten.

WEMELDINGE - Wielrenner Marco Minnaard uit Wemeldinge rijdt volgende week behalve de Amstel Gold Race ook de klassiekers Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Minnaard heeft dat te horen gekregen van zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert.

SEROOSKERKE (W) - Veertig van de 62 oud-werknemers van het failliete staalbouwbedrijf Meijers zijn donderdagochtend bijgepraat door het UWV, reïntegratiebedrijf Orionis en de gemeente Veere over hun kansen op de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling zo veel mogelijk werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

GOES - Patiëntenvereniging Klaverblad Zeeland wil meer weten over het voornemen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis om 125 bedden te schrappen. Het gaat het Klaverblad met name over de gevolgen voor de patiënten.

ZIERIKZEE - In de lijdenstijd, de periode voor Pasen, raakt Zeeland in de greep van Bach's Passionen. Een tiental passieconcerten vinden plaats door de hele provincie. Zo klonk voor het eerst een integrale uitvoering van Bach's Matthäus-Passion op Schouwen-Duiveland. Dirigent Wim Boer leidde een projectkoor en -orkest met professionele solisten.

BROUWERSHAVEN - Het leger houdt van 14 tot en met 18 juni een grote oefening in Brouwershaven. Mariniers in opleiding lopen dan ook met wapens door het dorp, en ze zullen schieten met ongevaarlijke munitie.

HULST - De onteigeningsprocedure voor grond in de Hedwigepolder is begonnen. De gemeente Hulst heeft openbare kennisgevingen gepubliceerd in de kranten. Burgemeester Jan Frans Mulder laat expliciet weten dat de gemeente Hulst tegen de ontpoldering is en blijft, maar dat ie als burgemeester wel bij wet is verplicht om de onteigeningsprocedure aan te kondigen.

OOSTBURG - De gemeente Sluis verlengt zijn onderzoek naar de slechte bereikbaarheid van mobiele en vaste communicatieverbindingen. Na klachten, onder meer over moeilijk bereikbare gsm's, zoekt de gemeente uit waar de problemen zitten en wat de gevolgen zijn. Daarna wil Sluis met de provincie en telecombedrijven praten over oplossingen.

GOES - Kinderen werden woensdag in Goes tot ridder geslagen. Ze waren te gast bij schrijfster Dorothe Tempelman-Venselaar, die boeken schrijft over ridders en de Zeeuwse geschiedenis.