- advertentie -

MIDDELBURG - Het Zeeuws is aan het verdwijnen. Die conclusie trekt onderzoeksinstelling Scoop op basis van de Jeugdmonitor 2014 onder kinderen uit groep 6 van het basisonderwijs. In 2003 werd nog in één op de vijf gezinnen thuis meestal Zeeuws gesproken. Nu is dat nog maar bij één op de zeven gezinnen het geval.

de stemming

di 28-07-2015, 15:10
- advertentie -
- advertentie -

Stroom en gas vergelijkenEnergie vergelijker: de meest voordelige leverancier van stroom en gas vind je op Gaslicht.com

 

OOST-SOUBURG - De Zeeuwse muzikant Broeder Dieleman gaat met zijn muziek nu ook België en Frankrijk proberen te veroveren. Dat zei hij vandaag in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer op Omroep Zeeland. Het eerste optreden is eind augustus gepland, in België.

YERSEKE - Verhuis oesterpercelen van het oostelijk deel in de Oosterschelde naar het westelijk deel, dan kan je de sector helpen. Dat zegt oesterkweker Aart Cornelisse uit Yerseke. Hij reageert daarmee op de oestersterfte in met name de Oosterschelde.

TERNEUZEN - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee mannen van 17 en 36 uit Terneuzen betrapt tijdens een inbraak in hun woonplaats. De agenten werden getipt door twee inzittenden van een auto die zij staande hielden bij een routinecontrole.

SINT-JANSTEEN - DJ Kai Merckx uit Sint-Jansteen krijgt een weekendshow bij radiozender Q-music. Vanaf het najaar mag hij op zaterdag- en zondagmiddag van 12 tot 14 uur zijn eigen show presenteren.

DEN HAAG - Het CDA in Goes is een voorbeeld voor partijafdelingen in de rest van het land. Dat zegt partijleider Sybrand Buma. Hij reageert op de opmerkelijke hoeveelheid jongeren die aan de slag gaat voor het CDA in Goes.

Trots

OVEZANDE - Festival Klomppop in Ovezande is volgend jaar niet op Hemelvaartsdag, maar twee dagen later. Hemelvaartsdag valt in 2016 samen met Bevrijdingsdag. Klomppop is bang het programma niet rond te krijgen, in verband met andere festivals op die dag.

LEWEDORP - Op het terrein van een boerderij aan de Dekkersweg bij Lewedorp is dinsdagmiddag brand uitgebroken in een mesthoop. Dat levert stankoverlast op voor inwoners van het nabijgelegen dorp.

ZIERIKZEE - De gemeente Schouwen-Duiveland wil nieuwe oplaadpalen voor elektrische auto's gaan plaatsen. De gemeente heeft daarvoor een contract afgesloten met laadpalenleverancier Allego. Dat bedrijf moet gaan zorgen voor een goede oplaadinfrastructuur op Schouwend-Duiveland.

TERNEUZEN - Een groep van zestig ex-werknemers van Zorgsaam wil graag aan de slag in België, maar loopt aan tegen een enorme rompslomp bij de erkenning van hun diploma's.

BROUWERSDAM - De parallelwegen op de Brouwersdam krijgen een andere naam. De huidige naam Grevelingenlaan zorgt voor verwarring, omdat er in Scharendijke ook een straat met diezelfde naam is.

GOES - Het lijkt wel alsof ze maar aan een boom hoeven te schudden en er valt weer een nieuw aanstormend talent naar beneden. Het CDA in Goes lijkt te beschikken over een haast onuitputteliijke bron van jonge politici.

MIDDELBURG - Gemeenschapstuin City Seeds in Middelburg voorziet dit jaar 170 Walcherse gezinnen van gratis groenten. Dat zijn er fors meer dan de 145 huishoudens die vorig jaar werden voorzien van verse groenten.

GOES - Op de A58 bij Goes is dinsdagochtend een auto uitgebrand. Dat gebeurde op de rijbaan van Vlissingen richting Bergen op Zoom. De brandweer heeft het vuur geblust. Waardoor de auto vlam vatte is nog onbekend.

BAARLAND - Op de Zeedijk bij Baarland is een kitesurfer maandagavond zwaargewond geraakt doordat hij tegen een zeecontainer botste. Het incident gebeurde vlakbij het strandpaviljoen.