do 24-04-2014, 15:51

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat er meer steun onder bewoners wordt gezocht voor de komst van windmolens. Dat bleek donderdag in een debat over de kabinetsplannen voor windenergie.

VLISSINGEN - Vier acts staan op 5 mei in de finale van de Zeeuwse Belofte, te weten Clear Clamour, Nutz, The Venues en Monsun. De finale vindt plaats in de F* Freedomtent op de Zeilmarkt in Vlissingen. De finalisten zijn geselecteerd tijdens de Zeeuwse muziekcompetities Podium Z, Regioruis, Spectra en Steenworp.

ANTWERPEN - De haven van Antwerpen heeft de eerste drie maanden van dit jaar ruim 48 miljoen ton goederen gelost en geladen, 2,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers.

ZIERIKZEE - Een 48-jarige bromfietser uit Zierikzee is in de nacht van woensdag op donderdag opgepakt na een lange achtervolging door de stad. Rond middernacht wilde de politie de man laten stoppen omdat hij op een onverlichte brommer reed over de Laan van Sint Hilaire.

OVEZANDE - Het gaat nog steeds niet goed met de bij. Door de zachte winter zijn er dit jaar weliswaar minder bijen dood gegaan dan andere jaren, maar volgens imker Kees Veldkamp mag er niet te vroeg gejuicht worden.

AXEL - Motorcrossers kijken uit naar het ONK in Axel op Koningsdag. De organisatie van de motorcrosswedstrijd is trots, met vijf wereldtitels en bijna tien Grand Prix-rijders kan Axel rekenen op een sterk deelnemersveld.

BURGH-HAAMSTEDE - Modder en klei proeven. En dat allemaal voor een kunsttentoonstelling. Kunstenaars Jeroen van Westen en Anne Ausloos gaan de komende vijf jaar de bodem van Schouwen-Duiveland onderzoeken; op zoek naar de grens tussen zoet en zout.

NOORDGOUWE - Het zoemen van bijen, het ruisen van de zee, het wuiven van het riet. Allemaal geluiden die je in Zeeland tegenkomt. Maar zijn ze typerend voor Zeeland? Roger van der Veken is op zoek naar het geluid van Zeeland. Regelmatig trekt hij erop uit om op zoek te gaan naar geluiden die kenmerkend zijn voor Zeeland.

OOST-SOUBURG - Ruim 31.000 kinderen in Zeeland doen vrijdag mee aan de tweede editie van de Koningsspelen. De organisatie meldt dat 214 Zeeuwse scholen zich hebben aangemeld.

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie eist dertig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een 27-jarige man uit Burgh-Haamstede. Ook is twee jaar proeftijd geëist, plus een boete van 1500 euro.

GOES - In Goes-Zuid is donderdagmiddag een zevenhonderd meter lange drinkwaterleiding getrokken door drinkwaterbedrijf Evides. De leiding is onderdeel van de nieuwe drinkwaterleiding tussen Goes en Kapelle.

MIDDELBURG - Het bestuur van het Waterschap Scheldestromen moet moderner en democratischer. Dat vinden de statenfracties van GroenLinks en D66. Want de Zeeuwse burger betaalt nu bijna alle lasten van het waterschap, maar is er niet goed vertegenwoordigd, stellen de twee partijen.

MIDDELBURG - Het Zeeland Nazomerfestival heeft een deel van de artiesten bekend gemaakt, voor de gratis optredens op het Abdijplein in Middelburg. De Zeeuwse Eveline Vroonland en de landelijk bekende Maaike Ouboter verzorgen een concert op 1 september. Een dag later spelen Dotan en Michael Prins.

BROUWERSHAVEN - Zo'n 140 mariniers in opleiding lopen in juni met wapens door Brouwershaven. Het Korps Mariniers houdt van 14 tot en met 18 juni een grote legeroefening op Schouwen Duiveland. Zo'n soort oefening zou vaker op Schouwen-Duiveland gehouden kunnen worden, als het dit keer alle partijen bevalt.