- advertentie -

OOST-SOUBURG - Zeeland heeft van alle provincies de meeste gemeentes onder preventief financieel toezicht staan. Middelburg, Vlissingen en Kapelle zijn de drie gemeentes die onder curatele staan. Zeeland voert de lijst aan samen met Groningen, daar gaat het ook om drie gemeentes.

de stemming

do 18-12-2014, 14:10

DOEL - Twee van de vier kernreactoren in Doel, net over de grens bij Antwerpen, blijven tien jaar langer open dan gepland. Doel EEN en TWEE zouden eigenlijk volgend jaar sluiten, maar volgens de Belgische regering dreigt er dan een stroomtekort.

BURGHSLUIS - Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is het geld dubbel en dwars waard. Dat zeggen Natuurmonumenten en de donateurs die hebben meebetaald aan de redding van de zandplaat. Vanaf 2017 wordt de plaat opgehoogd met ruim anderhalf miljoen kubieke meter zand.

WESTKAPELLE - Om half negen donderdagavond is het Glazen Huis bij café Kasteel van Batavia in Westkapelle op slot gegaan in het kader van Serious Request. Vier Zeeuwse dj's blijven in het huis tot en met 24 december. Deze derde Zeeuwse editie is voor het eerst in Westkapelle. Voorgaande jaren stond het glazen huis in Oostkapelle.

THOLEN - De drie weigerambtenaren die de gemeente Tholen eind oktober heeft aangesteld blijven in functie. Een motie van de PvdA en de SP om de drie te ontslaan kreeg geen steun van de rest van de gemeenteraad van Tholen. De motie van afkeuring die de PvdA en de SP daarna indienden kreeg ook geen steun.

HULST - De gemeenteraad van Hulst heeft donderdag besloten een positief advies uit te brengen aan de minister van Binnenlandse Zaken over de herbenoeming van burgemeester Jan-Frans Mulder.

OOST-SOUBURG - Zorgverzekeraar Achmea is de enige zorgverzekeraar die de reumazorg in Zeeland niet zal vergoeden. Er zijn geen contracten getekend met de nieuwe zorgorganisatie Reumazorg Zuid West Nederland.

AARDENBURG - Vier Zeeuwse monumenten krijgen een andere eigenaar. Het Rijk draagt de Sint Baafskerk in Aardenburg, de Grote Kerk en de Schotse huizen in Veere (zie foto) en de Sint Lievensmonstertoren in Zierikzee over aan de Nationale Monumentenorganisatie. Dat staat in een brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.

MIDDELBURG - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis wil graag een nieuw ziekenhuis bouwen langs de N57 bij Middelburg. Het gaat om een locatie langs de Oostperkweg op het voormalige bedrijventerrein Ramsburg. Het ADRZ en de gemeente Middelburg zijn met elkaar in gesprek over het verwerven van de grond.

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft donderdagmiddag ingestemd met de voorgestelde aanpassingen in de Zeeuwse brandweerzorg. Dat ging niet zonder slag of stoot. De burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeenten, die samen het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio vormen, hadden bijna allemaal aanmerkingen op de bezuinigingsplannen die de brandweerzorg moet verbeteren.

TERNEUZEN - Overvallen, afpersing, inbraken en intimidatie: dat hebben de hoofdpersonen uit de groepen die al jaren ruzie hebben in Terneuzen op hun kerfstok. Dat zegt burgemeester Lonink van Terneuzen. In korte tijd waren er twee schietpartijen waarbij een man overleed en een man zwaargewond raakte.

MIDDELBURG - Ongeveer vijftien betogers hebben donderdagmiddag voor het gebouw van energiebedrijf Delta actie gevoerd voor de afstoting van de kerncentrale in Borssele. Voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering in Middelburg stonden actieleden van WISE, Laka en Stop Borssele op de stoep met spandoeken.

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta denkt het aandeel in het windmolenpark bij de Kreekraksluizen in het eerste kwartaal van 2015 te kunnen verkopen. Dat bleek vandaag tijdens de afsluitende aandeelhoudersvergadering van dit jaar.

MIDDELBURG - De criminaliteit in Zeeland is het afgelopen jaar gedaald, zegt de politie. Donderdag werd het jaarverslag van 1 december 2013 tot 1 december 2014 gepresenteerd. Vooral het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven is gedaald. Wel zijn er dit jaar meer auto's, fietsen en brommers gestolen.

VLISSINGEN - De partij Progressief Ondernemend Vlissingen verdwijnt uit de gemeenteraad. Het enige raadslid voor die partij, Geoffrey Sips is lid geworden van de Lokale Partij Vlissingen (LPV).