- advertentie -

DOMBURG - De veiligheid tijdens het kustmarathonweekend ligt voor een groot deel in de handen van ruim 850 vrijwilligers. Zij werken als parcourswacht, verkeersregelaar, maar ook bij de verschillende hulpposten als hulpverlener.

de stemming

wo 01-10-2014, 14:11

OOST-SOUBURG - De komende 25 jaar zal het aantal tieners in Zeeland sterk afnemen, blijkt uit de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Zeeland leven nu nog 46.100 personen tussen de tien en de twintig jaar. In 2040 zijn dat er nog maar 37.800, bijna 20 procent minder. Ook het aantal kinderen onder de tien zal afnemen, maar niet zo sterk.

VLISSINGEN - Het Nederlandse team dat meedoet aan de Solar Challenge in Zuid-Afrika staat halverwege de race fier aan kop. De 20-jarige Mark Hupkens uit Vlissingen is teamcaptain van het team van Delftse TU-studenten dat meedoet aan het wereldkampioenschap voor zonneauto's. Aanstaande zaterdag is de finish in Kaapstad.

VLISSINGEN - De verhuizing van de plastic wereldbol van Vlissingen naar Terneuzen is woensdag sneller verlopen dan verwacht. Binnen een uur was het gevaarte van 1200 kilo verplaatst van het Bellamypark naar de kade aan de Koningsweg. Daar is het gevaarte op een schip geladen om in Terneuzen een voorlopig plaatsje te krijgen.

NIEUWKERKEN (B) - Twee verdachten van een inbraak in Kloosterzande zijn vannacht aangehouden na een achtervolging tot in België. De politie was getipt dat het duo rond 02.15 uur een deur forceerde van een apotheek aan de Cloosterstraat. Het tweetal werd even later gezien op de rondweg Terhole.

MIDDELBURG - De SP in Provinciale Staten heeft Ger van Unen uit Kloosterzande opnieuw aangewezen als lijsttrekker voor de verkiezingen voor Provinciale Staten volgend jaar. De kandidatencommissie onder leiding van Kees Slager heeft, na gesprekken met alle kandidaten, besloten Van Unen op nummer 1 te zetten.

MIDDELBURG - De ChristenUnie in Provinciale Staten moet op zoek naar een nieuwe partijleider. De huidige fractievoorzitter Paul Colijn heeft besloten om zich niet beschikbaar te stellen voor de verkiezingen van maart 2015. Eerder al vertrok Arjan Beekman omdat hij wethouder werd in Middelburg.

OOST-SOUBURG - JudoGoes is voor de derde keer op rij verkozen tot leukste sportvereniging van Zeeland. Eind oktober is de landelijke verkiezing en neemt JudoGoes het onder meer op tegen voetbalclub SC Heerenveen en FC Almere. Iedere provincie dingt met één vereniging mee om de prijs.

VLISSINGEN - De artikel 12-status is geen ramp voor Vlissingen maar een oplossing. Dat vindt burgemeester Letty Demmers. De gemeenteraad vindt dat Vlissingen het ministerie van Binnenlandse Zaken om hulp moet vragen bij het oplossen van de financiële problemen van de gemeente. Vlissingen komt dan kort gezegd onder toezicht te staan van het Rijk.

AMSTERDAM - Het platform eerstewereldoorlog.nu is voortaan online. Het is een project van het centrum voor oorlogsdocumentatie NIOD, Huis Doorn en het Openluchtmuseum om de gemiddelde Nederlander meer kennis over de Eerste Wereldoorlog te geven.

OOST-SOUBURG - Gelovige Zeeuwen zijn verdeeld over de nieuwe vertaling van de Bijbel. Vanaf donderdag ligt de 'Bijbel in Gewone Taal' in de winkel. Vooral in streng christelijke kringen wordt deze vertaling niet gebruikt. Andere dominees twijfelen nog.

OOST-SOUBURG - De bijbel is nu ook beschikbaar in 'gewone taal'. Na zeven jaar werken, is er nu een bijbelversie die volgens de vertalers voor iedereen goed leesbaar is. De meest recente vertaling naar moderne taal wordt woensdagavond gepresenteerd door het Nederlands Bijbelgenootschap.

GOES - De gemeente Goes roept professionele kunstenaars op om met een ontwerp te komen voor een kunstwerk in 's-Heer Arendskerke. Het kunstwerk komt te staan bij de entree van het dorp aan de Arendstraat. Volgens de gemeente moet het een herkenningspunt worden.

TERNEUZEN - De drie verschillende Rabobanken in Zeeuws-Vlaanderen fuseren vandaag officieel tot Rabobank Zeeuws-Vlaanderen. Het gaat om een juridische fusie, dat betekent dat de drie nu op papier één bank zijn. Over een paar maanden moet de fusie in de praktijk ook helemaal rond zijn.

TERNEUZEN - Freek de Jonge is er trots op dat zijn verhaal uit de bundel Zondig in Zeeland verfilmd wordt. De Terneuzense filmmaker Marnix Ruben gaat het verhaal 'De Overkant' volgend jaar verfilmen.