DEN HAAG - Het kabinet moet meer investeren in duurzaam transport, vooral in transport door ondergrondse leidingen. Dat zeggen vertegenwoordigers van zes provincies in Nederland en Vlaanderen. Woensdag werd er een overeenkomst ondertekend die moet leiden tot duurzame ontwikkeling van de Vlaams-Nederlandse Deltaregio. Dat gebeurde vijftien meter onder de grond in een tunnel in Moerdijk.

de stemming

wo 23-04-2014, 15:51

IJZENDIJKE - Meer dan de helft van de tickets voor festival Weitjerock is verkocht en het programma is inmiddels ook helemaal rond. Eerder werd bekend dat de hoofdact de rockband De Staat uit Nijmegen is. Als afsluiter treden de Compact Disk Dummies op. Het rockfeest in IJzendijke wordt gehouden op zaterdag 26 juli.

RENESSE - De Duitsers hebben momenteel voorjaarsvakantie en zijn daarom in groten getale aanwezig in Zeeland. Omdat hun vakantie dit jaar samenvalt met Koningsdag vieren onze Oosterburen dit feest uitbundig mee.

ZIERIKZEE - "Teddyberen hebben me gered." Dat zegt Dré Brekelmans uit Zierikzee. Jarenlang kampte hij met een alcoholverslaving waar hij maar niet van afkwam. Tot tien jaar geleden, toen hij een zoveelste poging ondernam.

NIEUWDORP - Het aluminiumberdrijf Zalco in Vlissingen-Oost breidt uit. Door de aantrekkende economie is een tweede productielijn geopend in de aluminiumgieterij. Daar maakt Zalco producten voor de auto- en vliegtuigindustrie en de machinebouw.

MIDDELBURG - DJ's Vindictiv (Chris Smith) en Says Who? (Sven de Lijser) uit Middelburg werken aan een nieuw album. De mannen hebben geen stress, want ze hebben geen deadline voor ogen. De dj's zijn doorlopend muziek aan het produceren, op de zolderkamer.

OOSTBURG - Zo'n tweehonderd jongeren hebben dinsdag 5300 euro bij elkaar gelopen voor het goede doel. Ze deden mee aan de Mini-Raporun over zestig kilometer door West Zeeuws-Vlaanderen. De opbrengst van de estafette is voor verpleeghuis De Stelle om bedden aan te schaffen voor de afdeling palliatieve zorg.

YERSEKE - Johan van Nieuwenhuijzen wordt volgende maand de eerste directeur van de mosselveiling in Yerseke, die is overgenomen door de Zeeuwse mosselkwekers. Per 1 mei wordt de mosselveiling een zelfstandig bedrijf, omdat het Productschap Vis volgend jaar ophoudt te bestaan. Het productschap exploiteerde de mosselveiling sinds 1968.

OOST-SOUBURG - Ruim de helft van de provinciale wegen in Zeeland is onveilig. Dat stelt verkeersorganisatie ANWB na onderzoek. De ANWB adviseert de provincie om de komende twintig jaar 99 miljoen euro te investeren in de Zeeuwse N-wegen.

MIDDELBURG - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte zijn volgende maand bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg. Ook prinses Beatrix en prinses Margriet zullen op 24 mei aanwezig zijn bij de plechtigheid in de Nieuwe Kerk. Dat staat op de website van de Four Freedoms.

MIDDELBURG - Busvervoerder Connexxion gaat de komende tien jaar het busvervoer in Zeeland verzorgen. Dat heeft de Provincie vanmorgen bekend gemaakt. Nu nog zijn in Zeeuws-Vlaanderen Veolia en in de rest van Zeeland Connexxion verantwoordelijk voor het busvervoer in de provincie.

SAS VAN GENT - De provincie Zeeland kan voorlopig niets doen voor de mensen die hun baan kwijtraken bij Sas Glas in Sas van Gent. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor Zeeland.

OOST-SOUBURG - De Landmacht viert zijn 200-jarig bestaan vandaag en ook op acht plaatsen in Zeeland worden activiteiten gehouden. Zo worden wapens en uniformen getoond en zijn er voertuigen te zien. Dat gebeurt in Breskens, Goes, Middelburg, Oostburg, Terneuzen, Vlissingen, Westkapelle, Yerseke en Zierikzee.

HULST - De 71-jarige Rudi Boeting uit Hulst vertrekt vrijdag voor een fietstocht van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee. Hij begint in Nantes aan de Franse westkust en eindigt in de Roemeense havenstad Constanta. In totaal legt hij in drie weken tijd zo'n 3600 km af om geld op te halen voor een goed doel.

DEN HAAG - De strafzaak tegen een 28-jarige Vlissingse voor het wurgen van een 36-jarige plaatsgenoot moet over. Dat heeft de Hoge Raad in Den Bosch dinsdag beslist. De vrouw werd in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel voor doodslag. De vrouw bekende de Vlissinger te hebben gewurgd met een usb-kabel, maar trok later die verklaring in.